Dorim sa fie foarte clar ca nicio aplicatie iPhone NU poate înlocui Spovada. Însa, pentru a-i ajuta pe penitenti sa faca o pregatire cât mai buna în vederea primirii sacramentului Spovezii, Biserica Catolica s-a îngrijit întotdeauna sa le ofere acestora, în catehisme si în carti de rugaciuni, diverse chestionare, pentru examinarea constiintei, precum si rugaciuni specifice. Într-o epoca în care mijloacele moderne de comunicare, oferite de dezvoltarea tehnologiei, sunt tot mai raspândite si tind sa înlocuiasca hârtia tiparita, nu e de mirare ca rugaciuni sau chestionare pentru examinarea constiintei au fost preluate într-o aplicatie pentru iPhone. Exista deja si alte aplicatii de acest fel, care servesc ca suporturi digitale pentru rugaciune sau reflectie, iar Biserica Catolica nu le respinge ci le încurajeaza, cu conditia sa fie folosite – asa cum sunt, dealtfel! – ca niste instrumente ajutatoare, bine stiind ca ele nu pot înlocui relatia personala a credinciosului cu Dumnezeu si cu Biserica.
În Biserica Catolica Spovada este un sacrament (o taina) a carui celebrare presupune în mod obligatoriu dialogul personal dintre penitent si confesor. Iertarea pacatelor penitentului necesita prezenta fizica a duhovnicului în savârsirea acestei taine. Asadar, nicio aplicatie iPhone nu poate înlocui Spovada si nu poate conferi iertarea pacatelor. Ca urmare, nu se poate vorbi de „Spovada prin iPhone”, asa cum sugereaza în mod fals stirile care se refera la aplicatia lansata de Little iApps, aparute în ultimele zile în presa româneasca.
În rezumat: Biserica Catolica NU a aprobat si NU aproba Spovada prin iPhone.
Ar fi elegant ca cei care au afirmat contrariul, în diferite ziare sau pe posturi publice de televiziune, sa publice acest comunicat oficial al Bisericii Catolice.

Biroul de Presa ARCB
http://www.arcb.ro
birouldepresa@arcb.ro
Pr. Ieronim Iacob
prieronim@tiscali.it
Tel: 0733.785.554