„Zeci de oficiali din administratia locala, reprezentanti ai Universitatii, ai unor ONG-uri, ai episcopiilor Greco-Catolica, Romano-Catolica si Ortodoxa, precum si ai altor institutii publice au fost prezente joi la inaugurarea etajelor III si IV ale Centrului Oncologic ce functioneaza în cadrul Spitalului Municipal din Oradea, care dupa patru ani de la deschidere continua sa fie cel mai modern din sistemul sanitar de stat din România.
Centrul Oncologic a fost dat în functiune în decembrie 2012, initiativa construirii sale datând din 2010, când Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investitiei, pentru ca în 2012 sa aprobe si supra-etajarea cladirii proiectate initial cu doua etaje prin construirea altor doua, acum finalizate.
Conform informatiilor oferite de conducerea Spitalului Municipal, lucrarile de amenajare a etajelor III si IV au început la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, fiind încheiate pe 15 decembrie si receptionate pe 22 decembrie.
Costurile proiectului tehnic au fost suportate de Clubul Rotary din Oradea, iar executia lucrarilor a facut-o firma Trameco, aceeasi care construise anterior restul cladirii, si au constat în compartimentare, montari de instalatii electrice, sanitare, fluide medicale si altele.
Valoarea contractata a lucrarilor a fost de 2,78 milioane lei cu TVA inclusa, iar valoarea totala pentru punerea în functiune a fost de 2,82 milioane lei cu TVA inclusa, diferenta acoperind cheltuieli de avizare si pentru asigurarea mobilierului.
Prin deschiderea etajelor III si IV, Centrul Oncologic îsi mareste capacitatea de la 70 la 120 paturi, ceea ce înseamna aproape o dublare, în conditiile în care se respecta toate conditiile de confort si siguranta pentru pacienti. La etajul III, de pilda, au fost amenajate 33 de saloane pentru pacientii cu afectiuni hematologice, fiecare cu câte doua paturi si baie proprie, suprafata acesteia fiind mare si având inclusiv mânere de sprijin atât la dus, cât si la WC, precum si alte dotari ce permit spalarea bolnavilor în pozitie verticala, orizontala sau în sezut pe carucioare.
Tot la etajul III, alte doua saloane au fost amenajate distinct cu câte un singur pat pentru pacientii imunodeprimati, care au nevoie de conditii speciale de îngrijire si izolare. "Accesul este controlat, iar mediul aseptic. Daca eu as face un consult cardiologic, trebuie sa intru echipat ca un cosmonaut, cu echipament de unica folosinta, pentru ca în contextul bolii hematologice pacientii au sistemul imunitar grav afectat, pot muri si dintr-o viroza respiratorie", a explicat BIHOREANULUI dr. Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal.
De altfel, dr. Maghiar a explicat celor prezenti la inaugurare ca marirea capacitatii Centrului Oncologic era "o necesitate stringenta" din cauza cresterii numarului de cazuri oncologice. Potrivit acestuia, anual sunt descoperite aproximativ 2.900 – 3.000 noi cazuri.
"În ultimul an pe Radioterapie am avut 1.060 noi cazuri si 1.921 pe Oncologie. În spitalizarea continua (n.r. – cu internare peste noapte) am avut 3.000 de cazuri, iar pe spitalizarea de zi (n.r. – fara cazarea bolnavilor) peste 21.000 cazuri", a spus directorul medical al Spitalului Municipal, adaugând ca "de finalizarea acestui proiect vor beneficia pacientii din Oradea, din Bihor si din judetele învecinate".
Dr. Maghiar a mai spus ca echipa de conducere a spitalului va actiona si pentru "cresterea pregatirii profesionale a colegilor cel putin la nivelul infrastructurii pe care o avem", dar si ca "daruirea trebuie sa fie unul dintre atuurile colegilor", dat fiind tocmai specificul extrem de delicat al sectiei de oncologie.
Managerul Spitalului Municipal, dr. Elena Moldoveanu, l-a invitat pe primarul Ilie Bolojan sa se adreseze asistentei din care au facut parte numerosi medici si asistente, rectorul Universitatii, Constantin Bungau, presedintele Senatului universitar, Sorin Curila, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, Beniamin Rus, proprietarul grupului de firme Selina (din care face parte si constructorul Trameco), city-managerul Dacian Palladi si sefi de institutii deconcentrate precum ai Directiei de Cultura, Lucian Silaghi, Administratiei Finantelor Publice, Ioan Mihaiu, s.a.m.d.
În scurta interventie, primarul a amintit ca Centrul Oncologic este un proiect al municipalitatii la care doi fosti ministri ai Sanatatii "au contribuit substantial", astfel ca le-a multumit dr. Ritli Ladislau si lui Cseke Attila, dar si organizatiilor caritabile ale Episcopiei Greco-Catolice si Romano-Catolice si Clubului Rotary, pentru finantarea unora dintre dotari.
De asemenea, edilul a subliniat ca de data aceasta Spitalul Municipal a suportat din propriile fonduri investitiile si a aratat ca Oncologia oradeana trebuie întarita si pe partea de chirurgie. "Avem acum bloc operator si trebuie dezvoltata chirurgia oncologica sau prin transfer (n.r. – de chirurgi) de la Spitalul Judetean, sau prin angajare si poate ar fi bine sa facem recrutari de expati", a spus Bolojan, referindu-se la medici români care în prezent lucreaza în Occident, dar ar putea fi adusi la Oradea oferindu-li-se nu doar conditii de munca foarte bune, ci si locuinte de serviciu.
Primarul i-a multumit si presedintelui CJ, Pasztor Sandor, pentru colaborarea în cadrul proiectului strategic pe sanatate prin care Centrul Oncologic ar urma sa beneficieze de dotari în valoare de circa 6 milioane euro, inclusiv un al doilea accelerator liniar de particule pentru Radioterapie, dat fiind ca aparatul dat în functiune în 2012 este supra-solicitat.
Prezent si el la inaugurare, Pasztor a informat asistenta ca Oficiul Concurentei a dat unda verde proiectului, care va fi depus pentru obtinerea finantarii nerambursabile spre sfârsitul lunii februarie.
În finalul festivitatii, managerul Spitalului Municipal, dr. Elena Moldoveanu, a oferit diplome de merit câtorva dintre cei care au contribuit la edificarea Centrului Oncologic, dar si în contul unor contributii viitoare, din prima categorie facând parte acelasi Ilie Bolojan, dr. Daniela Rahota, sefa Directiei de Sanatate Publica Bihor, dr. Foldes Adalbert, membru în Consiliul de Administratie al spitalului, dr. Gheorghe Carp, fost viceprimar la momentul aprobarii proiectului, acum manager al Spitalului Judetean, dr. Florin Maghiar, directorul medical al Municipalului, si economistei Maria Silaghi, directorul financiar-contabil al unitatii, care a adus spitalul pe plus din punct de vedere financiar dupa ce în ultimii 6 ani s-a aflat invariabil în deficit.
De altfel, tot din veniturile proprii ale Spitalului Municipal, anul trecut au fost începute si alte investitii – reamenajarea parterului corpurilor A si B, a parterului sectiei de Pneumoftiziologie, reabilitarea statiei de hidrofor, reabilitarea laboratorului de anatomie patologica si prosectura, lift exterior pentru sectia Neurologie s.a.m.d. – toate urmând sa fie finalizate în primul trimestru al acestui an.
Înainte ca oficialii sa plece, au putut asculta si un scurt concert de muzica de camera oferit de muzicieni ai Filarmonicii oradene.
Sursa: http://www.ebihoreanul.ro