„Milostivi precum Tatal” – este motto-ul Anului Jubiliar al Milostivirii, a inspirat responsabilii cu pastoratia laicilor din Eparhia de Oradea în alegerea temei pentru exercitiile spirituale pentru adulti si asociatii: „Chipul lui Dumnezeu este Milostivirea”. Exercitiile spirituale s-au desfasurat în zilele de 15 si 16 aprilie la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, avându-l ca predicator pe parintele Andrea Vena din Italia, unul din cei 1100 de misionari ai milostivirii, desemnati de Papa Francisc pentru a merge în întreaga lume si a vesti tuturor milostivirea infinita a lui Dumnezeu.
Exercitiile spirituale s-au deschis în ziua de vineri dupa-amiaza, cu celebrarea devotiunii Calea Crucii, urmata de Sfânta Liturghie, celebrata de preotii prezenti alaturi de credinciosii lor, apoi prima conferinta. La finalul serii parintele Mihai Vatamanelu a celebrat Liturgia penitentiala, cu o meditatie despre Sfânta Taina a Spovedaniei. Cea de-a doua zi a început cu procesiunea si intrarea pe Poarta Sfânta, urmata de Sfânta Liturghie Arhiereasca, celebrata de Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea.
În cadrul exercitiilor spirituale parintele Andrea Vena a sustinut trei conferinte, având ca tema centrala Milostivirea lui Dumnezeu. Credinciosii prezenti din întreaga Eparhie de Oradea au aflat astfel ca însasi numele lui Dumnezeu este Milostivire, ca îndurarea Lui este fara margini, ca ne asteapta mereu sa ne întoarcem la El cu încredere si umilinta, cerându-i iertare pentru pacatele noastre. „Curaj în calea voastra de convertire!”, ne-a îndemnat parintele misionar al milostivirii, vorbindu-ne despre faptele de milostenie trupeasca si sufleteasca si revelându-ne cum putem gasi raspuns la întrebarea „Cine este aproapele meu?”. Cu inima transformata de iubirea lui Dumnezeu, iubire permanenta si neconditionata, sa devenim noi „aproapele” celui aflat în nevoie si sa-i oferim grija si atentia noastra. Parintele Andrea Vena ne-a vorbit apoi pe larg despre câte una din faptele de milostenie trupeasca si sufleteasca: despre vizitarea bolnavilor si despre învatarea celor nestiutori. Conferintele sustinute în limba italiana au fost traduse pe rând de parintele Mihai Tegzes si de parintele Mihai Vatamanelu OFMConv.
În încheierea exercitiilor spirituale credinciosii prezenti au rostit împreuna Rozariul Milostivirii Divine si au primit binecuvântarea finala, spre a merge în parohiile lor cu sufletul încarcat de harurile primite.
Parintele Andrea Vena a fost prezent duminica, 17 aprilie la Biserica Maica Domnului din Oradea la Sfânta Liturghie, concelebrând alaturi de Preafintia Sa Virgil Bercea, alaturi de parintele paroh Mihai Vatamanelu si parintele Mihai Tegzes. Parintele Vena a vorbit în predica sa despre felul în care trebuie sa-L urmam pe Isus: cu încredere în Cuvântul Sau, cu rabdare în încercarile si suferintele vietii si cu multa iubire fata de aproapele.
Multumim Tatalui Nostru Milostiv si Preacuratei Fecioare Maria pentru timpul de har si convertire la care am fost chemati.