„Sala festiva a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a gazduit joi, 21 ianuarie 2016, cea de-a X-a editie a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul careia au fost premiati voluntarii Asociatiei Caritas Eparhial Oradea, activi în anul 2015. Gazda evenimentului a fost Ioana Madalina Stefanica. Deschiderea serii a fost oferita de Lavinia Dragos, directorul Resonnance România, prin recitalul sustinut la pian, din opera lui Frederic Chopin – Balada întâi.
La eveniment au participat, alaturi de voluntari si invitatii lor, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, pr. Olimpiu Todorean, vicar general, Florica Chereches, deputat, si Ioana Florea, director adjunct ASCO.
Toti invitatii au felicitat voluntarii pentru munca depusa în folosul aproapelui, iar doamna Chereches a subliniat în discurs importanta organizatiilor neguvernamentale pentru comunitatile locale: De ani de zile ati creat precedentul de a sarbatori voluntarii. Pentru ca sunt fost director al unui ONG si înteleg valoarea inestimabila a ONG-urilor pentru comunitatile locale, sunt sustinator al acestora, cred în ele. Este a X-a editie si am venit sa fiu alaturi si sa va felicit pentru ca sunteti o organizatie de 10 si pentru ca aveti niste voluntari de 10 cu steluta.
Prin aceasta premiere am urmarit recunoasterea publica a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2015 din cei 250 voluntari aflati în baza noastra de date, 165 au fost voluntari activi totalizând un numar de 3.273 ore prestate în serviciul aproapelui. Au fost acordate 10 premii pentru implicarea în activitati si programe, si premiul “Voluntarul anului 2015” dupa cum urmeaza:
Premiul CANTINA SOCIALA
Cantina Sociala – este un serviciu prin care Asociatia Caritas Eparhial ofera o masa calda zilnic la 60 de persoane aflate în nevoie, 50 beneficiari adulti, persoane fara adapost si celor 10 copii din cadrul Centrului de Zi. În cadrul serviciului se desfasoara doua activitati complementare, prima se realizeaza în bucataria unde se pregateste hrana pentru persoanele asistate, fiind precedata de servirea hranei beneficiarilor. Aceste activitati nu ar fi fezabile fara aportul voluntarilor. Voluntarul este implicat în realizarea efectiva a întregii activitati alaturi de bucatarul cantinei sociale (pregatirea hranei, servirea hranei, spalarea veselei, curatarea salii de mese).
Ne bucuram pentru ca fiecare ati ales ceea ce vibreaza în sufletul dumneavoastra, v-ati implicat cu tot sufletul si ati crezut în ceea ce faceti, deoarece nu ati crezut în zadar!
Premiul s-a acordat voluntarei: Adina Popa
Premiul VACANTA DEDICATA VOLUNTARIATULUI
Tinerii sunt o resursa importanta pentru comunitate. A te înscrie într-un voluntariat nu înseamna a face munca degeaba, ci a face primii pasi spre construirea unei cariere. Si asta pentru ca tot mai multe companii/organizatii/firme, pun mare pret pe activitatile extracurriculare. Sa alegi sa militezi pentru o cauza în care crezi si sa fii în masura sa-ti asumi consecintele acestei actiuni, fara sa primesti în schimb nici o recompensa materiala, ci doar satisfactia ca ti-ai atins un scop si ca ai salvat o idee este o dovada de maturizare a individului. Zeci de liceeni/adolescenti din Oradea si-au petrecut vara anului 2015, ajutând ca activitatea din cadrul Centrului Social Maria Rosa sa functioneze.
Premiul s-a acordat voluntarilor: Ioana Miruna Cazacioc, Andrei Onici si Tudor Jurjac
Premiul COLECTA DE PASTI
Ca si anii precedenti, voluntarii ne-au sprijinit la colecta de Pasti care s-a desfasurat în trei biserici din Oradea: Manastirea Maica Domnului, Biserica Sfântul Nicolae si Biserica Sfânta Treime, si în 2 magazine: Carrefour Era si Selgros. Au participat 94 de voluntari, cu vârste cuprinse între 15 si 71 de ani, realizând un total de 637 de ore de munca.
