VIRGINIA ZEANI s-a născut la 21 octombrie la Solovăstru, lângă Reghin, și a plecat din România în februarie 1947, după o scurtă periodă în care a studiat canto cu Lucia Anghel, dar mai ales cu vestita soprană Lydia Lipkovska (1884-1958), care i-a insuflat o pregătire la baza căreia s-a aflat un triptic de roluri considerate ideale pentru lansarea ei în carieră: Violetta Valery din TRAVIATA de Verdi, rolul titular din Manon de Massenet și Mimì din BOHEMA de Puccini; dincolo de faptul că erau foarte potrivite pentru vocea ei, aceste trei roluri fac parte din acea categorie de roluri care sunt permanent prezente în repertoriile teatrelor în toate epocile și deci oferă prilejul sigur unei lansări. Sosită la Milano, s-a perfecționat cu marele tenor Aureliano Pertile, care i-a stimulat respirația cultivată care i-a desăvârșit tehnica vocală și a inițiat-o în însușirea fonetică și literară a limbii italiene.

Natura vocală deosebită, caracterul dârz, temperamentul intens, voința extraordinară de a învinge în viață, au determinat un foarte rapid debut la 16 mai 1948 în TRAVIATA de Verdi, interpretând rolul Violettei Valery în 648 de spectacole de-a lungul unei cariere de 33 de ani, în care s-a afirmat în toate marile teatre ale lumii și în aproape toate teatrele din Italia, unde s-a naturalizat și și-a întemeiat familia prin căsătoria cu marele artist, basul NICOLA ROSSI-LEMENI.

O deplină realizare în rolul Violetta Valery și abordarea lui cu succes pe o perioadă lungă de timp, a întreținut echilibrul perfect al personalității artistice.

În această lungă carieră, marea artistă a interpretat 58 de roluri din 53 de opere, compuse de 28 de compozitori din școala italiană, franceză, germană, rusă, de la epoca barocului până la creațiile contemporane ei, din secolul al XX-lea, și pe care le-a onorat în premieră absolută. În acest vast spațiu repertorial a abordat mai multe tipuri de vocalități: soprană de coloratură, soprană lirică lejeră, soprană lirică, soprană lirico-spinto, soprană dramatică, soprană Falcon și chiar de contraltă, respectiv rolul Contesei din DAMA DE PICĂ de Ceaikovski. Această incursiune repertorială bogată s-a produs evolutiv dintr-un anumit punct de vedere dar, multe dintre rolurile foarte diferite între ele au fost interpretate simultan în foarte multe stagiuni; iar TRAVIATA a fost menținută activ în agenda sa artistică permanent în primii 25 de ani de carieră, din cei 33 în total. Documente multiple online și bibliografice oferă datele complete referitoare la cariera marii noastre artiste – rolurile, teatrele, partenerii și recenzii.

VIRGINIA ZEANI avea să revină pentru prima dată în țara natală în luna septembrie 1965, mai întâi la Cluj și apoi la Opera Română din București, unde a cântat BOEMA de Puccini și TRAVIATA de Verdi. Am revăzut-o după aceea de câte ori a revenit la București: 1969 pentru BOEMA și TRAVIATA; 1970 pentru AIDA și DON CARLO; venise în 1969 și pentru înregistrarea discografică de TRAVIATA iar în 1977 pentru cea cu TOSCA; în 1980, pentru finalul carierei a cântat BOEMA și TOSCA și în 1981 un Concert de arii la Sala Palatului.

În toate aceste prilejuri i-au fost parteneri cei mai mari artiști români, nume precum ARTA FLORESCU, ELENA CERNEI, MARIA CRIȘAN, VALENTIN TEODORIAN, ION BUZEA, LUDOVIC SPIESS, OCTAVIAN NAGHIU, OCTAV ENIGĂRESCU, NICOLAE HERLEA, DAVID OHANESIAN și dirijorii JEAN BOBESCU, CORNEL TRĂILESCU, PAUL POPESCU, CONSTANTIN PETROVICI. De fiecare dată a venit cu soțul său, basul NICOLA ROSSI-LEMENI, una dintre cele mai mari personalități artistice din istoria universală a teatrului liric, intelectual poliedric de mare cultură și prezență socială fascinantă.

Mi-o amintesc cu emoție și bucurie admirând în aceste spectacole vocea deosebit de penetrantă, cu elasticitatea unei agilități extraordinare, cu o linie impecabilă sensibil modulată în cântul de cantilenă și cu un dramatism rezolvat splendid într-o fascinantă rezonanță de piept. Astăzi, la 96 de ani, VIRGINIA ZEANI continuă să se bucure exuberant de viață, menținând o formă splendidă și un umor strălucitor de care continui să mă bucur la fiecare convorbire telefonică.

Dr. STEPHAN POEN

Doctor în Medicină și în Muzicologie

Sursa: Casa Artelor Dinu Lipatti (Facebook)