„Vineri, 20 mai la Târgul de carte Gaudeamus a avut lansarea cartilor: „Cealalta fata a exilului”, autor Erast Calinescu; „Sfintii Închisorilor. 28 de biografii exemplare”, coord. Cezarina Condurache; „Chipuri ale demnitatii românesti. Eroi ai neamului si sfinti ai închisorilor”, autor Cezarina Condurache.
Despre „Sfintii Închisorilor. 28 de biografii exemplare si „Chipuri ale demnitatii românesti. Eroi ai neamului si sfinti ai închisorilor”, a vorbit celor prezenti la Târgul Gaudeamus, Cristina Liana Puscas, doctor în istorie si vicepresedintele Asociatiei „Cei 40 de Mucenici”.
Aceasta a ales sa poarte un tricou care o înfatiseaza pe eroina de la Nucsoara, Elisabeta Rizea.
„Nu întâmplator am ales sa pot acest tricou cu chipul demnitatii umane: Elisabeta Rizea, un simpol al natiunii române, un simbol al deminitatii, curajului si verticalitatii. Elisabeta Rizea este una dintre miile de femei condamnate la ani grei de închisoare pentru simplu fapt ca a dus de mâncare, în munti, sotilor, fiilor, vecinilor, care au fugit din satele de la vale din fata Ciumei Rosii. Sotul Elisabetei Rize a fost si el condamnat la 15 ani munca silnica. Printre închisorile prin care s-a peregrinat, în anul 1955, s-a aflat la Penitenciarul din Oradea. De asemenea, tot la închisoarea de pe Cris, în anul 1962, au ajuns din cele 35 de martire de la Nucsoara, sase dintre ele”, a declarat Cristina Liana Puscas.
Printre mucenicii neamului românesc în cele doua volume mai sunt amintiti: parintele Ioan Negrutiu din Bihor, episcopul greco-catolic de Oradea Ioan Suciu, decedat la Sighet, Cardinalul Todea, Mircea Vulcanescu, „poetul închisorilor”-Radu Gyr, „poetul Canalului” – Andrei Ciurunga si multi altii.
La lansare a participat si Preasfintia Sa Virgil Bercea.
Sursa:http://oradeaindirect.ro