„Episcopia Romano-Catolica de Timisoara aduce cu deosebita placere la cunostinta credinciosilor, presei, publicului larg si tuturor celor interesati Programul celebrarilor ce vor avea loc la Maria-Radna (Lipova), în data de 2 august 2015, solemnitati prilejuite de Binecuvântarea lucrarilor de renovare la Basilica Maria-Radna si la complexul monastic adiacent:

08.00-10.45 – sosirea clerului, pelerinilor, oficialitatilor, invitatilor, precum si a tuturor participantilor.
11.00 – Sfânta Liturghie pontificala celebrata de Eminenta Sa, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, în calitate de delegat extraordinar – missus extraordinarius – al Sfântului Parinte Papa Francisc. Vor concelebra peste douazeci de arhiepiscopi, episcopi si delegati diecezani din tara si strainatate. Între acestia îi amintim pe Excelentele Lor: Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit de Bucuresti, Bábel Balázs, arhiepiscop si mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, Stanislav Hocevar, arhiepiscop si mitropolit de Belgrad, Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba-Iulia, lor alaturânduli-se o serie întreaga de episcopi si delegati diecezani din Ungaria, Croatia, Serbia si Germania. Episcopii romano- si greco-catolici din România vor participa în marea lor majoritate la acest important eveniment din viata Diecezei de Timisoara. Vor asista si ierarhii ortodocsi ai regiunii noastre: Înalt Prea Sfintia Sa Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfintia Sa Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului si Prea Sfintia Sa Lukijan Pantelic, episcopul ortodox sârb al Budapestei si administrator al eparhiei Timisoarei.

Predica va fi rostita în limba germana de catre celebrantul principal al Liturghiei Pontificale, Eminenta Sa Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentata si în limbile româna si maghiara de doi preoti concelebranti. Cântul sacru si cadrul muzical al celebrarii vor fi asigurate de corul si orchestra Domului din Timisoara, aflate sub conducerea domnilor dr. Walter Kindl, dr. Ioan Fernbach (Timisoara), organist fiind domnul dr. Franz Metz (München). Se va interpreta renumita Misa a Încoronarii (Krönungsmesse, in C-Dur, KV 317) opera compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.

La sfârsitul Sfintei Liturghii, domnul Sergiu Nistor, consilier prezidential, va da citire mesajului presedintelui României. În fata bazilicii va urma un nou moment special: binecuvântarea lucrarilor de renovare la corpul bazilicii, celebrare scurta care va avea loc pe esplanada din fata lacasului de pelerinaj. În continuare, Excelentele lor Bábel Balázs, arhiepiscop si mitropolit de Kalocsa-Kecskemét si Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit de Bucuresti, precum si monseniorul Andreas Straub, Visitator emerit al svabilor dunareni pe lânga Conferinta Episcopilor Catolici din Germania, vor adresa pelerinilor reuniti în fata bazilicii scurte cuvinte de învatatura în limbile maghiara, româna si germana.

Un moment urmator va fi constituit de binecuvântarea lucrarilor de renovare la complexul monastic adiacent bazilicii, acesta având loc în curtea interioara a fostei manastiri franciscane. În cele ce urmeaza vor fi binecuvântate manastirea si interioarele acesteia. La final Excelenta Sa Martin Roos, episcop de Timisoara, va rosti o alocutiune concluziva, asistenta intonând imnul de multumire Te Deum.

