„Reuniti în sesiune plenara la Manastirea Parintilor Carmelitani Desculti de la Ciofliceni (Snagov), episcopii romano-catolici si greco-catolici din România au dat marti, 10 mai 2016, o Declaratie, referitoare la alegerile locale din 5 iunie 2016.
Episcopii amintesc ca învatatura Bisericii Catolice afirma „datoria de a actiona pentru binele comun, al carui factor fundamental este binele omului (cf. Ioan Paul al II-lea, enciclica Redemptor hominis, nr. 17)”, si ca „în momentul alegerilor actiunea cetateanului nu se reflecta doar asupra binelui propriu, dar al binelui comun al tuturor”. De aceea, pastorii Bisericii Catolice din România îndeamna „pe fiecare crestin si pe toti oamenii de buna credinta sa-si exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016”.
„Crestinii trebuie sa aiba un rol activ si esential în pastrarea si promovarea valorilor crestine proprii poporului nostru, si conforme cu învatatura Sfintei Scripturi si a Bisericii. Fiecaruia în parte si tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezinta politic valorile si aspiratiile sociale. De aceea, crestinul este chemat sa faca o alegere coerenta cu credinta pe care o marturiseste, promovând acele persoane care respecta valorile demnitatii umane, sprijina familia si respecta viata înca din momentul conceperii ei si pâna la sfârsitul ei natural, care pretuiesc pacea, etica crestina si creatia lui Dumnezeu. În exercitarea acestui drept constitutional si cetatenesc, nimeni nu trebuie sa se lase influentat de promisiuni sau avantaje materiale”, se mai spune în textul Declaratiei. Episcopii încheie asigurând rugaciunea lor la Bunul Dumnezeu „pentru binele tarii si al poporului nostru”.
Episcopii romano-catolici si greco-catolici din România participa în zilele de 9-11 mai a.c. la adunarea plenara a Conferintei Episcopilor Catolici din România (CER). Sesiunea de lucru este gazduita de Episcopia Greco-Catolica „Sf. Vasile cel Mare” din Bucuresti, si se desfasoara la Manastirea Parintilor Carmelitani Desculti de la Ciofliceni (Snagov). Conform unuiComunicat de presa al CER, în cadrul lucrarilor episcopii vor aborda diferite teme din viata Bisericii si vor discuta despre initiative si tematici pastorale si sociale, precum si despre evenimente mai importante. În d.a. zilei de 10 mai a.c., episcopii vor fi primiti la Cotroceni de Presedintele Româniai, dl Klaus Iohannis, vor celebra apoi împreuna Sf. Liturghie la Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”, a Episcopiei Greco-Catolice de Bucuresti, iar seara vor fi primiti de Nuntiul Apostolic la sediul Nuntiaturii.

Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de doua ori pe an în sesiune plenara, primavara si toamna.

DECLARATIA

Conferintei Episcopilor din România cu privire la alegerile locale din 2016

Biserica Catolica, în învatatura sa, afirma datoria de a actiona pentru binele comun, al carui factor fundamental este binele omului (cf. Ioan Paul al II-lea, enciclica Redemptor hominis, nr. 17). În acest spirit, întrucât în momentul alegerilor actiunea cetateanului nu se reflecta doar asupra binelui propriu, dar al binelui comun al tuturor, noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniti la Ciofliceni (Snagov) în sesiune plenara, între 9 si 11 mai 2016, îndemnam pe fiecare crestin si pe toti oamenii de buna credinta sa-si exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016.
Crestinii trebuie sa aiba un rol activ si esential în pastrarea si promovarea valorilor crestine proprii poporului nostru, si conforme cu învatatura Sfintei Scripturi si a Bisericii. Fiecaruia în parte si tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezinta politic valorile si aspiratiile sociale. De aceea, crestinul este chemat sa faca o alegere coerenta cu credinta pe care o marturiseste, promovând acele persoane care respecta valorile demnitatii umane, sprijina familia si respecta viata înca din momentul conceperii ei si pâna la sfârsitul ei natural, care pretuiesc pacea, etica crestina si creatia lui Dumnezeu.
În exercitarea acestui drept constitutional si cetatenesc, nimeni nu trebuie sa se lase influentat de promisiuni sau avantaje materiale.
Adresându-va acest îndemn ne rugam Bunului Dumnezeu pentru binele tarii si al poporului nostru.

Cu binecuvântare arhiereasca,

Episcopii catolici din România

Sursa:http://angelus.com.ro