„Conform protocolului în vigoare, Episcopia Greco-Catolica de Lugoj este gazda Sesiunii de toamna a Conferintei Episcopilor din Romania care îsi desfasoara lucrarile în perioada 21-23 septembrie la Palatul Episcopal din Lugoj.
Pe ordinea de zi a lucrarilor sunt trecute teme care privesc viata Bisericii locale, dar si evenimente apropiate la nivelul Bisericii universale.
Programul Sesiunii cuprinde si momente de rugaciune comuna, în special celebrarile Sfintelor Liturghii, la care sunt asteptati sa ia parte si credinciosii.
Episcopii vor marca deschiderea oficiala a întâlnirii luni, 21 septembrie 2015, ora 18.30 la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” dinLugoj prin celebrarea Sfintei Liturghii solemne.
Marti, 22 septembrie de la ora 17.30, la Sanctuarul „Maica Domnului, Aparatoarea Noastra” de la Scaius, se va celebra Sfânta Liturghie în rit bizantin.
În ultima zi a conferintei, miercuri, 23 septembrie, de la ora 8.30 se va oficia Sfânta Liturghie în rit latin, la biserica romano-catolica din Lugoj.
*************************************************************************************
Conferinta Episcopilor, institutie cu caracter permanent, este adunarea episcopilor unei tari sau de pe un anumit teritoriu, episcopi care exercita împreuna anumite functii pastorale în slujba credinciosilor din teritoriul lor, cu scopul de a promova cât mai mult posibil binele pe care Biserica îl ofera oamenilor, îndeosebi prin forme si modalitati de apostolat adaptate la circumstantele de timp si de loc (cf. Codex Iuris Canonici/ Codul de drept canonic, Can. 447).
În România exista sase dieceze romano-catolice si sase eparhii greco-catolice. Din Conferinta Episcopilor fac parte toti episcopii diecezani si auxiliari ai Bisericii Latine, respectiv Bisericii arhiepiscopale majore „sui iuris” greco-catolice; (cf. Christus Dominus, n. 38,2; C.I.C. c. 451).
Presedintele Conferintei Episcopilor din Romania este actualmente ÎPS Ioan Robu, mitropolit si arhiepiscop de Bucuresti.