Solemnitatea se va încheia cu vizitarea colectiei muzeale, care va fi deschisa oficial cu aceasta ocazie. Episcopii oaspeti, oficialitatile, presa, pelerinii si toti cei interesati vor putea vizita în cursul acestei zile muzeul locului de pelerinaj, amenajat pe trei niveluri în latura vestica a manastirii.
Din partea oficialitatilor prezente, dorim sa amintim aici doar câteva nume: domnul Hartmut Koschyk, însarcinat al guvernului federal german pentru problemele imigrantilor si ale minoritatilor nationale germane din estul Europei, membru al parlamentului german, domnul Soltész Miklós, secretar de stat pentru problemele cultelor, minoritatilor si asociatiilor civice în guvernul ungar, domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, din partea guvernului României, domnul Király András, secretar de stat în cadrul Ministerului Educatiei, domnul Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Württemberg si membru al parlamentului regional, domnii deputati Molnár Zsolt, Nicolae Mircovici, Ovidiu Gant, Adrian Merka, domnul Sorin Maxim, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Vest si domnul Peter Dietmar Leber, presedintele federal al Asociatiei Generale a Svabilor Banateni (München). Sunt asteptati prefectii, subprefectii si membri consiliilor judetene din Arad si Timis, primarii municipiilor Arad, Timisoara si Caransebes, precum si ai mai multor orase din judetele Arad si Timis. O parte dintre acestia si-au confirmat deja interesul pentru eveniment si participarea. Din partea corpului diplomatic, ne bucuram sa îi avem alaturi de noi pe Excelenta Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, domnul Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timisoara, domnul Jose Miguel Vinals Arino, consulul onorific al Regatului Spaniei, domnul Gheorghe Nacov, consulul onorific al Bulgariei, domnul Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Slovaciei si pe domnul Peter Bayard, delegatul ambasadorului Confederatiei Helvetice la Bucuresti.

Momentul binecuvântarii lucrarilor de renovare a bazilicii Maria-Radna si a fostului complex monastic franciscan se bucura de atentia masiva a credinciosilor din Dieceza de Timisoara, dar si din Diecezele de Oradea, Satu Mare, Alba Iulia, Zrenjanin, Szeged, a Eparhiilor Române Unite, Greco-Catolice de Lugoj si de Oradea, precum si a banatenilor emigrati în Germania sau în alte tari. Fiecare parohie din dieceza noastra a delegat doi credinciosi, care sa reprezinte comunitatile lor de origine la Liturghia pontificala, în bazilica. Datorita numarului mare de preoti, oficialitati, delegati si oaspeti, o mare parte dintre participanti vor fi nevoiti sa participe la solemnitati ascultând Liturghia în piata din fata lacasului de pelerinaj. În acest sens Episcopia de Timisoara a închiriat doua ecrane de mari dimensiuni, pe care va fi transmisa, cu sprijinul postului national de televiziune, TVR, întreaga celebrare. Dealtfel TVR 1 va asigura transmisiunea Liturghiei, în direct, de la orele 11.00, pe postul national si pe postul regional TVR Timisoara.

Celebrarile solemne la care cu bucurie va invitam, vor fi însa succedate de alte câteva luni de munca la ansamblul arhitectonic si monastic din Maria-Radna. Momentul binecuvântarii a fost putin anticipat si ca o pregatire pentru sarbatoarea din 15 august, a Ridicarii cu Trupul si sufletul la Cer a Sfintei Fecioare Maria, dar si pentru a da posibilitatea participantilor din tara si din strainatate, ca în aceasta perioada, mai libera, respectiv de concedii, sa vina la Radna. Aspectul de santier, de proiect aflat în lucru, este deja partial depasit, partial înca prezent la obiectivul nostru. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si al Fericitei Fecioare Maria speram ca pâna la finalul lunii octombrie sa putem încheia lucrarile si sa intram cu bine în iarna.

