„Apelul Sfântului Parinte privitor la un consens international pentru abolirea pedepsei cu moartea, facut duminica 21 februarie, în contextul rugaciunii "Angelus", din Piata Sfântul Petru, a fost receptionat cu bucurie si entuziasm de Comunitatea Sfântul Egidiu, organizatoarea simpozionului "Pentru o lume fara pedeapsa cu moartea", cu desfasurare la Roma, luni, 22 februarie. Iata textul integral al apelului papei Francisc:

Dragi frati si surori,
Mâine va avea loc la Roma un simpozion international cu tema "Pentru o lume fara pedeapsa cu moartea", promovat de Comunitatea Sfântul Egidiu. Îmi exprim speranta ca simpozionul sa dea un reînnoit impuls eforturilor în vederea abolirii pedepsei cu moartea. Un semn de speranta este reprezentat de o tot mai raspândita opozitie, în rândul opiniei publice, fata de pedeapsa capitala chiar si atunci când reprezinta doar un instrument de legitima aparare sociala. De fapt, societatile moderne au posibilitatea de a stopa în mod eficient înfaptuirea unei crime fara a-i lua definitiv autorului acesteia dreptul rascumpararii personale. Problematica trebuie încadrata în optica unei justitii penale care sa fie întotdeauna conforma cu demnitatea omului si cu planul lui Dumnezeu asupra omului si a societatii si, totodata, cu o justitie penala deschisa sperantei reintegrarii în societate. Porunca "sa nu ucizi" are valoare absoluta si-l priveste atât pe cel nevinovat cât si pe cel culpabil.
Jubileul extraordinar al milostivirii este o ocazie propice de a promova în lume forme tot mai mature de respectare a vietii si demnitatii fiecarei persoane. Chiar si autorul unei crime mentine inviolabil dreptul la viata, ca dar al lui Dumnezeu. Fac apel la constiinta guvernantilor, astfel încât sa se ajunga la un consens international pentru abolirea pedepsei cu moartea. Si le propun catolicilor din rândul guvernantilor sa împlineasca un gest curajos si exemplar: ca nicio condamnare [n.n. la moarte]sa nu fie aplicata în acest An Sfânt al Milostivirii.
Toti crestinii si toti oamenii de bunavointa sunt chemati azi sa se implice nu doar în vederea abolirii pedepsei cu moartea dar si pentru îmbunatatirea conditiilor de detentie, respectând pe deplin demnitatea umana a persoanelor private de libertate.
Ajuns la cea de-a IX-a editie, simpozionul organizat de Comunitatea Sfântul Egidiu reuneste ministri ai Justitiei atât din tari care au abolit pedeapsa cu moartea cât si state care continua sa mentina pedeapsa capitala în sistemul juridic. Organizatorii spera ca, în urma simpozionului, sa se înregistreze o consolidare a campaniei pentru abolirea pedepsei cu moartea.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va/