Premiul s-a acordat voluntarei: Andreea Munteanu
Premiul COLECTA DE CRACIUN
În perioada Craciunului, într-unul din marile centre comerciale din oras, o colecta de alimente neperisabile, pentru familiile sarace din comunitate. Voluntarii s-au implicat activ atât în distribuirea materialelor publicitare, colectarea alimentelor cât si încasarea banilor de la donatori. În actiunea de colectare am fost ajutati de 65 voluntari care au însumat 378 de ore de voluntariat.
Premiul s-a acordat voluntarei: Cornelia Vesea
Premiul COPACUL DORINTELOR
Copacul Dorintelor este o campanie caritabila inedita pentru a sustine cele doua centre de zi pentru copii. Dorintele sunt, de fapt, obiecte necesare pentru ca beneficiarii sa îsi poata desfasura în continuare activitatea la Centrul Caritas: de la carioci sau caiete pâna la jocuri lego, puzzle-uri sau carti cu povesti.
Premiul s-a acordat voluntarului: Andrei Horgos
Premiul CENTRUL DE ZI GABRIELE
Se acorda voluntarilor care s-au implicat cel mai mult în activitati de educatie si recreere – socializare cu copiii de la centrele de zi.
Premiul s-a acordat voluntarilor: Maria Gligor, Adriana Popa, Lorena Pop, David Mihai Petrica, Irina Pop, Adina Dume, Florica Dalia Balmus, Diana Cîrti, Melissa Marec, Kinga Vad, Mihaela Corb, Remus Roibu, Florica Malita.
Premiul pentru DISPONIBILITATE
Se acorda voluntarului care raspunde cu promptitudine solicitarilor asociatiei.
Premiul s-a acordat voluntarului: Radu Cefan
Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR
Acordat an de an, premiul pentru cel mai activ voluntar se acorda pentru numarul de ore prestate si numarul activitatilor în care s-a implicat.
Premiul s-a acordat voluntarei: Daniela Pâncotan.
Premiul VOLUNTAR DE ZECE
Deoarece în acest an am sarbatorit 10 ani de voluntariat, 10 ani în care am recunoscut meritele celor fara de care activitatea Asociatiei Caritas Eparhial Oradea nu ar fi posibila, am înmânat un premiu deosebit unui voluntar special. Exista în baza de date a asociatiei multe persoane care s-au înscris, au facut voluntariat câteva zile sau câteva luni si apoi, pentru ca asa e în viata, si-au încheiat colaborarea cu asociatia noastra. Exista însa si persoane care s-au înscris ca si voluntari, s-au implicat an de an, uneori nominalizati pentru premiere, alteori au si luat premii, care au ramas alaturi de noi si au crescut, sa spunem asa, odata cu organizatia. S-a acordat voluntarului care, din anul 2006 si pâna în prezent,a efectuat sute de ore de voluntariat, în diferite proiecte, programe sau servicii.
Premiul s-a acordat voluntarului: Constantin Liviu Demeter.
Premiul special pentru PROMOVAREA VOLUNTARIATULUI
Premiul se acorda pentru sprijinul acordat asociatiei noastre în promovarea voluntariatului în rândul tinerilor.
Premiul s-a acordat doamnei Alice Scarlat.
Premiul VOLUNTARUL ANULUI
Pentru Asociatia Caritas Eparhial Oradea, toti voluntarii sunt valorosi, fiecare îsi are locul lui în asociatie. ,,Voluntarul anului” este un premiu care se acorda în fiecare an unui voluntar pentru: timpul, disponibilitatea, diversitatea activitatilor, numarul de ore prestate si calitatea serviciilor oferite.
Premiul Voluntarul anului 2015 s-a acordat voluntarei: Ioana Miruna Cazacioc.
Evenimentul a fost presarat cu momente artistice sustinute de Iosif Balazsi, Denis Lungu, Raul Kallai, Gabriela Kallai, Maria Gligor, Lidia Bogdan si Melaz.
Multumim Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, parintelui director Alexandru Dragos, pentru ca ne-a gazduit evenimentul si în aceasta seara.
Felicitari tuturor voluntarilor si deosebite multumiri pentru tot ceea ce au facut pentru beneficiarii Asociatiei Caritas Eparhial Oradea si pentru asociatie în 2015.

Presedinte

Sursa:http://www.caritaseparhial.ro