„Matei Boila, s-a nascut la Blaj, la 17 aprilie 1926 si a fost fiul profesorului Zaharia Boila (în perioada interbelica titular al catedrei de Drept Constitutional la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj) si al Clarei Pop, fiica surorii lui Iuliu Maniu.
S-a facut remarcat prin initiativa legislativa nr. 243/1996 privind reglementarea folosirii lacaselor de cult ale Bisericii Române Unite cu Roma. Proiectul senatorului Boila prevedea folosirea în comun de catre comunitatile ortodoxe si greco-catolice a bisericilor greco-catolice în localitatile în care exista o singura biserica, respectiv folosirea exclusiva a unei biserici de catre comunitatile greco-catolice în localitatile în care exista doua sau mai multe lacase de cult. Legea Boila-Turianu a fost tergiversata la Camera Deputatilor timp de patru ani si în cele din urma respinsa pe 25 septembrie 2001, în noua legislatura dominata de PDSR.
În 1945 s-a înscris la Facultatea de Drept din Cluj. Între 1945 si 1947 a fost membru activ în Miscarea studentilor anticomunisti (a fost secretarul Tineretului Universitar National Taranist). Dupa terminarea Facultatii de Drept, în 1950, nu a fost repartizat nicaieri. S-a angajat ca sondor la schela petroliera din localitatea Ochiuri (Târgoviste). În 1952, a fost arestat ca unul dintre conducatorii “reactionari” si condamnat administrativ la 5 ani. A facut 2 ani de închisoare, iar apoi i s-a dat domiciliu obligatoriu la Ochiuri. În urma memoriului semnat împreuna cu sora sa Elena, fratele Ioan si prietenul Nicolae Balota a fsot condamnat la 10 ani de închisoare. A fost eliberat în 1964 în urma decretului de amnistie general pentru condamnatii politici. Dupa iesirea din puscarie s-a angajat la Ochiuri, ca sondor, apoi la Fabrica de Ipsos din Aghires, ca tehnician si, în final, ca economist la Napochim Cluj. S-a casatorit în 1965 cu Maria Farcas, având patru copii. La sfatul episcopilor cu care a stat în puscarie a acceptat în 1977 sa fie hirotonit preot greco-catolic. Dupa evenimentele din 1989 a intrat cu autorizatia Mitropolitului Alexandru Todea, în PNTcd. Între 1992-2000 a fost senator de Cluj din partea PNTCD.
A înfiintat, în 1999, ANCD-ul (Alianta Nationala Crestin Democrata). În 2011, a înfiintat Forumul Civic Crestin, destinat familiarizarii liderilor politici cu exigentele crestine în politica.
În 2003 a primit titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în anul 2014 a primit distinctia „Sfintei Cruci pentru Biserica si Pontif”
"Fericiti cei morti, care mor acum in Domnul. Sa se odihneasca de ostenelile lor, iar faptele lor vor merge cu ei." (Ap. 14,13)