„Pastoratia tineretului prin noile mijloace sociale de comunicare, Anul Jubiliar al Milostivirii în România si speranta nemuritoare întru Cristos, în contextul istoric actual: punctele-cheie subliniate de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, într-un interviu pentru Radio Vatican.
Responsabil cu Pastoratia Tineretului în Conferinta Episcopilor Catolici din România (CER), PS Bercea a participat de la 17 la 19 noiembrie a.c. la un simpozion formativ asupra noilor mijloace de comunicare, dedicat preotilor si responsabililor pentru Pastoratia Tineretului în cele 12 dieceze si eparhii din România. Evenimentul special a fost promovat la Roma de Asociatia Hope, sustinuta de Conferinta Episcopilor Catolici din Italia (CEI). Cei douazeci de responsabili însotiti de episcopul Bercea, au luat parte la diferite întâlniri cu reprezentantii structurilor din Vatican dedicate pastoratiei tinerilor, studentilor si familiei. Pentru a întelege mai bine misiunea evanghelizatoare a Bisericii prin intermediul mijloacelor de comunicare mass-media, participantii au vizitat sediul televiziunii catolice TV2000.
De asemenea, responsabilii pentru Pastoratia Tineretului din tara noastra au fost salutati personal de papa Francisc, la audienta saptamânala de miercuri, 18 noiembrie a.c.. Suveranul Pontif a transmis pe aceasta cale apropierea sa fata de tinerii si credinciosii din România, la care „tine foarte mult”. Reprezentantul CER a împartasit la microfonul colegului nostru Alberto Goroni, impresiile acestei experiente si asteptarile pentru Anul Sfânt al Milostivirii.
„Poarta Sfânta trebuie sa fie Isus Cristos… cu totii asteptam ca el, care bate la poarta sufletului nostru sa vina mereu, sa bata, iar noi sa-i deschidem”: cu acelasi prilej, PS Bercea a vorbit despre apropiatul Jubileu al Milostivirii si felul în care Anul Sfânt va fi marcat în România, în toate diecezele si eparhiile, române si maghiare. La Oradea, Jubileul Milostivirii va fi inaugurat pe 13 decembrie a.c., cu participarea mons. Piero Marini, fostul maestru ceremonii al papei Ioan Paul al II-lea, împreuna cu PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea.
„În fata suferintei si a mortii nu trebuie sa ne fie frica de nimeni, ci doar de pacatele noastre”: dupa tragicele evenimente din ultimele zile si saptamâni, precum incendiul din clubul bucurestean Colectiv, respectiv situatia grava din Europa, prelatul greco-catolic spune: „trebuie sa fim convinsi ca dincolo de mormânt este Cristos cel Înviat. Speranta nu moare niciodata. Oricât ar fi de mare teama, speranta este mai mare decât frica noastra, decât temerile noastre”.
«În Cristos învingem!»: reitereaza PS Bercea în mesajul transmis recent si cardinalului André Vingt-Trois de la Paris. Episcopii catolici din România sunt aproape de poporul francez, prin slujbe de pomenire a celor care si-au pierdut viata si încurajare a victimelor evenimentelor teroriste: „Biserica trebuie sa fie aproape de cei în nevoi”, aminteste episcopul PS Bercea.
„Poporul român îl porta în suflet pe papa Francisc, un om providential”: episcopul asigura ca poporul român „îl pomeneste din suflet pe papa Francisc, la fiecare Sf. Liturghie. Deschidere aratata de Pontif este extraordinara pentru Biserica în lumea de astazi. Domnul a trimis omul providential în zilele noastre, si acesta este Sfântul Parinte, pentru care trebuie cu adevarat sa ne rugam!”.
La final, PS Virgil Bercea a salutat din Piata Sfântul Petru din Vatican redactia si ascultatorii Radio Vatican, în prag Jubileu.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va