„Un cutremur cu magnitudinea de 6.0 s-a produs în centrul Italiei. Cu epicentrul în apropierea localitatii Accumoli, în provincia de Rieti, la o adâncime de 4 kilometri, cutremurul s-a înregistrat la miercuri dimineata, 24 august a.c., la ora locala 3:36, având replici de mare intensitate.
Seismele au afectat mai multe localitati din apropierea epicentrului, îndeosebi la Accumoli, Amatrice si Pescara del Tronto. Cutremurul a cauzat victime si pagube materiale. La Accumoli se înregistreaza cel putin sase morti, printre care si copii. Bilantul este provizoriu, existând persoane sub darâmaturi. Primarul localitatii Amatrice, Sergio Pirozzi, a spus într-un interviu ca "jumatate din localitate a fost distrusa si ca exista persoane sub darâmaturi"."Se aud voci de sub darâmaturi", a subliniat. Stradele de acces în localitate sunt blocate. "Pe una dintre strazi s-a produs o alunecare de teren, iar pe o alta un pod risca sa se prabuseasca", a adaugat primarul Pirozzi.
Miscarea telurica a fost simtita în regiunile Lazio, Marche, Abruzzo, Umbria, Emilia Romagna. Potrivit Consiliului National de Cercetare sunt posibile alte replici. 800840840 si 803555 sunt numerele de telefon ale Protectiei Civile. Potrivit unui prim bilant, numarul victimelor este de 21 de persoane. În localitatile afectate, se sapa printre darâmaturi, în cautarea supravietuitorilor.
Arhiepiscopul de Norcia alaturi de persoanele afectate
Arhiepiscopul de Norcia, mons. Renato Boccardo, este în drum spre zona afectata de cutremur pentru a fi alaturi de persoane greu încercate în urma cutremurului care a afectat centrul Italiei, se spune într-un comunicat difuzat de dieceza de Spoleto-Norcia.
Împreuna cu angajati ai birourilor tehnice din cadrul curiei arhiepiscopale, prelatul va face o prima evaluare a edificiilor bisericesti afectate de seism. Imediat dupa producerea cutremurului, arhiepiscopul a telefonat parohilor din Norcia si Cascia pentru a se informa asupra situatiei. Arhiepiscopul a fost chemat la telefon de cardinalul Gualtiero Bassetti, presedintele Conferintei Episcopale din Umbria, care a transmis apropierea sufleteasca fata de populatia care sufera în urma puternicului seism, asigurând de rugaciunea sa.
Si directorul Caritas din Italia, mons. Francesco Antonio Soddu, la primele ore ale diminetii l-a contactat pe directorul Caritas din Spoleto-Norcia, Giorgio Pallucco pentru a se informa asupra situatiei în vederea primelor ajutoare necesare pentru înfruntarea situatiei.
CEI doneaza un milion de euro si stabileste o colecta nationala de solidaritate cu victimele cutremurului din Italia
De asemenea, Conferinta Episcopala din Italia a activat un plan de ajutorare a persoanelor afectate, acordând un milion de euro si stabilind pentru duminica, 18 septembrie, o colecta nationala de solidaritate cu victimele cutremurului.
"Biserica din Italia se aduna în rugaciune pentru toate victimele si-si exprima apropierea fraterna fata de populatiile implicate în acest dramatic eveniment", se spune într-un comunicat al episcopatului italian, prin care diecezele si retelele parohiale, institutele de viata consacrata si asociatiile de laici sunt îndemnate sa contribuie la usurarea dificilelor conditii în care sunt constrânse sa traiasca victimele seismului care a lovit miercuri dimineata centrul Italiei.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va