„Necesitatea evidenta a unui „dictionar de titlu” ne îndreptateste si obliga sa începem acest articol prin prezentarea a trei argumente lamuritoare: 1. diferite asociatii în cadrul Bisericii Greco-Catolice: AGRU, Reuniunea Mariana, ASTRU etc., au obiective, roluri si actiuni comune (apostolat laic, misionarism, caritate etc.) ceea ce permite programe, participari si actiuni comune, asociative; 2. de cele mai multe ori exista o corespondenta a actiunilor si beneficiarilor, deoarece membrii AGRU sunt si marianisti; 3. inter-asociativitatea este conceptul care permite transferul de concepte si metodologii de la o asociatie la alta, colaborarea acestora pentru o abordare si eficienta adecvata.
O astfel de activitate inter-asociativa s-a desfasurat, în Protopopiatul Beius, la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din oras, în data de 28 noiembrie, când dupa Sfânta Liturghie de la ora 9, concelebrata de preotii Tegzes Mihai, Ghiurca Emil, Taichis Marius, Slobodnic Iosif, Oprea Ionut si Zima Zorel, s-a savârsit o binecuvântata reculegere spirituala animata de parintele Tegzes Mihai.
Tema prezentata cu un placut aplomb pedagocic cu titlu „Rugaciunea apostolica” a provocat nu numai interesul celor prezenti, dar si dorinta de a dialoga, de a medita asupra acestei probleme atât de importante în viata unui credincios.
Ascultându-l pe parintele Tegzes, care ne vorbise si despre modul în care trebuie sa ne pregatim pentru rugaciune, am adaugat multe exemplificari prezentate, propria noastra experienta în relatia noastra cu Dumnezeu prin rugaciune. Întreaga reculegere spirituala a fost o adevarata si binecuvântata provocare pentru membrii AGRU si marianistii din protopopiat, trimitându-ne catre multiple pareri si auto-promisiuni, adunate în meditatie profunda
Ne-am adus aminte de alocutiunea Papei Francisc la Rugaciunea Angelus: „Rugaciunea este o lupta cu Dumnezeu” din 4.09.2014, prezentata de revista „Vestitorul” din 27 aprilie 2014. „Aceasta rugaciune are nevoie de mult timp” afirma Papa Francisc. Timpul nostru al laicilor este mai împrastiat spre cele lumesti fata de cel al persoanelor consacrate. Deci, rugaciunea trebuie sa o pregatim. Sa ne gândim ceea ce cerem lui Dumnezeu, sa facem din rugaciune „o negociere cu Dumnezeu, aducând argumente” cum spune Papa Francisc. În rugaciune, sa vorbim cu Dumnezeu „asemeni unui dialog sincer între prieteni fara a folosi cuvinte goale”. În felul acesta rugaciunea ne va „schimba sufletul”, ne face „sa întelegem mai bine cum este Dumnezeul nostru”.
Agapa crestina, oferita de membrii Reuniunii locale, însotitoare a acestei activitati a fost prilej de cunoastere între credinciosii parohiilor reprezentate din Stei, Beius, Gradinari si Petrani, si în acelasi timp, prilej de a exprima aprecierile si multumirea pentru reculegerile spirituale, care sunt din ce în ce mai prezente în viata spirituala a Protopopiatul Beius.