„În perioada 2-6 iunie s-a desfasurat la Minsk, în Belarus Întrunirea celui de-al IV-lea Forum Ortodox-Catolic. Din partea Conferintei Episcopilor din România a participat PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea. Mai jos redam Comunicatul final al întâlnirii.

DATA: 05.06.2014

LIMBA: ROMÂNA

(Original)

De la: Thierry BONAVENTURA

+41 71 227 6040 (Tel.)

+41 79 12 80 189 (Mobil)

bonaventura@ccee.eu

The V.Rev. Tertiary Patriarcal Deacon Dr. Theodoros Meinaris, Patriarhatul Ecumenic

+90 5356 700 573 (Mobile)

theodoros_me@hotmail.com

Cristos, izvor de reînnoire si speranta pentru Europa
Concluzia celui de-al IV-lea Forum European Ortodox-Catolic
Minsk, Belarus, 2-6 iunie 2014

“Ca pastori dorim sa continuam sa transmitem cât mai bine învatatura morala a poporului nostru, iar ca cetateni, sa o prezentam Guvernelor noastre si institutiilor europene. Suntem convinsi ca comunitatile crestine sunt în masura sa actioneze ca si martori a ceea ce e bine pentru toti, întrucât se inspira din Evanghelia lui Cristos. În Cristos gasim izvorul de inspiratie care ne reînnoieste si ne conduce la un sens al responsabilitatii mai bun în Europa si în lumea de astazi”. Despre aceasta au scris participantii la cel de-al IV-lea Forum European Ortodox-Catolic în mesajul aprobat la finalul întâlnirii cu tema: Religie si diversitate culturala: provocari pentru bisericile crestine din Europa.
Mesajul are noua puncte, dezvoltând unele problematici discutate pe parcursul întâlnirii: religia si realitatea culturala în Europa de astazi, rolul si valorile umane si crestine în societatile europene multiculturale contemporane, libertatea religioasa si recladirea morala a Europei.
“Mesajul nostru – scriu participantii – doreste sa fie un semn de bucurie si de speranta… stim ca multi sufera si sunt în cautarea unui cuvânt care sa dea sens vietii lor. Asadar, acolo unde moralitatea crestina a fost respinsa, un sentiment de goliciune îi duce pe multi la disperare si nihilism. Biserica ofera valori constante încorporând umanitatea în Cristos, izvorul tuturor valorilor adevarate”.
Semnificatia profunda pe care reprezentantii bisericilor doresc sa o transmita este ca: “credinta în Cristos nu desfiinteaza diversitatea umana ci îmbogateste si promoveaza elementele adevarului si binelui, deja prezente în culturile umane”.

Întâlnirea de la Minsk s-a desfasurat în capitala bielorusa, la invitatia Exarhului Patriarhal a întregii Belarusiei, Mitropolitul Pavel al Minsk-ului si Sluzk-ului. Lucrarile au fost conduse de cei doi copresedinti ai Forumului: Mitropolitul Ghenadie din Sassima al Patriarhatului Ecumenic si Cardinalul Erdo Péter, presedinte al CCEE. Participantii si-au exprimat profunda gratitudine catre biserica locala a Mitropolitului Pavel si a Excelentei Sale Tadeusz Kondrusiewicz, Arhiepiscop de Minsk-Molihev, pentru importanta implicare în sustinerea Forumului.
Lucrarile s-au deschis cu o rugaciune pentru pace în Europa si Ucraina, în cripta bisericii – monument al tuturor sfintilor si victimelor inocente din Patria de Minsk, un important edificiu ridicat ca marturie dar si un dar, pentru generatiile viitoare, a îndelungatei istorii de suferinta si martiriu a poporului bielorus.
Peste 35 de reprezentati ai bisericilor ortodoxe prezente în Europa si a Conferintelor Episcopale din Continent au îmbratisat cu entuziasm mesajele lor adresate de Sanctitatea Sa, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, de Sanctitatea Sa Papa Francisc si de Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei si al întregii Rusii, acesta din urma fiind citit de catre Eminenta Sa, Mitropolitul Hilarion din Volokolamsk, presedintele departamentului pentru afaceri externe a Patriarhatului de Moscova.
Pe lânga bogatele sesiuni de lucrari din sala, reprezentantii celor 22 de tari europene au putut experimenta generoasa ospitalitate a unei natiuni care pentru mult timp a fost izolata de restul Europei, dar si a unui popor care a stiut sa-si construiasca o identitate deschisa spre dialog dând o marturie de unitate împotriva oricarei tentative de separare.
Belarus, tara de legatura între plamânul oriental si cel occidental al continentului, se dovedeste a fi punte într-o Europa care înca astazi trebuie sa învete sa respire cu ambii sai plamâni.
De-a lungul întâlnirii participantii au putut experimenta calduroasa primire a autoritatilor civile si a presedintelui Republicii Belarus, Excelenta Sa Alexander Lukashenko, care, în repetate rânduri, pe parcursul audientelor date participantilor, a subliniat faptul ca ortodoxia si catolicismul au avut un rol decisiv în istorie în vederea determinarii mentalitatii si a caracterului national a natiunii bielorusa astfel încât “astazi, credinta crestina reprezinta o componenta fara egal a viziunii si a vietii spirituale a majoritatii cetatenilor nostri”.
Miercuri, 4 iunie, participantii la Forum i-au întâlnit pe unii ambasadori pe lânga Statul Belarus, cu ocazia unei receptii la Nuntiatura Apostolica din Belarus, organizata de catre Excelenta Sa Claudio Gugerotti, în onoarea Papei.
Întâlnirea s-a încheiat cu o vizita la Muzeul national, la Biblioteca si la comunitatile locale catolice si ortodoxe.
Întâlnirea de la Minsk a fost posibila si datorita multor ani de experienta a Christian Educational Center ‘Sf. Metodiu e Ciril’ (www.christeducenter.by), a carui mare experienta în organizarea proiectelor ecumenice s-a dovedit a fi foarte folositoare, acesta aflându-se sub conducerea Eminentei sale Mitropolitul Filaret, actualul Exarh Patriarhal onorific a întregului Belarus.
Primul forum european ortodox-catolic s-a desfasurat în 2008 (11-14 decembrie) la Trento în Italia, având ca tema: “un bine pentru umanitate”; al 2-lea Forum european catolic-ortodox a avut loc în Insula Rodos din Grecia în 2010 (18-22 octombrie) cu tema: “relatiile dintre biserica si stat”, iar cel de-al 3-lea Forum s-a desfasurat la Lisabona în Portugalia în 2012 (5-8 iunie) având ca tema: “criza economica si saracia. Provocarile Europei de azi”. Lucrarile acestor Forum-uri au fost publicate în trei volume diferite de catre Editura Dehoniane, în coloana “Oggi e Domani”.