„Cu un apel staruitor adresat Comunitatii internationale de a gasi o solutie politica la conflictul din Siria, care a agravat ulterior criza umanitara, si cu o ampla meditatie despre Evanghelia duminicii, despre pescuirea minunata, papa Francisc a recitat duminica la amiaza rugaciunea ”Îngerul Domnului” împreuna cu zeci de mii de credinciosi.

Dupa vremea însorita de ieri, vremea nefavorabila care s-a lasat peste noapte nu a descurajat romanii si pelerinii sa fie prezenti din nou la traditionala întâlnire duminicala cu Sfântul Parinte.
Papa Francisc: ”Urmaresc cu vie îngrijorare soarta populatiilor civile afectate de luptele violente din Siria, constrânse sa abandoneze totul pentru a scapa de ororile razboiului. Îmi exprim urarea ca, printr-o solidaritate generoasa, sa se ofere ajutorul necesar pentru a le asigura supravietuirea si demnitatea, în timp ce fac un apel catre comunitatea internationala de a nu cruta nici un efort pentru a aduce urgent la masa negocierilor partile implicate. Numai o solutie politica a conflictului va fi capabila sa garanteze un viitor de reconciliere si de pace pentru aceasta scumpa si suferinda tara, pentru care va îndemn sa va rugati mult”.
Vorbind înainte de rugaciunea ”Angelus” de evanghelia duminicii, a cincea în calendarul roman sau latin din timpul liturgic de peste an, Sfântul Parinte a scos în evidenta episodul pescuirii minunate de pe Marea Galileei (Lc 5,1-11). În fata acestui eveniment iesit din comun, pescarii au fost cuprinsi de uimire iar Simon Petru se arunca la picioarele lui Isus spunându-i: ”Doamne, îndeparteaza-te de mine, caci sunt un om pacatos”. Minunea la care a asistat l-a convins pe Petru de faptul ca ”Isus nu este doar un învatator formidabil, al carui cuvânt este adevarat si puternic, dar ca El este Domnul, este manifestarea lui Dumnezeu”. Raspunsul pe care Isus i-l da lui Simon Petru este linistitor si hotarât: ”Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni” (v. 10).
Papa Francisc: ”Aceasta este logica ce calauzeste misiunea lui Isus si misiunea Bisericii: sa mearga în cautare, sa ”pescuiasca” oamenii si femeile ca sa restituie tuturor deplina demnitate si libertate prin iertarea pacatelor. Aceasta este esenta crestinismului: sa raspândeasca iubirea regeneranta si gratuita a lui Dumnezeu, cu o atitudine de primire si milostivire fata de toti, pentru ca fiecare sa poata întâlni blândetea lui Dumnezeu si sa aiba plinatatea vietii”.
”În acest An al milostivirii”, a încheiat Sfântul Parinte alocutiunea sa de la rugaciunea ”Angelus”, ”suntem chemati sa-i încurajam pe cei care se simt pacatosi si nevrednici înaintea Domnului si abatuti din cauza greselilor proprii, spunându-le aceleasi cuvinte ale lui Isus: ”Nu te teme”. Fecioara Maria sa ne ajute sa întelegem tot mai mult ca a fi discipoli înseamna a pune picioarele noastre pe urmele lasate de Învatatorul divin: sunt urmele harului divin care regenereaza viata pentru toti oamenii”.
Dupa rugaciunea ”Angelus”, Sfântul Parinte a mentionat ca duminica se marcheaza în Italia ”Ziua pentru viata”, pe tema ”Milostivirea face sa înfloreasca viata”, iar luni, Ziua de rugaciune si reflectie împotriva traficului de persoane. Totodata, a transmis cele mai sincere urari de pace si seninatate milioanelor de oameni care în Extremul Orient si în diferite tari sarbatoresc Anul Nou lunar. ”Fie ca noul an”, a fost urarea Sfântului Parinte, ”sa aduca roade de compasiune, milostivire si solidaritate”.
În fine, dupa ce a salutat numeroasele grupuri de pelerini care au venit duminica în Piata San Pietro, papa Francisc a mentionat în mod special comunitatea Colegiului Mexican din Roma, multumind celor care însotesc cu rugaciunea apropiata sa calatorie apostolica în Mexic, de la 12 la 18 februarie.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va