„Biserica Catolica din Azerbaidjan asteapta cu mare bucurie vizita Papei Francisc. Dupa Armenia si Giorgia, Azerbaidjanul este a treia tara din teritoriul Caucazului care are aceasta ocazie de a primi vizita Papei. Diferenta semnificativa este aceea ca Azerbaidjanul – pe lânga traditia sa crestina din timpul apostolilor si al discipolilor – este o tara cu o majoritate absoluta de musulmani, pe lânga care mai traiesc câtiva siiti si sunniti. Comunitatea crestina cea mai numeroasa este Biserica ortodoxa rusa. Pentru motive culturale, islamul în Azerbaidjan este foarte moderat.

Papa Francisc va ajunge în Azerbaidjan duminica, 2 octombrie, la ora locala 9.30, pe aeroportul international „Heydar Aliyev” din Baku. Dupa momentele festive ale ceremoniei de primire, Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie în biserica „Neprihanita Zamislire” de la Centrul salezienilor din Baku si va recita rugaciunea ”Angelus”.
Papa va sta la prânz împreuna cu misionarii salezieni si cu membrii suitei papale. La 15.30 are loc ceremonia oficiala de bun venit în Piata Palatului Prezidential din Ganjlik, urmata de vizita protocolara la presedintele Republicii. Succesiv, Papa aduce un omagiu la Monumentul celor cazuti pentru independenta si are o întâlnire cu autoritatile tarii, în cadrul careia va tine primul discurs oficial în Azerbaidjan. La ora 17.45 Papa Francisc are o întâlnire privata cu seicul musulmanilor din Caucaz în moscheea „Heydar Aliyev”, urmata de întâlnirea inter-religioasa cu seicul musulmanilor si cu reprezentantii celorlalte religii, cu un nou discurs din partea Sfântului Parinte. La orele 19.00,va avea loc ceremonia de plecare, pe aeroportul din Baku, si întoarcerea la Roma, unde sosirea este prevazuta la ora 22.00.

În 2011 a fost semnat acordul international între Vatican si Azerbaidjan, privind statutul juridic al Bisericii Catolice în aceasta tara, astfel Papa Benedict înfiintând o Prefectura Apostolica. De la începutul pontificatului sau, Papa Francisc a demonstrat o dragoste predilecta pentru cei saraci si marginalizati preferând sa viziteze periferiile lumii. Acum a sosit vremea celor din Caucaz. Biserica Catolica de la începutul prezentei sale în aceasta tara a încercat sa ajute populatiile din câmpul social. Din 2000 de când si-a început misiunea în Baku, Biserica a avut trei locatii de unde s-au împartit alimente pentru cei saraci, mai ales refugiatilor din teritoriul Nagorno-Karabakh si mai apoi în alte locuri.

Azerbaidjanul este unul dintre marii producatori de petrol si gaz, intrarile statului depinzând de exportarile acestor resurse.
Papa Francisc va încuraja turma din Azerbaidjan si va purta un mesaj de pace, de milostivire si fraternitate universala.