„Seminarul Teologic Greco Catolic a fost joi seara gazda unei lansari de carte a parintelui Raimondo Rudolf Salanschi, paroh la Vicenza în Italia, intitulata „Din istoria Eparhiei greco-catolice de Oradea. Geneza, integrare si devenire” si aparuta la Academia Româna. Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2014.
Volumul care este teza de doctorat a parintelui Raimondo, a fost prezentat de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, domnul profesor doctor al Universitatii Petru Maior din Târgu Mures, Cornel Sigmirean care a fost si conducatorul stiintific al tezei de doctorat si domnul profesor doctor Blaga Mihoc specialisti în istoria moderna a Transilvaniei.
„Din istoria Eparhiei greco-catolice de Oradea. Geneza, integrare si devenire” este o contributie la aprofundarea chestiunilor legate de formarea si activitatea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco Catolica, de Oradea în primul secol al existentei sale. Cartea este compusa din patru capitole. Primul capitol este dedicat Transilvaniei ca si spatiu al confluentelor religioase, catolicism si ortodoxie, al doilea capitol Conciliului de la Ferrara-Florenta, al treilea capitol dedicat unirii românilor cu Biserica Romei,iar ultimul capitol este dedicat unirii din nord vestul României, crez si actiune si primului secol al existentei Episcopiei Greco Catolice de Oradea.
Lucrarea este asa cu domnul academician profesor Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii „Babes Bolyai” o numea în cuvântul catre cititor de la începutul lucrarii: „o lucrare de istorie ecleziastica, una care lumineaza pentru prezent trecutul atât de vitregit al Bisericii Române Unite cu Roma, dar si memoria colectiva a poporului român în ansamblu”.