„Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic (INTC) s-a încheiat duminica, 26 iulie 2015, în prezenta si cu binecuvântarea a 7 dintre cei 11 Episcopi ce au însotit tinerii în cele 4 zile la Cluj: PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iasi; PS Cornel Damian, Episcop romano-catolic de Bucuresti; PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea; PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj; PS Vasile Bizau, Episcop greco-catolic de Maramures; PS Mihai Fratila, Episcop greco-catolic de Bucuresti; si PS Florentin Crihalmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
Tinerii participanti la INTC pot spune ca s-a împlinit idealul propus de refrenul Imnului ce a însotit aceste zile: "Fericiti cei curati cu inima, pe Domnul viu, cu ochii nostri-l vom vedea! În preajma Lui, asemenea copiilor, traim acum, sfintenia". Cu adevarat, în preajma lui Isus Cristos, Emmanuel – Dumnezeu cu noi (cf. Matei 1,23), mii de tineri au trait la Cluj sfintenia în curatia inimii, în bucuria întâlnirii, în lumina credintei.
De la prima ora a diminetii de duminica, la fel ca în fiecare zi a INTC, tinerii au plecat de la locurile de cazare, caminele UBB, si au început sa soseasca în punctul principal al întâlnirii – curtea Episcopiei de Cluj-Gherla. Într-un prim moment, moderat de pr. Mircea Martian, responsabil al departamentului de prezentare, s-a proiectat un scurt film cu instantanee de la activitatile celor 4 zile intense si patrunse de bucuria miilor de tineri. Sunt "poze care scriu istoria INTC, o istorie compusa din atâtea amintiri frumoase: sa ni le reamintim!", a invitat pr. Mircea.
Dupa acest mic memento, gazda întâlnirii, Preasfintitul Florentin, a prezentat delegatiile din strainatate: tinerii veniti din Italia, din partea Conferintei Episcopilor Italieni, tinerii din Ucraina si din Republica Moldova, grupul de tineri din Comunitatea Jeunesse Lumiere care l-a însotit pe pr. Daniel Ange, precum si înca un grup de 50 de francezi sositi în aceeasi dimineata. Au fost prezentati si tinerii din Polonia – grupul din comitetul de organizare a Zilei Mondiale a Tineretului Cracovia 2016 – care au proiectat un scurt film despre ZMT, invitând tinerii la Cracovia între 26-31 iulie 2016.

S-au prezentat în continuare concluziile discutiilor pe grupuri din Parcul Mare, în urma ultimei cateheze a pr. Daniel Ange, invitatul special al INTC 2015, care a spus: "Catolicii din România sunt, cu adevarat, o profetie pentru întreaga Europa. Sunt viitorul întregii Europe. Sa fiti mândri si bucurosi ca sunteti români, mândri si bucurosi de curajul martirilor vostri! Amin" – sunt cuvinte cu adevarat emotionante care responsabilizeaza tinerii români. Dupa rugaciunea de dimineata si intonarea Imnului INTC, Sfânta Liturghie în rit bizantin a fost celebrata, în aceasta zi de încheiere, de Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin. Raspunsurile liturgice au fost date de Corul "Angeli" (autorul Imnului), alaturi de care au fost si copii din Corul "Allegria".
Cuvântul de învatatura a fost tinut de PS Petru Gherghel, Episcop de Iasi, care i-a numit pe tineri "florile Bisericii", îndemnându-i sa aiba curajul de a fi fericiti, de a gasi adevarata fericire: "Dragi tineri si tinere, iubiti ascultatori ai Radio Maria, suntem aici, adunati la Cluj, cu un puternic dor, dorul dupa fericire – exprimând în atâtea forme aceasta foame si aceasta dorinta profunda. Cred si suntem cu totii fericiti ca ceea ce ati descoperit aici, ascultând pe distinsul parinte spiritual, adevaratul maestru al sufletelor, pr. Daniel Ange, si urmarindu-i pe cei care v-au prezentat cu daruire reflectiile lor, ati înteles ca exista doar Unul, Cel care s-a jertfit si a murit pentru toti: pentru noi, pentru voi, dragi tineri, si ca doar El va poate raspunde la problemele si întrebarile voastre."
