„În dimineata zilei de luni, 25 aprilie, parintele protopop Zorel Zima si parintele Iosif Slobodnic au oficiat slujba Parastasului la mormântul celor doi recunoscuti martiri, eroi ai Beiusului, avocatii doctor Ioan Ciordas si doctor Nicolae Bolcas.
Organizator al comemorarii, Primaria orasului Beius a dorit sa readuca în memoria cetatenilor urbei aceste modele de daruire pentru binele comun si de lupta pentru recunoasterea identitatii si valorii natiunii române, atât de înabusite si persecutate în timpurile trecute. Avocatul Ioan Ciordas a fost un lider al comunitatii române din Beius si împrejurimi, „Tara Beiusului”; el a condus Consiliul National, respectiv a reprezentat comunitatea la Unirea din 1918. Zelul lor a deranjat fortele locale straine care au rapit aceste doua personalitati din casele lor pentru a-i tortura si ucide, în noaptea dintre 3 spre 4 aprilie 1919, în localitatea Lunca. Trupurile acestora au fost înhumate în 25 aprilie în cimitirul din Beius.
„Acesti doi martiri ai luptei pentru dezrobire s-au lepadat de sine, pâna la sacrificiu pentru apararea constiintei nationale. De vârste diferite, de confesiuni diferite, Ioan Ciordas, fiul preotului greco-catolic, si Nicolae Bolcas, din familie de confesiune ortodoxa, s-au unit pentru un scop comun, scop care i-a unit în prietenie si martiriu. Aceste modele sunt si azi actuale si de urmat…” a subliniat parintele Zorel la sfârsitul celebrarii.