Cu ocazia aniversării zilei orașului și a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca suverani ai României Mari (15 octombrie 1922 – 15 octombrie 2022), Primăria Oradea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui eveniment.

Întrucât s-a dorit aducerea a două tunuri de epocă care să ambienteze statuia regelui Ferdinand I, Întregitorul României, din fața Palatului Episcopal, oficialitățile orădene au solicitat Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Vintere, acordul pentru aducerea la Oradea a celor două tunuri aflate în proprietatea parohiei. Acestea au fost donate în anul 2022 de către premierul României, dl. Nicolae Ciucă, pe vremea când era ministru al Apărării Naționale pentru ambientarea Centrului Muzeal Militar în aer liber de la Vintere, amenajat de către parohie. Acest centru muzeal face parte din traseul turistic Biserica cu Soare – Via Crucis, inaugurat anul acesta la Vintere.

Tunurile au fost transportate din Vintere la Oradea pe data de 11 octombrie, urmând să fie returnate în cursul zilei de vineri, 14 octombrie.

Parohia Vintere, deținătoarea tunurilor își exprimă disponibilitatea de a contribui și la organizarea altor evenimente de acest gen punând la dispoziție cele două tunuri, precum și alte obiecte militare aflate în colecția instituției.

Pr. Dr. Florin Jula

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/la-multi-ani-oradea-manifestarile-de-ziua-orasului-au-inceput-in-piata-unirii-cu-ceremonia-schimbului-de-garda-programul-evenimentelor-174259.html