„Papa Francisc a avut joi o discutie ampla despre rolul femeilor în Biserica, afirmând ca doreste sa înfiinteze o comisie care sa studieze posibilitatea revenirii la femeile diacon. Conversatia sa a facut parte din sesiunea de întrebari si raspunsuri cu 900 de superioare de ordine si congregatii feminine, din Uniunea Internationala a Superioarelor Generale (UISG). Pontiful a vorbit liber la întâlnirea cu usile închise cu superioarele aflate la Roma în adunare generala, marcând 50 de ani de la fondarea UISG.
În discutia de o ora si jumatate despre misiunea si slujirea persoanelor consacrate feminine, Papa a raspuns la câteva întrebari delicate, inclusiv una despre istoria femeilor diacon. A spus ca întelegerea rolului lor în Biserica primara ramâne înca neclar si a fost de acord ca ar fi utila înfiintarea unei comisii care sa studieze problema. Pâna în secolul V, diaconatul era înfloritor în Biserica apuseana, dar în secolele ce au urmat a înregistrat un declin constant, supravietuind doar ca stare intermediara pentru candidatii care se pregatesc pentru hirotonirea întru preotie. Dupa Conciliul Vatican II, Biserica a refacut rolul diaconatului permanent, care este deschis pentru barbati celibi dar si casatoriti. Unii experti cred ca femeile ar trebui sa poata sa slujeasca în aceasta functie, dat fiind ca sunt dovezi ample despre femei diaconi în primele secole, una fiind pomenita de Sf. Paul în scrisoarea catre romani.
Papa Francisc a reiterat ca doreste sa vada tot mai multe femei în pozitii de decizii în Biserica, afirmând ca perspectiva femeilor este foarte importanta atât în elaborarea cât si în îndeplinirea deciziilor. Integrarea femeilor în viata Bisericii a fost „foarte slaba”, a spus Sfântul Parinte, adaugând ca „trebuie sa mergem înainte”. Întrebat despre posibilitatea ca femeile sa predice la Liturghie, Papa a spus ca este important sa se faca diferenta între celelalte tipuri de liturgii, unde o predica poate fi tinuta de o persoana consacrata sau laica, si Liturghie, unde predica este legata de rolul preotului, care slujeste „in persona Christi”.
Întrebat despre perspectiva unor schimbari în Codul de Drept Canonic, care sa usureze procesul de reforma început de numeroase ordine si congregatii feminine, Papa a spus ca astfel de schimbari ar fi posibile, daca vor fi rezultatul unui proces de discernamânt al autoritatilor competente. În fine, Pontiful a vorbit despre munca vitala a surorilor în favoarea saracilor si marginalizatilor. A spus ca aceasta este o vocatie la slujire a Bisericii si nu trebuie niciodata confundata cu servitudinea, care le este uneori ceruta. Nu trebuie sa se teama daca sunt etichetate ca „activiste”, în slujirea lor pentru nevoiasi, dar trebuie sa gaseasca si timp de odihna si sa asculte de membrele mai în etate sau bolnave din comunitate, care sunt izvor pretios de întelepciune si amintire.
Sursa:http://www.catholica.ro