„Monseniorul Manuel Nin, exarhul ales al greco-catolicilor de traditie bizantina din Grecia si episcop titular de Carcabia va fi hirotonit episcop pe data de 15 aprilie 2016, la 09:00, în Bazilica papala San Paolo fuori le mura din Roma.

Parintele Manuel Nin O.S.B, pâna acum rector al Colegiului Pontifical Grec din Roma, a fost numit de Sfântul Parinte Papa Francisc Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, în urma acceptarii demisiei prezentata de Preasfintiei Sale Dimitrios Salachas în conformitate cu canonul 210 § 1 al Codului de Canoane pentru Bisericile Rasaritene.

Parintele Manuel Nin s-a nascut în 20 august 1956 la El Vendrell, arhiepiscopia de Tarragona, în Spania. A intrat în Manastirea Benedictina Monserrat pentru noviciat, a depus primele voturi monahale pe 26 aprilie 1977, iar profesiunea monahala solemna si perpetua în 1980. A fost hirotonit preot calugar la 16 aprilie 1998.

Dupa ce a fost mutat la Roma, a continuat studiile în institutele si facultatile de teologie din Cetatea Eterna. A obtinut doctoratul în teologie cu specializare în Patrologie.

S-a dedicat învatamântului universitar si este angajat într-o intensa activitate didactica. A fost Parintele Spiritual al Colegiului Grec din Roma, iar din 1999 este Rectorul aceluiasi Colegiu Pontifical.

Parintele Manuel Nin este consilier al Oficiului pentru Celebrari Liturgice al Sfântului Parinte si membru al Comisiei Liturgice a Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene.
Sursa:http://www.e-communio.ro