„Un astfel de Arhiereu se cuvenea sa avem, sfânt, fara de rautate, fara de pata, deosebit de cei pacatosi…” (Evrei 7,26).

Alexandru Todea s-a nascut la 5 iunie 1912, la Teleac, al 13-lea din cei 16 copii ai familiei a lui Gheorghe si Maria Todea. Studiile primare le-a urmat în satul natal si la Cacuci, iar clasele gimnaziale la Reghin. Clasele superioare le-a urmat la Liceul de baieti român unit „Sfântul Vasile cel Mare” de la Blaj.
Dupa un an de studii la universitare urmate la Blaj, în toamna anului 1934, mitropolitul Vasile Suciu l-a trimis pentru studii teologice superioare la Roma, la Colegiul „De Propaganda Fide”. La 11 decembrie 1938, în timp ce era student în anul al IV-lea de Teologie, a fost hirotonit la Roma diacon de catre Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla, în prezenta ambasadorilor României acreditati pe lânga Italia si Sfântul Scaun, iar mai apoi pe 25 martie 1939, de sarbatoarea Bunei Vestiri, tânarul diacon Alexandru Todea a fost hirotonit preot, tot la Roma, de catre episcopul rus greco-catolic al diasporei, Alexander Evreinov.
În anul 1940 a revenit în tara si a fost numit cu functia de secretar mitropolitan, în timpul arhipastoririi mitropolitului Alexandru Nicolescu, precum si la începutul vacantei scaunului mitropolitan, sub administratia apostolica a episcopului Valeriu Traian Frentiu.
Consacrarea episcopala a parintelui Todea a avut loc la 19 noiembrie 1950, în capela-baptisteriu a Catedralei „Sfântul Iosif” din Bucuresti. A fost sfintit Episcop de Cezaropolis, auxiliar pe lânga Episcopul Ioan Suciu al Blajului. Consacrarea a fost celebrata de catre episcopul romano-catolic Iosif Schubert, de fata fiind doar Parintele George Gutiu, cu care noul episcop va împartasi o parte din suferintele detentiei si persecutiei si care, dupa 1989, va deveni episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.
Dupa consacrare Preasfintia Sa a continuat sa traiasca si sa activeze clandestin, revenind la Reghin. La 31 ianuarie 1951, a fost arestat din nou si dus la sediul Securitatii din Reghin, apoi la cel din Târgu Mures, dupa care a fost transferat la Ministerul de Interne, la Jilava si la Uranus, unde a fost anchetat timp de 13 luni. La procesul din 15 februarie 1952, procurorul a cerut condamnarea sa la moarte. Tribunalul Militar Bucuresti l-a condamnat la munca silnica pe viata. La 28 februarie 1952, a fost mutat la Sighet, unde deja erau încarcerati toti ceilalti episcopi români uniti cu Roma, cu exceptia episcopului Vasile Aftenie, care a fost ucis la Bucuresti, la 10 mai 1950, murind cu moarte martirica.
La 12 martie 1990, Sfântul Scaun l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras si l-a confirmat ca Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. La 28 mai 1991, papa Ioan Paul al II-lea a anuntat crearea a 22 de cardinali, între care se afla si arhiepiscopul de Fagaras si Alba Iulia Alexandru Todea, Papa Ioan Paul al II-lea motivând: „ … Noua ni se pare ca tu esti înzestrat cu renumite daruri si ca bine ai servit Biserica Catolica si te-am ales în Colegiul Purpuratilor Parinti, proclamându-te cu a Noastra Putere Apostolica CARDINAL PREOT…”. La 28 si 29 iunie ale aceluiasi an, a avut loc, la Roma, „proclamarea festiva” a noilor cardinali.
A trecut la cele vesnice pe 22 mai 2002, fiind înmormântat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj.