În duminica a treia a Postului Crăciunului din acest an, pe 4 decembrie 2022, credincioșii greco-catolici ai parohiei din Betfia au avut bucuria să ia parte la sfințirea noii capele a comunității, amenajată în incinta școlii din sat. Noul loc de rugăciune a fost sfințit de pr. Gavril Buboi, protopop de Oradea, alături de un sobor de preoți – pr. Vasile Pâncotan, pr. Alin Vara, vice-rector al Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, pr. Alexandru Merca și pr. Ștefan Madarasi – în prezența a zeci de credincioase și credincioși ai locului sau din Băile „1 Mai”. De asemenea, a luat parte la eveniment Reuniunea Mariană a Eparhiei de Oradea, care a dorit să fie prezentă în mijlocul acestei comunități cu o puternică devoțiune mariană – transmisă din generație în generație – și alături de care s-a rugat împreună misterele Rozariului de Bucurie înainte de Sfânta Liturghie solemnă.

La dorința Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, prin  bunăvoința domnului Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, și implicarea administratorului parohial, pr. Ștefan Madarasi, comunitatea care până acum se întâlnea zi de zi pentru a se ruga împreună într-un loc privat, are la dispoziție un spațiu public de rugăciune, deschis, bineînțeles, tuturor celor care doresc să trăiască bucuria credinței.

„Credincioșii greco-catolici din Betfia și-au trăit credința în ultimii ani asemeni primilor creștini, care se reuneau pentru rugăciune în case private, a subliniat pr. Protopop. Comunitatea de aici trece acum la o nouă etapă – reunindu-se într-un spațiu public. Pe viitor, cu ajutorul Domnului, ne rugăm ca această comunitate greco-catolică din Betfia să aibă și o bisericuță”, a spus părintele.

La final, pentru a marca perioada așteptării și a bucuriei în care se află creștinătatea, a avut loc un concert de colinde interpretat de tinerele artiste bihorene Romina Suciu și Oana Berdie, în preajma bradului de Crăciun inaugurat odată cu noua locație.

„Mulțumim Domnului pentru toate! Privim cu recunoștință spre trecut și cu încredere spre viitor, rugându-ne ca Harurile Spiritului Sfânt să fie mereu prezente aici, în mijlocul unei comunități vii, cu o credință greco-catolică autentică”, a încheiat pr. Ștefan Madarasi, mulțumind tuturor celor care au făcut posibilă această nouă etapă din viața bisericii greco-catolice din Betfia și celor care, într-un timp foarte scurt, s-au implicat în realizarea ei”.

M. Caba