Statuia marelui arhitect orădean Rimanóczy Kálmán Jr a fost dezvelită de reprezentanții municipalității în data de 1 mai 2020, când se împlinesc 150 de ani de la naștere.

Statuia din bronz are o înălțime de cca 3 metri, a fost realizată de sculptorul Alexandru Păsat și este amplasată în zona Bisericii Romano-Catolice „Pogorârea Sf. Spirit”, situată pe strada Dunărea nr. 1.

Primăria Oradea a finalizat la sfârșitul anului 2019 concursul de selecție pentru realizarea monumentului de for public „Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr.”. Dintre cele trei oferte depuse, juriul l-a declarat câștigător pe sculptorul Alexandru Păsat, a cărui creație artistică a întrunit cel mai mare punctaj. Valoarea de realizare a statuii este de 400.000 lei, suma cuprinzând și serviciile de proiectare.

Rimanóczy Kálmán Junior (1870-1912) a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți orădeni. Deși a trăit numai 42 de ani, în scurta lui carieră de 20 de ani (1892-1912) a avut numeroase comenzi pentru clădiri publice și particulare.

Ilie Bolojan: “Gândiți-vă cum ar arăta centrul istoric fără clădirea Episcopiei Greco-catolice, palatul primăriei, casa venețiană, sediul Episcopiei Ortodoxe, palatul Moskovits Miksa, palatul Apollo și multe alte clădiri.

Arhitectul se remarcă prin numărul mare de imobile construite, prin proiectarea unor clădiri publice reprezentative pentru oraş, dar şi a clădirilor destinate locuirii și realizate în diverse maniere stilistice. Printre cele mai importante clădiri proiectate se numără Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Episcopiei Greco-Catolice și Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”.

Sursa: www.infooradea.ro