„„Luati din nou în mâini, cu încredere Rozariul, redescoperindu-l în lumina Scripturii, în armonie cu Sfânta Liturghie, în contextul vietii de zi cu zi” (cf. Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, Rosarium Virginis Mariae).
Încurajati de acest îndemn si sustinuti de Preasfintia Sa Mihai Fratila, episcop al Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucuresti, am ales ca tema a întâlnirii nationale a Reuniunii Mariane: De la Misterul Întruparii la cel al Milostivirii prin Sfântul Rozariu.
Întâlnirea a avut loc între 29 septembrie si 1 octombrie 2016 la Bucuresti si a reunit delegatiile din cele sase eparhii conduse de fiecare presedinta eparhiala: Angela Groza, presedinta nationala – Arhieparhia de Alba Iulia si Fagaras; Lucia Maria Ghisa vicepresedinta nationala – Eparhia de Maramures; Monica Culea – Eparhia de Cluj-Gherla, Terezia Pintea – Eparhia de Lugoj, Lucian Turdeanu – Eparhia de Bucuresti. Eparhia de Oradea a fost reprezentata de d-na Ecaterina Biru.
Joi dimineata, 29 octombrie, s-a pornit într-un mic pelerinaj prin catedralele bucurestene. Momentele de rugaciune presarate cu cântece mariane, din Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Vasile cel Mare”, Catedrala Armeneasca „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, Catedrala Romano-Catolica „Sfântul Iosif”, Catedrala Patriarhala Ortodoxa „Sfintii Împarati Constantin si Elena” si Biserica Greco-Catolica „Adormirea Maicii Domnului”, precum si prezentarile scurte, dar documentate facute pe traseu de catre ghidul nostru Ana Maria Bors Popp, au creat o atmosfera în care se împleteau linistea, pacea si bucuria.
Dupa amiaza ne-am îndreptat spre Sanctuarul marian „Sfânta Fecioara Maria de pe Muntele Carmel” de la Ciofliceni ca un grup bine închegat, membrii ai aceleiasi familii. Nu mai eram sase delegatii, ci un singur grup, hotarât sa-i arate Maicii Sfinte: Toata cinstea si marirea.
Deschiderea lucrarilor a fost precedata de Sfânta Liturghie, celebrata de preotii însotitori: Pr. Ioan Farcas, spiritual national al Reuniunii Mariane, Pr. Cristian Chisvasi, consilier spiritual, Pr. Cristian Biru, Pr. Florin Pop si Pr. Constantin Oltean. Dupa salutul presedintei nationale, fiecare delegatie a prezentat câteva dintre activitatile specifice Reuniunii Mariane pe care o reprezenta.
Cina a fost urmata de vizionarea filmului Cea plina de Har, propus de Pr. Cristian Chisvasi.
Ziua de vineri a fost rezervata în întregime rugaciunii în comun. Cele patru meditatii tinute de Pr. Stefano Conotter O.C.D., urmate de rostirea rozariului ne-au ajutat sa ne desprindem de toate grijile si sa ne lasam cuprinsi de si mai multa liniste, lumina si dragoste.
Prima meditatie, Maria Maica Milostivirii a fost urmata de misterele de bucurie si de cântece. Meditatia: Maria, modelul sufletului chemat sa-L urmeze pe Hristos a precedat misterele de lumina si Maria Maica Durerilor si Maica oamenilor, misterele de durere. Ultima meditatie Maria, Regina Cerului si a Pamântului împreuna cu Coronita Divinei Îndurari si misterele de marire, ne-au pregatit pentru momentul de adoratie personala.
Pauzele dintre meditatii au fost si ele pline. Am împartasit impresii si am admirat frumusetea locului în care ne aflam.
Sfânta Liturghie Arhiereasca urmata de discutiile prelungite cu Preasfintia Sa Mihai ne-a desavârsit ziua si ne-a unit si mai mult.
Multumind Sfintei Fecioare pentru darurile obtinute ne-am dus la odihna dupa vizionarea filmului Minuni Euharistice, propus tot de Pr. Chisvasi.
Sâmbata dupa rugaciunea de dimineata, s-au definitivat câteva probleme organizatorice, dpa care s-a plecat spre Bucuresti, unde am participat la Sfânta Liturghie Arhiereasca de la Capela Maica Tereza de Calcutta, cu prilejul sfintirii altarului. Dupa prânz, delegatia din Maramures si cea de la Bistrita parte a delegatiei din Eparhia de Cluj-Gherla ne-a însotit la Cimitirul Bellu catolic unde ne-am rugat la mormântul Cardinalului Iuliu Hossu si la monumentul martirilor Bisericii Greco-Catolice. Ne-am rugat apoi pentru copiii nenascuti alaturi de organizatorii celor 40 de zile pentru viata, atragând atentia asupra crimei ce poarta numele avort. Ne-am luat ramas bun, constiente de faptul ca Maria a darui lumii, în Isus, Viata care reînnoieste totul, si datoria noastra este sa o pretuim, sa o facem cunoscuta si sa o aparam.
Pe noi cu Blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Sursa: http://episcopiabucuresti.ro