„A 44-a întâlnire a secretarilor generali ai Conferintelor episcopale din Europa s-a desfasurat anul acesta în Germania la Berlin de la 30 iunie la 3 iulie, la invitatia secretarului Conferintei Episcopale Germane (DBK), parintele Hans Langendörfer SJ.
În anul milostivirii si tinând în minte cele trei cuvinte cheie (a integra, a dialoga, a genera) cu care Papa Francisc a indicat vocatia Europei în ziua în care primea Premiul Carol cel Mare, secretarii generali au discutat despre solidaritate fata de migranti si refugiati (a integra), fata de familii (a dialoga) si între conferintele episcopale de pe continent (a genera). Sesiunile s-au desfasurat tinând cont de rezultatul referendumului Brexit si întrebarile care anima astazi discutiile despre viitorul Uniunii Europene.
A deschis lucrarile secretarul general al CCEE, mons. Duarte da Cunha, care în salutul sau initial a amintit cum CCEE, înainte de a fi o structura ecleziala, este o ocazie, o sala de antrenament, unde vârfurile Bisericii din Europa pot exercita discernamântul comunitar, la care adesea cheama Papa Francisc, menit sa gaseasca prioritatile reale ale societatii, si prin urmare, ale Bisericii din Europa.
Dupa aceea, parintele Hans Langendörfer SJ, a prezentat Biserica din Germania. Cu o populatie de circa 81,1 milioane de locuitori – dintre care 6 milioane sunt straini – Germania ramâne o natiune în care peste jumatate dintre locuitori se declara de religie crestina. Împreuna, Biserica evanghelica (EKD) si Biserica catolica sunt institutiile cu cei mai multi angajati în teritoriul german.
Întâlnind si prezidând Euharistia cu secretarii generali, cardinalul Reinhard Marx, presedinte al Conferintei Episcopale Germane si presedinte al COMECE, s-a oprit asupra raportului intim care leaga crestinismul si Biserica de Europa. „Avem nevoie de o reînnoire a evanghelizarii – a declarat cardinalul Marx –. Pentru aceasta este necesar sa unim împreuna Evanghelia si angajarea noastra pentru Europa. De fapt, Evanghelia este mesajul central pentru continentul european. Nu putem întelege Europa fara credinta noastra, fara Evanghelie, si nu putem întelege Biserica fara istoria libertatii pe care am experimentat-o în acest continent. Calea Bisericii nu este o «recucerire» sau un castel care trebuie aparat. Drumul Bisericii este misiunea de a încuraja si de a conduce persoanele la o gestionare responsabila a darului libertatii”.
În dimineata zilei de vineri 1 iulie, a fost tratata tema solidaritatii fata de migranti si refugiati, cea exprimata în numeroasele experiente de primire si de integrare promovate de Biserica, dar si în implicatiile sale în raporturile cu statele. Sesiunea a avut contributia ministrului federal de interne al Republicii Federale Germane, Thomas De Maizière, care s-a oprit asupra politicii migratoare puna în aplicare de guvernul german si asupra dificultatilor datorate limbajului cu care se vorbeste despre fenomenul „care nu mai atinge inima si mintea” atât ale cetatenilor europeni cât si ale migrantilor care cauta o noua casa. Prea des, recunosc secretarii generali, se vorbeste despre fenomenul migrator în termeni de „criza” în loc de oportunitate pentru natiunile noastre, cu o emfaza excesiva si cuvinte care nu corespund faptelor, numerelor sau realitatii.
Germania, ca multe tari europene, recunoaste contributia „exceptionala” a Bisericii în raspunsul generos dat urgentei imigratilor. Însa, în acelasi timp, politicile migratoare sunt adesea inspirate dintr-o lectura cel mult „economica” a fenomenului, neglijând adevaratele cauze de la origine.
Sesiunea de lucru cu privire la provocarile migratiilor s-a încheiat apoi cu interventiile patriarhului de Antiohia a siro-catolicilor, Ignatiu Iosif al III-lea Younan, si a delegatului SCEAM-SECAM (Simpozionul Conferintelor Episcopale din Africa si Madagascar), mons. Jean-Vincent Ondon, episcop de Oyem (Gabon), care au adus marturia suferintelor si a necesitatilor celor care ajung în Europa cu speranta de a fi primiti. Îndeosebi patriarhul de Antiohia a marturisit neîntelegerea sa în fata inertiei politicienilor occidentali în fata raspândirii islamului politic si a sharia. La rândul sau, monseniorul Ondon a denuntat destinul trist al tuturor celor care ajung îngramaditi în „lagare mizerabile de refugiati”, la mâna „exploatatorilor” lor.
În dupa-amiaza aceleiasi zile, o sesiune de lucru a fost dedicata solidaritatii fata de familii în lumina exortatiei Amoris laetitia. Introducerea la tema a fost facuta de arhiepiscopul de Berlin, mons. Heiner Koch, presedinte al Comisiei pentru Casatorie si Familie din DBK, si participant la Sinodul Episcopilor despre familie, în octombrie 2015. Conform monseniorului Koch, provocarea cea mai mare este aceea de a face ca o populatie care nu se simte interpelata de fenomenul religios sa înteleaga semnificatia sacramentalitatii casatoriei.
Dupa aceea, secretarul CCEE a prezentat un scurt raport despre ceea ce realizeaza diferitele conferinte episcopale pentru a aplica indicatiile prezente în exortatia Papei Francisc. Reiese ca toate conferintele episcopale sunt deosebit de atente la drumurile de pregatire la casatorie si ca sa puna familia ca origine si scop al întregii actiuni pastorale a Bisericii. În acest scop, se reveleaza tot mai necesar sa se instituie un dialog între pastoratia tineretului si pastoratia familiei.
Dupa aceea, nuntiul apostolic din Germania, arhiepiscopul Nikola Eterovic, fost secretar general al Sinodului Episcopilor (2004-2013), s-a oprit asupra practicii sinodalitatii (acel „a merge împreuna”) în Biserica. Sinodalitatea este în acelasi timp o aptitudine si o practica ecleziala, facuta concreta prin structura Sinodului Episcopilor.
Ca marturie a acestui „a merge împreuna”, discutia a continuat apoi sâmbata, 2 iulie, cu rapoartele CCEE si COMECE, cele doua organisme europene care sunt în fruntea comuniunii dintre episcopatul de pe continent, si cu interventiile a patru secretari generali care au declinat tema solidaritatii între conferintele episcopale.
Lucrarile s-au încheiat duminica, 3 iulie, cu celebrarea euharistica prezidata de arhiepiscopul Koch în catedrala din Berlin.

(Dupa Zenit, 4 iulie 2016)

Sursa:http://itrc.ro