„Exprimând dorinta legitima a crestinilor catolici din România, si nu numai a lor, episcopii catolici din tara noastra au decis sa îl invite pe Sfântul Parinte Papa Francisc de a vizita România. Venirea Papei în tara noastra va putea fi, fara îndoiala, o marturie a grijii parintesti a Urmasului Sfântului Petru pentru binele poporului nostru, care poarta Roma în nume si latinitatea în spirit.
Invitatia adresata Papei Francisc de a vizita România, analiza diferitelor aspecte ale vietii bisericesti si indicarea unor initiative comune ale Bisericii locale – inclusiv în contextul încheierii Anului Sfânt al Milostivirii – sunt câteva dintre subiectele care s-au aflat în centrul discutiilor episcopilor romano-catolici si greco-catolici din România, reuniti la Oradea în perioada 26-28 septembrie 2016, în sesiune plenara de toamna a Conferintei Episcopilor catolici din România (CER). Lucrarile au fost gazduite de Episcopia Romano-Catolica de Oradea. La deschiderea lucrarilor a participat si Excelenta Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nuntiu Apostolic în România, care a transmis multumirile pentru colecta facuta, la initiativa Sfântului Parinte Papa Francisc, pentru Ucraina.
În plenul lucrarilor, episcopii au discutat si despre Olimpiada nationala de religie catolica ce se va tine la Timisoara în 2017, subliniind, de asemenea, si necesitatea unei coordonari nationale a educatiei catolice; au abordat aspecte canonice, ecumenice, economice etc; au dat o declaratie cu privire la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, în care îi îndeamna pe credinciosii catolici si pe toti oamenii de buna credinta sa participe la vot deoarece „cetatenii catolici au datoria morala de a-si exercita cu responsabilitate drepturile cetatenesti si de a participa la viata politica”.
Punând în practica faptele de milostenie, episcopii au vizitat centrul diecezan Caritas si Caminul de batrâni „Sfânta Elisabeta”, unde s-au întâlnit cu persoanele vârstnice din acest camin si cu angajatii si s-au rugat la mormântul raposatului episcop Tempfli József.
Episcopii au vizitat Cetatea Oradiei si s-au rugat pe pragul primei catedrale catolice ridicate de Sfântul Ladislau acum aproape o mie de ani, recent descoperite de arheologi, iar apoi au celebrat Sfânta Liturghie în biserica din cetate. În ultima zi au celebrat Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic în biserica seminarului din Oradea.
S-a stabilit ca urmatoarea sesiune ordinara a Conferintei Episcopilor catolici din România sa se desfasoare la Cluj-Napoca, la sediul Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, în perioada 3-5 mai 2017.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din tara noastra si exprima unitatea Bisericii locale si comuniunea cu Urmasul lui Petru, Sfântul Parinte Papa Francisc.

Secretar general