„”Poarta sfânta s-a închis, dar pentru noi, ramâne deschisa pâna la sfârsitul timpurilor Inima lui Cristos, adevarata poarta a milostivirii”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrata duminica, 20 noiembrie 2016, în Piata San Pietro, la încheierea Jubileului extraordinar al milostivirii.

În prezenta a aproximativ 70 de mii de pelerini din toate tarile, dar si a noilor cardinali creati la consistoriul din ziua precedenta, papa Francisc a prezidat la începutul celebrarii euharistice si ritul închiderii Portii Sfinte a bazilicii San Pietro.
Papa Francisc: ”Parinte sfânt si atotputernic în iubire, care în Fiul tau Isus, nascut din Fecioara Maria, ai manifestat chipul milostivirii tale nemarginite, priveste cu bunatate la Biserica ta adunata în rugaciune la încheierea anului jubiliar. Recunoscatori pentru darurile de har pe care le-am primit si încurajati sa marturisim, prin cuvinte si fapte, blândetea iubirii tale milostive, închidem Poarta Sfânta: Duhul sfintitor sa reînnoiasca speranta noastra în Cristos mântuitorul, poarta mereu deschisa pentru cel care te cauta cu inima sincera, unica poarta care introduce în împaratia ce va sa vina. Tie, Parinte, creator si iubitor al vietii, prin Isus Cristos, regele si domnul nostru, în Duhul Sfânt mângâietorul, toata cinstea si marirea în vecii vecilor. Amin!”.
Dupa închiderea rituala a Portii Sfinte, celebrarea euharistica a continuat ca de obicei cu proclamarea lecturilor biblice luate de la ultima duminica a anului liturgic, dupa ritul roman sau latin, în care se celebreaza solemnitatea ”Cristos, regele universului”. La predica Sfintei Liturghii, cu o ampla meditatie despre evanghelia rastignirii lui Cristos pe cruce si rugaciunea tâlharului cel bun (Lc 23,35-43), papa Francisc a subliniat semnificatia Anului sfânt al milostivirii:
Papa Francisc: ”Acest An al milostivirii ne-a îndemnat sa redescoperim centrul, sa ne întoarcem din nou la esential. Acest timp de milostivire ne cheama sa privim adevarata fata a Regelui nostru, cea care straluceste la Pasti, si sa redescoperim fata tânara si frumoasa a Bisericii, care straluceste atunci când este primitoare, libera, credincioasa, saraca în mijloace si bogata în iubire, misionara. Milostivirea, ducându-ne la inima Evangheliei, ne îndeamna sa renuntam, totodata, la obisnuinte si consuetudini care pot împiedica slujirea împaratiei lui Dumnezeu; sa gasim orientarea noastra numai în regalitatea perena si smerita a lui Isus, nu în adaptarea la formele efemere de regalitate si la puterile schimbatoare ale fiecarei epoci”.
Referindu-se la rugaciunea tâlharului cel bun – ”Isuse, aminteste-ti de mine când vei intra în împaratia ta” (v. 42) – papa a remarcat ca acesta ”nu s-a închis în sine, dar cu greselile lui, cu pacatele si problemele lui, s-a adresat lui Isus. A cerut sa fie amintit si a simtit milostivirea lui Dumnezeu: «Astazi vei fi cu mine în paradis». Dumnezeu, abia îi oferim posibilitatea, îsi aminteste de noi. El este gata sa stearga cu totul si pentru totdeauna pacatul, pentru ca memoria sa nu înregistreaza raul facut si nu tine mereu cont de nedreptatea îndurata, cum face memoria noastra. Dumnezeu nu îsi aduce aminte de pacat, ci de noi, de fiecare dintre noi, fiii sai iubiti. Si crede ca este întotdeauna posibil sa începi din nou, sa te ridici”.
Papa Francisc: ”Sa cerem si noi darul acestei memorii deschise si vii. Sa cerem harul de a nu închide niciodata portile reconcilierii si iertarii, ci sa stim sa mergem dincolo de rau si de divergente, deschizând orice posibila cale de speranta. Dupa cum Dumnezeu crede în noi însine, cu mult peste meritele noastre, tot la fel si noi suntem chemati sa insuflam speranta si sa oferim o sansa celorlalti. Pentru ca, chiar daca se închide Poarta Sfânta, ramâne mereu larg deschisa pentru noi adevarata poarta a milostivirii, care este Inima lui Cristos. Din coasta strapunsa a Celui înviat izvorasc pâna la sfârsitul timpurilor milostivirea, mângâierea si speranta”.
”Multi pelerini”, a încheiat papa Francisc predica Sfintei Liturghii, ”au trecut pragul Portilor Sfinte si, departe de zgomotul cronicilor, au gustat marea bunatate a Domnului. Sa multumim pentru aceasta si sa ne amintim ca am fost învestiti cu milostivire ca sa ne învesmântam cu simtaminte de milostivire pentru a deveni la rândul nostru instrumente de milostivire. Sa mergem mai departe pe aceasta cale împreuna. Sa ne însoteasca Fecioara Maria, care se afla lânga cruce, ea ne-a nascut acolo ca o blânda Maica a Bisericii care pe toti doreste sa-i adune sub mantia ei. Sub cruce, ea l-a vazut pe tâlharul cel bun primind iertarea si l-a luat pe discipolul lui Isus ca pe un fiu al ei. Este Maica milostivirii, careia ne încredintam: orice situatie a noastra, orice rugaciune a noastra, îndreptata spre ochii sai cel milostivi, nu va ramâne fara raspuns”.
La sfârsitul Sfintei Liturghii papa Francisc a semnat scrisoarea apostolica ”Misericordia et misera” promulgata cu ocazia încheierii Anului sfânt al milostivirii. Scrisoarea, înmânata de pontif mai multor participanti la Sf. Liturghie, va fi prezentata presei luni, 21 noiembrie a.c., de arhiepiscopul Rino Fisichella, presedintele Consiliului pontifical pentru promovarea noii evanghelizari.
La rugaciunea ”Angelus”, papa Francisc a multumit celor care au conlucrat pentru buna reusita a Jubileului extraordinar al milostivirii si a mentionat beatificarea, în Franta, a parintelui Maria Eugen al Pruncului Isus, calugar carmelit, fondator. În fine, a încredintat toti credinciosii Fecioarei Maria, ca sa-i ajute sa fructifice darurile spirituale ale Jubileului milostivirii.
Papa Francisc: ”Multumesc în mod special Consiliului pontifical pentru promovarea noii evanghelizari si celor care au cooperat în diversele sale articulatii. O amintire recunoscatoare adresez celor care au contribuit spiritual la reusita Jubileului: ma gândesc la persoanele în vârsta si bolnave, care s-au rugat fara încetare, oferind si suferintele lor pentru Jubileu. As vrea sa le multumesc în chip special calugaritelor de viata claustrala, la vigilia Zilei «Pro orantibus», care se celebreaza mâine”.
Primiti la încheiere si Binecuvântarea apostolica a papei Francisc, invocata la rugaciunea ”Angelus”, duminica, 20 noiembrie, la încheierea Anului sfânt al milostivirii.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va