„“Tineri din Actiunea Catolica – chemati sa marturisim” este tema seminarului tinerilor din Actiunea Catolica care s-a desfasurat în aceste zile la Cluj-Napoca, în România.
La Cluj-Napoca – Capitala Europeana a Tineretului în 2015 cu tema “Share” au fost prezenti tineri din Romania, Malta, Italia, Spania, Bulgaria si Moldova. Tinerii au avut ocazia sa aprofundeze Exortatia Apostolica „Evangelii Gaudium” si Enciclica „Laudato Si’” în perspectiva definirii unor angajamente comune ale tinerilor din Actiunea Catolica pentru o Biserica “ce iese în lume” în Europa.
Propunerea Actiunii Catolice – subliniaza Codruta Fernea, responsabil Departamentul de coordonare a tinerilor din cadrul Forumului International al Actiunii Catolice si reprezentant Share FAITH în programul Cluj-Napoca – Capitala Europeana a Tineretului si gazda întâlniri ne-a îndemnat sa devenim marturisitori plini de bucurie ai întâlnirii cu Domnul si cu semenii si sa îl vestim cu iubire si curaj. Din postura de tineri ai Europei suntem chemati sa promovam o cultura a interactiunii si a dialogului, o perspectiva convergenta asupra datoriei de a ne îngriji de casa noastra comuna si de a pasi în sintonie cu cei mai saraci, deschizând ochii la toate tipurile de saracie întâlnite în cei de vârsta noastra, tovarasi de viata si de strada, prin care sa deschidem punti de solidaritate sa deschida Europa lumii, începând de la Orientul Mijlociu si de la Tara Sfânta.
Departamentul de coordonare a tinerilor din cadrul Forumului International al Actiunii Catolice s-a constituit în mod oficial în anul 2005, la încheierea unui parcurs început în anul 1998, odata cu prima întâlnire europeana a tinerilor din Actiunea Catolica, a carei gazda a fost chiar Romania. În prezent, aproximativ 40 de tari din Europa, America, Africa si Asia au un sector de tineret în cadrul Actiunii Catolice. La nivel international pentru promovarea diferitelor initiative se folosesc retelelor sociale ca si canale de comunicare si precum si înfratirile între asociatiile nationale învecinate, prevazând evenimente comune specifice pentru tineri în cadrul întâlnirilor continentale ale asociatiilor aderente la Forumul International al Actiunii Catolice.
***
Forumul International al Actiunii Catolice (FIAC) a organizat în perioada 12-16 noiembrie 2015 seminarul „Tineri din Actiunea Catolica- chemati sa marturisim”. Capitala Europeana a Tineretului din 2015, Cluj Napoca, a gazduit pe parcursul acestor zile tineri din România, Malta, Spania, Italia, Bulgaria si Republica Moldova.
În deschiderea oficiala a evenimentul PS Florentin Crihalmeanu, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla ne-a invitat sa fim marturisitori ai lui Cristos în aceasta lume prin iubire si milostivire. Apoi, Maria Grazia Tibaldi, secretara FIAC a accentual faptul ca este foarte importanta aceasta întâlnire la Cluj-Napoca, mai ales ca primele întâlniri de tineret ale Actiunii Catolice internationale s-au desfasurat în România. De asemenea, a subliniat faptul ca Papa Francisc îsi doreste o Biserica în iesire spre lume, o Biserica care dialogheaza cu lumea, o Biserica care este în misiune, o Biserica pe care noi ca si Actiune Catolica suntem chemati sa o slujim în cotidian. Apoi s-a dat citire mesajului transmis de Emilio Inzauraga, coordonatorul FIAC si a mesajului transmis de Anca Frona, presedintele Actiunii Catolice din România
În prima parte a seminarului, Asistentul spiritual general din România, parintele Felix Roca, ne-a vorbit despre exortatia apostolica „Evangelii gaudium”. Accentul s-a pus pe expectantele Sfântului Parinte Francisc cu privire la misiunea tinerilor din Actiunea Catolica pe care-i îndeamna sa traiasca prin evanghelizare valorile crestine autentice. In cadrul dezbaterilor, participantii au discutat despre modul în care ar trebui sa fie biserica în iesire misionara, cum ar trebui Actiunea Catolica sa fie simbolul bisericii în iesire si au conturat profilul de identitate al tânarului evanghelizator din Actiunea Catolica însufletit de bucurie. Astfel, tinerii au subliniat importanta exemplelor de traire misionara oferite de biserica, urmând ca laicii sa reprezinte modele de traire a bucuriei evanghelizarii. Tânarul din Actiunea Catolica a fost descris ca fiind o persoana empatica si deschisa pentru a-i ajuta pe cei marginalizati.
Episcopul Virgil Bercea, responsabil pentru tinerii din România, ne-a vorbit despre semnificatia pentru tinerii din Europa a Scrisorii enciclice „Laudato si”. Preasfintitul ne-a transmis mesajul principal al scrisorii enciclice si anume, faptul ca toti trebuie sa avem grija de mediul care ne înconjoara, de creatia lui Dumnezeu si sa avem grija de oameni ca toti sa traim bine, nu singuri sau în grupuri.
Pentru o conturare a identitatii Actiunii Catolice, participantii au realizat filmulete prin care au prezentat scopul acesteia si cum ar prezenta asociatia altor tineri. Creativitatea echipelor s-a vazut la finalul zilei prin vizionarea materialelor video si a discutiilor despre procesul de realizare a acestuia. Tinerii au reusit sa depaseasca barierele lingvistice pentru îndeplinirea sarcinii unindu-si punctele de vedere pentru buna realizare a activitatii.
În cadrul seminarului, tinerii din tarile participante si-au prezentat asociatiile din care fac parte. Punctul comun al acestor prezentari a fost faptul ca, desi toti provenim din diferite tari, cu diferite limbi, obiceiuri, valorile si scopurile Actiunii Catolice sunt aceleasi.
În ultima zi din cadrul seminarului, participantii au vizitat Clujul si Salina Turda. Acestia au cunoscut istoria orasului si au descoperit frumusetea culturala a României.
În urma participarii în cadrul seminarului organizat de FIAC, tinerii participanti si-au propus sa împartaseasca experienta traita cu membri Actiunii Catolice din tara lor si si-au propus sa raspândeasca mesajul evanghelic si sa-l traiasca într-un mod autentic.
Sursa:http://www.actiuneacatolica.ro

Consilier national sector tineri Actiunea Catolica din România