„„V-am cautat si ati venit la mine. Si pentru aceasta, va multumesc”. Aceasta avea sa fie cea din urma îmbratisare pe care Papa Ioan Paul al II-lea o adresa tinerilor adunati sub fereastra sa în aprilie 2005, în cea mai celebra piata din lume – Piata Sfântul Petru de la Roma. Cuvinte ce strabat curgerea timpului si se înscriu în vesnicie. Cuvinte ce împodobesc astazi strazile Romei, pentru marea sarbatoare de duminica, 1 mai, Anul Domnului 2011.
Roma cea antica, centrul lumii crestine, caput mundi, acolo unde orisice pietricica freamata de zbuciumul istoriei si poarta pecetile marturiilor atâtor veacuri, iata ca în aceste zile se gateste sa îsi întâmpine Vladicul ridicat la cinstea altarelor. Papa Ioan Paul al II-lea va fi declarat fericit de catre imediatul sau succesor Benedict al XVI-lea. Fapt si eveniment nemaiîntâlnit si nemaiauzit de mai bine de 1000 de ani. Istoria ce se scrie sub ochii nostri. Oamenii cei mari care o scriu si bucuria celor care, la fel ca în Biserica primelor veacuri, l-au dorit santo subito, înca din ziua îngroparii sale. În siragul initiat de Sfintii Apostoli Petru si Pavel sau de Sfântul Ignatiu al Antiohiei, care cu totii aveau sa fie martirizati la Roma, papa Wojtyla, sfântul zilelor noastre, si-a trait sfintenia în cotidianul slujirii ce i-a fost încredintata de a fi urmas al lui Petru, la cârma corabiei Bisericii.
Karol cel Mare. Pontiful care l-a cucerit pe omul zilelor noastre prin nonconformismul si totodata verticalitatea staturii si principiilor sale. Tarie si curaj: „Nu va temeti! Deschideti larg portile lui Cristos Mântuitorul”. Acelasi îndemn pe care avea sa-l rosteasca si în graiul nostru românesc pe 1 martie 2003, adresându-se episcopilor catolici români aflati în vizita ad limina la Vatican: „Biserica din România, în pofida dificultatilor înca existente, nu te teme!”
Coloanele lui Bernini, ce îmbratiseaza sufletul credinciosului si al oricarui om de buna învoire care vine sa se închine în aceasta piata–pridvor a Bazilicii Apostolului Petru, sunt împodobite în aceste zile cu câte un stindard ce zugraveste fiecare an al pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea. Si mare ne este bucuria sa contemplam pe stindardul anului 1999 imagini din vizita istorica a Fericitului Papa pe pamântul românesc: „Românie, tara-punte între Orient si Occident […] vin la tine în numele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu si al Preasfintei Fecioarei Maria” (din discursul rostit la sosirea pe aeroportul Baneasa, 7 mai 1999).
În seara zilei de sâmbata 30 aprilie, ca si pregatire pentru Sf. Liturghie de beatificare, a fost organizata o seara de rugaciune la Circus Maximus, unul din cele mai însemnate spatii ale Romei ramas din timpurile stravechi. Aici, credinciosii au putut retrai cele mai importante momente si marturii despre Marele Papa Ioan Paul al II-lea. Printre vorbitori s-au numarat Cardinalul polonez Stanislaw Dziwisz, fost secretar si prieten de suflet al papei, precum si calugarita franceza Sr. Marie Simon-Pierre, a carei vindecare miraculoasa prin mijlocirea papei Ioan Paul al II-lea a deschis calea catre beatificarea acestuia, dar si marturia Cardinalului Agostino Vallini, Vicarul Papei pentru Dieceza de Roma. Privegherea a continuat cu recitarea rugaciunii Sf. Rozar, în legatura directa cu 5 lacasuri de rugaciune din Cracovia, din Tanzania, din Liban, din Mexic si din Fatima – Portugalia, la sfârsitul careia papa Benedict al XVI-lea a binecuvântat multimea de credinciosi.
Cu adevarat, în aceste zile pelerini din lumea întreaga umplu strazile stravechii cetati a Romei. Îi întâlnim pe Via Appia, pe lânga emblematica biserica Quo Vadis, sau atingând tainic cu crestetele mormintele mucenicilor îngropati în catacombele Romei, ori închinându-se în minunatele bazilici ale Cetatii Eterne. Si mai ales, cu gândul la slujba de duminica, atunci când imaginea noului Fericit va fi dezvelita în Piata Sfântul Petru, spre a fi mijlocitor lumii întregi. Cu faclii în mâna, cu bucuria zugravita pe chipuri, credinciosii se îndreapta spre acele locuri unde nu cu multi ani în urma pasea cel caruia astazi Biserica îi înalta rugaciuni. Asa cum marturiseste ziarul Sfântului Scaun, L’Osservatore Romano în numarul de sâmbata 30 aprilie 2011, întreaga Biserica în sarbatoare se roaga: Sfinte Parinte, carele esti în ceruri…
Pr. Cristian Crisan