„Papa Francisc a adresat o scrisoare de felicitare Preafericitului Parinte Cardinal Lucian, cu ocazia împlinirii pe 19 decembrie a 50 de ani de la hirotonirea întru preotie. Trasmitându-i cele mai alese urari, Suveranul Pontif îsi manifesta gratitudinea sa pentru slujirea Cardinalului începuta acum 50 de ani când Biserica Greco-Catolica era înca asuprita.

„Nu au lipsit obstacolele – afirma Papa, aducând aminte de durerea si tristetea în care se zbatea Biserica Româna Unita – care au vrut sa te împiedice sa înaintezi spre sfântul tau tel. În schimb, sufletul tau niciodata nu s-a clatinat, ci dimpotriva, cu îndrazneala, ai înaintat pe calea cea dreapta pâna când, cu ajutorul lui Dumnezeu, ai primit cu bucurie darul preotiei pe data de 19 Decembrie anul 1964.”

Sfântul Parinte îi multumeste, totodata, Preafericirii Sale pentru ca în tot acest timp a continuat sa se ocupe cu multa daruire de grija spirituala a sufletelor, motiv pentru care în anul 1990, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit Întâistatator al eparhiei de Maramures. Patru ani mai târziu, a fost numit Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, Biserica careia Papa Benedict al XVI-lea i-a atribuit în anul 2005 un grad mai înalt, astfel încât Mitropolitului Lucian i s-a încredintat titlul de Arhiepiscop Major. În anul 2012, pentru meritele sale în Biserica, Arhiepiscopul Lucian Muresan a fost creat Cardinal.

La final, Papa Francisc aduce multumiri lui Dumnezeu si-i acorda binecuvântarea sa apostolica: “Cristos, Pastorul cel Vesnic, prin mijlocirea Preamaritei Pururea Fecioarei Maria, sa te copleseasca cu toate darurile ceresti si cu toata bogatia harurilor Sale.”

Venerabilului Nostru Frate
Lucian Cardinal Muresan
Arhiepiscop Major
al Arhidiecezei Mitropolitane de Fagaras si Alba Iulia – România

Întrucât celebrezi 50 de ani de când ai primit harul preotiei, îti scriem cu bucurie, Venerabile Frate al Nostru, aceasta scrisoare pentru a-ti adresa cele mai alese urari, si de asemenea sa îti manifestam spiritul nostru fratesc. Cu adevarat, cu prilejul acestui eveniment solemn din viata ta, consideram a fi o ocazie foarte favorabila sa îti manifestam gratitudinea noastra pentru jertfa depusa în aceste timpuri, dedicata într-un mod activ fata de grija sufletelor, împletita cu slujirea Scaunului lui Petru. Fiindca preotul urmeaza exemplul dat de Dumnezeiescul Învatator, Cel care „a venit în lume nu ca sa fie slujit ci ca sa slujeasca” (Mt 20,28), tu manifesti sârguinta ca prin Botez sa îi introduci pe oameni în Poporul lui Dumnezeu, prin Taina Spovedaniei sa îi împaci pe cei pacatosi cu Dumnezeu si cu Biserica, prin Taina Euharistiei sa oferi Tatalui Atotputernic pâinea cea neprihanita, asa cum Mântuitorul Nostru a poruncit la Cina cea de Taina si a transmis Apostolilor ca amintirea Sa sa fie celebrata în veci.

Într-adevar, nu trebuie sa uitam durerea si tristetea în care se zbatea Biserica fiind asuprita în patria ta, astfel încât ai fost nevoit sa dai amânare studiilor sacre si preotiei, lucru care aproape te-a adus la pierderea sperantei. Din fericire, în anul 1960 ai fost trimis la Alba Iulia ca sa îti pregatesti sufletul spre primirea preotiei. Nu au lipsit obstacolele care au vrut sa te împiedice sa înaintezi cu usurinta spre sfântul tau tel. În schimb, sufletul tau niciodata nu s-a clatinat, ci dimpotriva cu o adevarata îndrazneala, ai înaintat pe calea cea dreapta pâna când, cu ajutorul lui Dumnezeu, ai primit cu bucurie darul preotiei pe data de 19 Decembrie anul 1964.

Mai apoi, dupa ce ti s-au încredintat mai multe slujiri, ai continuat sa te ocupi cu multa daruire de grija spirituala a sufletelor. În anul 1990, Sfântul Ioan Paul al II-lea te-a numit Întâistatator al diecezei Maramuresului, iar patru ani mai târziu, Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii de Fagaras si Alba Iulia, Biserica careia, Benedict al XVI-lea, Predecesorul nostru, i-a atribuit în anul 2005 un grad mai înalt, astfel încât tie ti s-a încredintat titlul de Arhiepiscop Major. Totodata, Predecesorul Nostru, în anul 2012, te-a numit în Colegiul Parintilor Cardinali, pentru meritele tale în Biserica precum si pentru dragostea fata de turma ta pe care ai nutrit-o în mod permanent.

Asadar, Venerabile Frate al Nostru, pe cât de memorabila este aceasta zi a vietii tale, pe atât este de potrivit ca multe laude sa fie aduse Providentei prin aceste cuvinte: „bucura-se-va inima mea de mântuirea Ta; cânta-voi Domnului, Celui ce mi-a facut bine si voi cânta numele Domnului Celui Preaînalt” (Ps 13, 6). Cristos, Pastorul cel Vesnic, prin mijlocirea Preamaritei Pururea Fecioarei Maria, sa te copleseasca cu toate darurile ceresti si cu toata bogatia harurilor Sale. Aceasta binecuvântare pe care o daruim tie întru Domnul, o împartasim, Venerabile Frate al Nostru, în virtutea profundei Noastre iubiri Apostolice de mijlocire, tuturor celor care colaboreaza cu tine, tuturor membrilor familiei, prietenilor si celor dragi.

Emis în cetatea Vaticanului, ziua 19 Noiembrie, anul 2014, al doilea al Pontificatului nostru.

Sursa:http://www.e-communio.ro