„Urmând traditia specifica formarii spirituale autentice a teologilor, si în acest an formatorii Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea au organizat patru zile de exercitii spirituale pentru seminaristi, în perioada joi 14 aprilie – duminica 17 aprilie 2016, în vederea unei bune pregatiri sufletesti pentru sarbatoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos.
Pentru desfasurarea acestor exercitii spirituale am avut onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfintia Sa Vasile Bizau, episcop al eparhiei de Maramures care, desi implicat în atâtea sfere de activitate la nivel national si eparhial, si-a manifestat disponibilitatea si a predicat cu mult zel apostolic, entuziasm si pricepere meditatiile acestor exercitii spirituale, într-o atmosfera de liniste interioara însotita de silentium.
Temele principale abordate în aceste zile au fost: „Vocatia, convertirea si pastoratia”. Preasfintia Sa a abordat, pentru seminaristii oradeni, tematici importante si de interes imediat, cu rasfrângeri în viata spirituala si în cea de zi cu zi a teologului si preotului greco-catolic, teme precum vocatia, planul lui Dumnezeu cu fiecare, convertirea inimii, pâna la exemple din Vechiul si Noul Testament.
În aceste zile de reculegere am avut parte de un program liturgic specific perioadei Paresimilor, din care amintim: Utrenia, Orele Canonice, Liturghia Darurilor Înaintesfintite, Dupacinarul Mare, Vecernia, Acatistul Maicii Domnului, precum si Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gura-de-Aur. Aceste oficii s-au desfasurat în Capela „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din complexul Pensiunii „Colt de Rai” situata în frumoasa zona a muntilor Mesesului, lânga municipiul Zalau – unde s-a desfasurat retragerea spirituala.
Momentul culminant al acestor zile a fost celebrarea Liturghiei Sf. Vasile cel Mare în biserica „Sfânta Familie” din Zalau. Comunitatea greco-catolicilor zalauani, în frunte cu parintele protopop Valer Parau si cu ceilalti preoti prezenti, s-a bucurat de prezenta Preasfintiei Sale Vasile, cât si a seminaristilor, care au animat Sfânta Liturghie.
Pe tot parcursul reculegerii am fost însotiti de rugaciunea Preasfintitului Virgil Bercea, care a reusit si de aceasta data sa ne faca o vizita, pentru a ne încuraja în drumul nostru catre preotie.
Atât meditatiile, cât si încadrarea acestora în atmosfera Postului si a programului de rugaciune intensa au determinat o introspectie aplecata mai mult spre relatia si dialogul personal cu Dumnezeu. La sfârsitul acestor zile privilegiate, parintele rector alaturi de întreaga comunitate i-a multumit Preasfintiei Sale Vasile pentru hrana sufleteasca primita, iar toti împreuna i-am adus lui Dumnezeu marire si închinare pentru harurile dobândite.