„Diversitatea nu este un pericol, ci o comoara pentru întreaga Biserica. Sub acest motto a avut loc, la Fatima, în Portugalia, întâlnirea episcopilor catolici orientali din Europa, pe tema grijii pastorale fata de imigrantii catolici orientali în tarile occidentale, informeaza site-ul Consiliului Conferintelor episcopilor europeni. Lucrarile întâlnirii, la care au participat si doi episcopi români, preasfintitul Bercea si preasfintitul Crihalmeanu, s-au desfasurat pe durata a trei zile, de la 20 la 23 octombrie 2016, fiind gazduite de patriarhatul latin de Lisabona, în prezenta prefectului Congregatiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri.
În deschiderea întâlnirii, episcopii orientali au adresat un apel comunitatii internationale pentru a pune capat conflictului din Ucraina si din Orientul Mijlociu. Patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente, a îndemnat comunitatea internationala „sa ia în serios acest conflict uitat” din regiunea ucraineana Donetk, pentru ca „interesele private sa nu ia locul binelui persoanelor si al pacii”. Cardinalul portughez a subliniat ca fenomenul migrator al crestinilor a contribuit nu doar la îmbunatatirea constiintei „catolicitatii” Bisericii ci si la reînnoirea ei.
Vorbind despre imigrantii catolici orientali, cardinalul Leonardo Sandri, a spus ca „europeanul italian, spaniol, francez, german, portughez sau maghiar” nu trebuie sa uite ca a fost si el imigrant.
La rândul sau, patriarhul greco-melchit Gregorios al III-lea Laham a reamintit de crestinii sirieni care traiesc o lunga cale a crucii, ce a dus la un „tsunami de imigranti”, având drept consecinta diminuarea drastica a crestinilor din tara. Totusi, în ciuda acestor suferinte, patriarhul Laham a observat ca acest timp de încercare a dus la un raport mult mai intens între popor si ierarhia bisericeasca si la un ecumenism de viata care depaseste diviziunile ecleziale.
Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, preafericitul Sviatoslav Shevchuk, a subliniat si el aspectul pozitiv al imigratiei. Crestinii Bisericilor Catolice orientale aflati în tarile occidentale, a mai spus prelatul ucrainean, nu sunt doar obiect al grijii pastorale, ci si „adevarati agenti ai noii evanghelizari”.
Tot în cadrul întâlnirii, a fost citit mesajul presedintelui Consiliului Pontifical pentru Pastoratia Migrantilor si Itinerantilor, cardinalul Antonio Maria Vegliò, care a observat cum „catolicii apartinând diverselor Biserici Catolice Orientale, chiar fiind o minoritate, reprezinta un semn important, chiar esential, al catolicitatii Bisericii, reprezentând celalalt plamân al crestinatatii”. Cardinalul Vegliò a subliniat ca „diversitatea nu este un pericol, ci o comoara inestimabila pentru Biserica Universala”. În fine, prelatul a spus ca întrucât Bisericile Catolice orientale sunt încredintate guvernului pastoral al Pontifului Roman, acesta are „mandatul divin de a dirija acest cor fara a exista dezacorduri, fiind garantata astfel simfonia adevarului si caritatii”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va