Renovarea si includerea în circuitul turistic a bazilicii si manastirii Maria Radna reprezinta un proiect amplu care îsi propune conservarea si valorificarea substantei istorice a ansamblului manastirii franciscane, romano-catolice, clasificat drept monument istoric de grupa A în Lista Nationala a Monumentelor Istorice din regiunea Vest, jud. Arad. Prin proiect s-au urmarit îmbunatatirea infrastructurii de orientare, acces si primire a turistilor, precum si încurajarea altor investitii conexe în orasul Lipova si în zonele învecinate. Au fost efectuate lucrari de consolidare si asigurare a criteriilor de rezistenta si stabilitate (consolidari bolti, fundatii, plansee, sarpanta), lucrari de combatere a umiditatii din pereti prin aplicarea tencuielilor de asanare si lucrari de refacere a finisajelor interioare si exterioare, în spiritul si pastrând cât mai multe din elementele originale (glafuri si ancadramente de piatra, scari de lemn, elemente de tâmplarie si tinichigerie valoroase, pictura etc). Lucrarile de interventii au urmarit, de asemenea, eliminarea elementelor parazitare (pereti despartitori, modificari de goluri), pentru aducerea spatiilor la forma initiala. Totodata s-au efectuat si se vor mai încheia, în lunile urmatoare, lucrari de modernizare si adaptare a monumentului la cerintele contemporane de igiena si confort, prin urmatoarele interventii: refacerea instalatiei electrice, prevederea sistemului de încalzire centrala, amplasarea de grupuri sanitare, realizarea iluminatului arhitectural, dotarea cu instalatii electrice speciale (sistem voce – date, supraveghere video, sistem de detectie si avertizare la incendiu si efractie), prevederea de dotari speciale pentru persoane cu dizabilitati (grupuri sanitare adecvate, rampe, ascensor interior si elevator exterior).

Pentru punerea în valoare a monumentului si pentru îmbunatatirea accesului vizitatorilor, o atentie deosebita a fost acordata amenajarilor exterioare, prin realizarea platformelor carosabile si pietonale, a parcarilor, renovarea scarilor monumentale de acces în bazilica, reconstituirea scarilor secundare si a terasei din zona de sud, amenajarea peisagistica a spatiilor exterioare si a curtii interioare a manastirii, dotarea cu mobilier urban si refacerea împrejmuirii.
În tronsoanele vest si sud ale manastirii au fost propuse noi functiuni:
? la demisol: centrala termica, spatii tehnice;
? la parter: spatii muzeu, garderoba, sala multimedia, casa de bilete, atelier întretinere, birouri;
? la etajul 1: sali expozitie muzeu, cu acces la galeria de votive adiacenta bazilicii, sala conferinte, magazin muzeu, acces terasa, spatii anexe;
? la etajul 2: sali expozitie muzeu, cu acces la galeria de votive adiacenta bazilicii, sala multifunctionala, birouri, sali conexe pentru evenimente.
Se va amenaja un centru info într-o cladire existenta care se reabiliteaza pastrând volumetria si fatada principala initiala cu urmatoarele modificari: refunctionalizarea cladirii prin realizarea, la parter, a unui infocentru cu loc de asteptare, birou, receptie, magazin, grupuri sanitare pentru turisti si scara de acces la mansarda, unde sunt amplasate o sala multifunctionala, grupuri sanitare, spatii de depozitare.

Dorim sa aducem multumirile noastre tuturor celor care au reflectat în mass-media, în tot acest timp, eforturile noastre din cadrul acestui proiect, dar si activitatile pastorale si culturale desfasurate de Episcopia Romano-Catolica de Timisoara în beneficiul locului de pelerinaj de la Maria-Radna si nu numai. În spiritul acestor gânduri, dorim sa va invitam si la concertul vocal si de orga, care va avea loc în data de 1 august, cu începere de la orele 20.00 în Domul Sf. Gheorghe, catedrala romano-catolica din Piata Unirii, Timisoara, concert organizat de domnul Dr. Franz Metz, renumit organist banatean (stabilit azi la München), alaturi de invitatii domniei sale si de episcopia noastra. Manifestarea este si ea dedicata proiectului nostru de la Maria-Radna si evenimentului din 2 august, pe care cu onoare îl preceda. O parte din invitatii ce vor fi prezenti duminica la Radna vor lua parte la acest moment muzical de exceptie.

Timisoara, la 29 iulie 2015
Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco Catolica din Oradea va participa la acest eveniment Preasfintia Sa Virgil Bercea.

directorul cancelariei episcopale