„Mii de oradeni s-au adunat astazi, în Piata Unirii pentru un moment de rugaciune si de cuvântari ale conducatorilor Bisericilor din urbea oradeana, prin care s-a aratat solidaritatea fata de familiile de români carora li s-au luat copiii de catre organizatia Barnevernet din Norvegia, pe baza unor abuzuri comise de catre asistentii sociali ai organizatiei si alti functionari publici.
Actiunea a fost organizata de catre Comunitatea Regionala Penticostala de Oradea împreuna cu Comunitatea Baptista Oradea carora li s-au adaugat Episcopiile Greco Catolica, Romano Catolica, Ortodoxa, Reformata de pe lânga Piatra Craiului si Evanghelica Lutherana. Alaturi de toti acestia au stat si reprezentanti ai administratiei publice locale (presedintele CJ Bihor Cornel Popa, viceprimarul Oradiei Mircea Malan), parlamentari (Florian Bodog, Cseke Attila, Florica Chereches, Ioan Cupsa) si cunoscutele soliste Florica Bradu si Florica Zaha.
Momentul a început cu rugaciunea „Tatal nostru”, recitat de multimea de oameni prezenti în Piata.
Din partea Bisericilor Penticostale si Baptiste au luat cuvântul: presedintele Comunitatii Baptiste (Petru Vidu), presedintele Comunitatii Penticostale (Ioan Moldovan), presedintele Uniunii Crestine Baptiste (Viorel Iuga), rectorul Universitatii Emanuel si fostul presedinte al uniunii (Paul Negrut) si presedintele Cultului Crestin Penticostal (Moise Ardelean).

În continuare prezentam cuvântul rostit de Preasfintia Sa Virgil Bercea:

Dragii mei,
Suntem aici crestini din Oradea si Bihor adunati în numele Tatalui, al Fiului si al Spiritului Sfânt – cu totii botezati, regenerati si renascuti prin apa Botezului în numele aceleiasi Treimi Sfinte. Botezul este sacramentul care ne uneste si ne leaga pe unii cu altii si ne face o familie, o familie a Domnului dupa modelul Sfintei Familii din Bethleem; Botezul este sacramentul care ne face sa fim Biserica cea Una Sfânta; Botezul este sacramentul care ne permite sa fim astazi cu totii împreuna pentru a sustine, în numele Sfintei Familii, o familie – familia Bodnariu – pentru a sustine, în numele Sfintei Familii, toate familiile din Oradea, din tara noastra si din lumea întreaga.

Adresându-se corpului diplomatic acreditat la Vatican, în 11 ianuarie 2016, Papa Francisc a reiterat: „familia este prima scoala a milostivirii divine în care învatam sa descoperim fata iubitoare a lui Dumnezeu iar noi crestem si devenim din punct de vedere uman”. Din pacate sunt tot mai multe atacuri si încercari la care este supusa familia crestina. Astazi totul este relativ – traim într-o cultura a relativului si relativismului, a efemerului si efemeridelor – nimic nu mai are valoare de principiu, morala este desueta, Dumnezeu este în cerul lui iar noi aici pe pamânt trebuie sa „ne odihnim, sa mâncam, sa bem si sa ne veselim” (cf. Lc 12, 19). Cine mai doreste copii? – lipsa de deschidere fata de viata este evidenta! Cine mai doreste copii? – i se poate întâmpla precum familiei Bodnariu.

Si totusi: din iubirea, din dragostea, din dialogul dintre soti, din respectul si buna întelegere din familii se naste solidaritatea si buna convietuire în societate. Acestea ne ajuta sa fim responsabili si sa ne preocupam unii de altii. Cu totii ne-am nascut într-o familie si marturisim dragostea pe care am primit-o; cu totii stim suferintele copiilor institutionalizati; cu totii credem într-o lume mai buna si vom fi capabili sa o realizam daca avem curajul sa folosim trei cuvinte simple: te rog, multumesc, iarta-ma. Le-a propus tot Papa Francisc. Spun te rog, pentru ca-l respect pe cel de lânga mine; spun multumesc, pentru ca-l iubesc pe cel de lânga mine; spun iarta-ma, pentru ca a gresi este omenesc si, si eu gresesc de multe ori. Aceste trei cuvinte ar trebui cel mai des folosite în familiile noastre.

Rugam familia Bodnariu sa accepte sustinerea noastra morala, spirituala!

Cerem iertare familiei Bodnariu pentru ca nu am facut mai mult pentru ei!

Multumim familiei Bodnariu pentru ca au adus în lume 5 prunci, buni si frumosi, si le multumim pentru demnitatea si taria cu care accepta suferinta acestei injustitii la care sunt supusi – le multumim!

Va suntem aproape! Curaj! Cu Domnul înainte!

+Virgil Bercea