„Cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la promulgarea Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, Consiliul Pontifical pentru Texte Legislative si Congregatia pentru Bisericile Orientale, au organizat la Roma, în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si Institutul Pontifical Oriental, o zi de studiu intitulata „Codul Canoanelor Bisericilor Orientale. Problematici actuale si evolutii legislative”. Evenimentul, care a avut loc pe data de 3 octombrie, s-a desfasurat într-o atmosfera de studiu si cercetare, bucurându-se totodata de prezenta a numerosi studiosi si reprezentanti ai Bisericilor Orientale Catolice, printre care îi amintim pe: Patriarhul Bisericii Catolice Maronite, Preafericirea Sa Boutros Rai; Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk; Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice din Ungaria, Înalt Preasfintia Sa Fülöp Kocsis; Exarhul apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, Preasfintia Sa Dimitrios Salachas. Din partea Bisericii Greco-Catolice din România au fost prezenti: Procuratorul Preafericirii Sale Lucian Muresan pe lânga Sfântul Scaun, Pr. Dr. Gabriel Buboi, Pr. Ioan Pop din cadrul Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative si Coordonator al comunitatilor greco-catolice românesti din diaspora si Pr. Andrei Marcus, Secretar al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare de Bucuresti”.
Dupa saluturile Cardinalilor Francesco Coccopalmerio, Leonardo Sandri si Kurt Koch, au urmat prezentarile conferentiarilor. Au intervenit: Cardinalul Kurt Koch, Preasfintia Sa Cyril Vasil’, Preasfintia Sa George Gallaro, Preasfintia Sa Elie Béchara Haddad, Preasfintia Sa Dimitrios Salachas, si profesorii de drept canonic Péter Szabó, Pablo Gefaell, Michael Kuchera, si Natale Loda.
Temele abordate au fost: asistenta spirituala si grija pastorala pentru credinciosii orientali din diaspora fara ierarhie proprie, dreptul canonic si riturile liturgice, pastrarea propriei identitati ecleziale si raporturile ecumenice.
Sursa:http://pioromeno.com