„În aceasta dupa amiaza Presedintele României, domnul Klaus Iohannis a primit episcopii catolici din Tara la Palatul Cotroceni.
Episcopii romano-catolici si greco-catolici din România participa în zilele de 9-11 mai a.c. la adunarea plenara a Conferintei Episcopilor Catolici din România (CER). Sesiunea de lucru este gazduita de Episcopia Greco-Catolica „Sf. Vasile cel Mare” din Bucuresti, si se desfasoara la Manastirea Parintilor Carmelitani Desculti de la Ciofliceni (Snagov).

Mesajul adresat Presedintelui României de catre Întâistatatorul Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Muresan

Excelenta Voastra,
Regret ca nu pot fi prezent astazi la audienta pe care ati binevoit sa o acordati Conferintei Episcopilor Catolici din România cu ocazia lucrarilor sesiunii de primavara din acest an, organizata de Eparhia greco-catolica "Sfântul Vasile cel Mare" de Bucuresti. Este o mare bucurie si o onoare pentru noi toti întâlnirea cu Presedintele tarii si va multumesc din inima.
La 1 Decembrie 2018, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria mama. Doi din cei patru delegati ardeleni care au adus Regelui Ferdinand si guvernului de atunci actele rezolutie de unire de la Alba Iulia au fost fii ai Bisericii noastre, Episcopul Iuliu Hossu al Gherlei si Alexandru Vaida-Voievod. Celebrarea centenarului ar trebui, deci, sa ne gaseasca pe toti reuniti în aspiratia pentru demnitatea viitorului, cu recunostinta fata de trecutul jertfei, piatra de temelie pentru edificiul aspiratiilor nationale.
Domnule Presedinte,
Biserica Româna Unita cu Roma a stiut sa însoteasca Evanghelia cu slujirea în favoarea cetatii. Îmbratisarea dintre Episcopii Miron Cristea si Iuliu Hossu, Cardinalul de mai târziu, la Adunarea din decembrie 1918 nu a fost formala. Avem nevoie de gesturi concrete în regasirea unui echilibru confesional. Gestul Excelentei Voastre de a primi Episcopii catolici, ne inspira speranta celebrarii Centenarului Unirii si poate fi temeiul unui viitor autentic si real. Cred, în acest sens, ca autoritatile statului si Excelenta Voastra în mod special pot pregati si sustine climatul necesar pentru reactualizarea unei astfel de îmbratisari ca la 1918, semn al respectului reciproc si al aspiratiilor demnitatii nationale.
As dori prin prezenta sa reafirm disponibilitatea Bisericii Române Unite pentru o celebrare a Centenarului în spirit crestin si national pentru ca toti românii, indiferent de confesiune sau etnie, sa fie edificati pe piatra credintei, a respectului si a dreptatii.
Credem ca este necesara sustinerea Statului român pentru a inspira spiritul unei celebrari asezate pe respect, mai putin pe suprematii numerice, fiindca adevarul nu este obiect electoral. Suntem, de aceea, îndreptatiti sa credem ca respectul si cuviinta trebuie sa fie calitatile unei sarbatori autentice, pregatite de gesturi concrete din partea tuturor Bisericilor. Nu numai pentru tara, ci si pentru Europa deja marcata de disensiuni.
Speram ca cel târziu pâna în anul 2018 sa putem celebra beatificarea celor sapte Episcopi greco-catolici, decedati în faima de martiriu sub regimul comunist. Ar fi un alt semn al împlinirii bucuriei pentru acea generatie care a pastrat tarii verticalitatea în persecutia comunista de trista amintire. Ne-am bucura cu acest prilej sa fie posibila pe Câmpia Libertatii Micii Rome si mult asteptata vizita a Episcopului Romei, Sfântul Parinte Papa Francisc pe care l-ati invitat în tara noastra.
Excelenta voastra,
Va transmitem alaturi de recunostinta noastra si asigurarea rugaciunii ca harul Mântuitorului sa va însoteasca mereu în tot ceea ce întreprindeti în slujba neamului.

†LUCIAN,

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica

Foto: http://www.presidency.ro