„Sfântul Parinte a amintit la finalul audientei generale de miercuri, 12 octombrie a.c., ca pe 13 octombrie se marcheaza anual Ziua internationala a reducerii riscurilor la dezastre naturale. Tema din acest an, ”Reducerea mortalitatii”, îndreapta atentia spre primul din cele sapte obiective pe care Natiunile Unite si-au propus sa le atinga în acest domeniu pâna în 2030.

Cu aceasta ocazie inspectoratele pentru situatii de urgenta din tara au organizat în diferite unitati de învatamânt efectuarea unor exercitii de evacuare, prezentarea tehnicii de interventie si a regulilor de comportare în cazul producerii unui dezastru natural. Pentru o constientizare a acestei preocupari, ar fi suficient sa se faca o statistica a celor care au murit în România din cauza inundatiilor care au avut loc în ultimii 25 de ani, pentru a nu mai lua în considerare daunele materiale, pierderea investitiilor si distrugerea infrastructurii. Sa ascultam mai întâi apelul papei Francisc:
”Dezastrele naturale ar putea fi evitate sau cel putin limitate, pentru ca efectele lor sunt deseori datorate lipsei de îngrijire a mediului din partea omului. Încurajez, de aceea, la unificarea eforturilor de o maniera clarvazatoare în ocrotirea casei noastre comune, promovând o cultura a prevenirii, folosindu-se si de noile cunostinte, pentru a reduce riscurile la care sunt expuse populatiile mai vulnerabile”.
În contextul Zilei internationale a reducerii riscurilor la dezastrele naturale, Organizatia Natiunilor Unite a lansat un spot publicitar în care se cere: a preveni în mod corect, a lansa alarma în mod mai rapid, a construi mai bine, a tine cont de experientele traite. Toate acestea, sunt convinsi organizatorii, sunt de folos în reducerea mortalitatii atunci când se verifica dezastrele naturale. Spotul Natiunilor Unite atrage atentia asupra unor statistici îngrijoratoare: în ultimii 20 de ani au murit peste un milion si trei sute de mii de persoane în urma cutremurelor, inundatiilor, secetei si a fenomenului tsunami. Implementarea masurilor enumerate mai sus ar trebui, în ochii expertilor ONU, sa duca la reducerea acestui numar cu cel putin o suta de mii de persoane.
Aspectul care pune pe gânduri, pe care l-a subliniat în apelul sau papa Francisc, este faptul ca în fata dezastrelor naturale tributul cel mai mare îl platesc comunitatile mai sarace si vulnerabile. ”Este inacceptabil de la sine”, a spus la Radio Vatican Fausto Guzzetti, directorul Institutului italian de cercetare pentru protectia hidrogeologica, dar ”inacceptabil si din punct de vedere etic, pentru ca avem cunostinte enorme despre riscurile naturale, dar acestea nu sunt aplicate. În locurile sarace ale planetei îsi pierd viata mult mai multi oameni, din cauza riscurilor naturale, decât în locurile bogate. Dar în opinia mea”, a spus directorul Guzzetti, ”diferenta vine de la organizarea locala, care de multe ori nu exista”. În Cuba, de exemplu, când au loc mari uragane, se înregistreaza mult mai putine victime decât în alte tari caraibiene din jur care au o forta economica asemanatoare, pentru ca cetatenii sunt informati din timp si stiu cum sa se comporte. La fel, în Japonia, dar si în Taiwan, aceste lucruri sunt explicate copiilor, drept care aici mortalitatea datorata dezastrelor naturale este în scadere. Acolo unde lumea este informata cu privire la riscurile naturale, mor mai putin oameni. ”În trecut”, a mai spus directorul Guzzetti, ”se credea ca aceste lucruri trebuie sa le înfrunte numai expertii. În schimb, acest fapt face parte dintr-un întreg sistem: fiecare cetatean si fiecare copil dintr-o scoala poate sa faca diferenta. Nu vom reusi niciodata sa ne aparam numai prin stiinta, numai prin tehnologie, numai cu o infrastructura sau numai cu ajutorul banilor. Unul din motivele pentru care schimbul de informatii si lectiile trecutului nu au avut succes în trecut este tocmai faptul ca nu a avut loc aceasta sinergie. Nu este usor sa se ajunga aici, e foarte complicat, dar nu avem de ales”.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va