„Asociatia Culturala Art Nobilis în parteneriat cu Facultatea de Arte, Departamentul de Arte Vizuale, a vernisat miercuri, 17 februarie, expozitia „Nimb". Patru artisti plastici au creat un univers feeric, în care îngerii s-au coborât prin arta, printre oameni. Lucrarile au fost vernisate de Stefan Gaie, iar expozitia s-a bucurat de prezenta Preasfintiei Sale Virgil Bercea.
Artisti plastici Maria Bront, Ariadna Codrean, Rodica Indig si Ludivoc Zoltan Pongraz sunt autorii lucrarilor prezentate miercuri în cadrul expozitiei „Nimb". „Suntem prezenti la un eveniment care aduce încercarile a patru artisti de a se apropia de o tema nu chiar accesibila, nu tocmai moderna", a spus Stefan Gaie. Lucrarile executate în tehnici diverse, de la ulei pe placaj, colaj, instalatie colaj, instalatie metal, folii de oglinda, tehnica mixta tus si tempera pe pânza, sau tehnica colaj teracota modelata si vopsita în tempera, au în prim plan tema îngerilor, asa cum a simtit-o fiecare artist în parte. O expozitie moderna, inedita, care are darul de a induce o stare de calm, de feerie, prin forma si culoare.
Pentru ca tehnicile folosite sunt diverse, Stefan Gaie a simtit nevoia de realiza o scurta prezentare a fiecarui autor, prin intermediul lucrarilor expuse, prezentare care a trecut prin filtrul personal, nu doar prin cel critic.
„Cele doua tablouri ale Mariei Bront mizeaza pe un mixt de îndrazneala si inocenta. Sunt cautari, imbolduri, care pleaca din nevoia de a-l cauta pe Dumnezeu, de a scruta invizibilul, iar lucrarile, prin sensibilitate cromatica, ne introduc în esenta a ceea ce îsi propune aceasta expozitie", considera Stefan Gaie.
Rodica Indig are o exprimare proprie artei contemporane, instalatia. Regasim metafora scarii într-un registru care mizeaza pe dinamica unui dialog. Privitorul poate îndrazni sa zareasca dincolo de granita dintre vizibil si invizibil, prin motivul oglinzii, legatura dintre cele doua tarâmuri", a mai spus Gaie. Între Ariadna Codrean si Ludovic Zoltan Pongraz s-a remarcat, ca asemanare, motivul îngerului pazitor. „Ariadna da forma îngerului pazitor, care devine o prelungire a nevoii de a cunoaste. Îl construieste dupa propria personalitate, iar cromatica face apel la universalitate. Artista foloseste culorile roz cuart si albastru serenity, considerate culorilor anului 2016. În schimb, Ludovic prin hartile orasului Oradea pe care apar îngeri, ne arata ca traseul nostru existential da contur unei harti, iar sensibilitatea aluneca spre grotesc. Îngeri umflati de nesomn descind parca din universul brechtian", a mai subliniat Stefan Gaie.
Prezenti la eveniment, atât directorul Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai, Ligia Mirisan, cât si Preasfintia Sa Virgil Bercea, si-au aratat aprecierea fata de demersul expozitional si fata de lucrarile impresionate ale artistilor. Expozitia va fi deschisa pâna în data de 27 februarie si poate fi vizitata pe strada Cuza Voda, nr 21A.
Sursa:http://www.crisana.ro