"Cel care va hraneste sufletul vostru cautator de fericire este un Prieten unic, care nu e numai un om, ci un adevarat Dumnezeu, Cristos, care cunoaste sufletul si inima omului, inima voastra, adevaratul vostru însotitor de fiecare zi, adevaratul vostru soare, care va împarte fara încetare, în mod gratuit, darurile Sale, reteta fericirii, Cuvântul Sau, Trupul si Sângele Sau, iubirea Sa. Credem ca tot ceea ce ati primit aici în sufletul vostru dornic de fericire, prin întâlnirea cu cuvântul lui Dumnezeu si prin primirea Sfintelor Sacramente ce au curatat toate întinarile pacatului, a devenit marea voastra împlinire, a marit bucuria adevarata a sufletului vostru curat, care numai asa îl va putea vedea pe Dumnezeu, dupa declaratia lui Isus, Mântuitorul nostru, de pe Muntele Fericirilor: ‚Fericiti cei curati cu inima, caci numai ei îl vor vedea pe Dumnezeu’!"

"Stiu, stim cu totii ca voi cautati fericirea. Ca va place cu adevarat sa va bucurati, si e firesc, acest lucru îl vor toti, dar nu trebuie sa uitati unde se afla adevarata fericire… De aceea, acum, la sfârsit, noi, Episcopii, cu toti cei care va dau asistenta, parintii, spiritualii vostri, cu oaspetii nostri care v-au tinut asa de frumoase cateheze, reflectii si gânduri, va spunem ceea ce Papa Francisc va scria în mesajul sau, invitându-va la întâlnirea, asa cum am revazut astazi, din 2016, la Cracovia: ‘Sa aveti curajul de a fi fericiti. Noi avem încredere în voi si ne vom ruga pentru voi. Sa aveti curajul de a merge în contra curentului pentru a gasi adevarata fericire! Amin’."
Dupa Sfânta Liturghie a avut loc festivitatea de încheiere a INTC, ocazie pentru PS Florentin de a multumi tinerilor pentru ca au acceptat invitatia "de a veni la Cluj, în Alma Mater Napocensis, si a petrece împreuna în bucurie câteva zile de rugaciune, cateheza, dezbateri pe diferite subiecte, dar si de comuniune, cunoastere, împartasire, prietenie, relaxare, distractie. Datorita prezentei voastre luminoase la Cluj, orasul nostru s-a împodobit cu florile tineretii, datorita zâmbetelor voastre, Clujul a devenit mai frumos, datorita stralucirii fericirii voastre, Clujul a devenit orasul luminilor – va amintiti lampioanele fericirii care se înaltau spre cer ieri seara la Festivalul Tineretului -, datorita elanului vostru tineresc, Clujul a devenit cu adevarat un oras al bucuriei. Într-un cuvânt, datorita rugaciunilor, comuniunii si marturiei voastre, capitala Transilvaniei a devenit ‚Capitala cautatorilor de fericire’, si pentru aceasta doresc sa va multumesc voua, tuturor".
Ierarhul de Cluj-Gherla a reamintit apoi ca "misiunea fiecaruia dintre voi, ca tineri catolici, este sa împartasiti si lumii fericirea, sa le demonstrati practic ca fericirea adevarata se poate gasi chiar si acum, începând din aceasta viata, daca este traita dupa vointa Domnului. Fericirea nu este o promisiune pentru o alta lume si o alta dimensiune. Fericirea vesnica devine prezenta atunci când lumina lui Cristos este prezenta cu harul ei sfintitor în sufletele noastre". Preasfintia Sa a încheiat aducând multumiri "în primul rând lui Dumnezeu, care, prin mijlocirea îngerilor si a sfintilor Sai, ne-a oferit buni consilieri, organizatori si colaboratori", pe care i-a numit, multumind fiecaruia în parte, multumind si voluntarilor care au ajutat cu disponibilitate organizatorii întâlnirii.
A multumit totodata Conferintei Episcopale din România "pentru încrederea acordata Eparhiei de Cluj-Gherla de a organiza INTC 2015 la Cluj", a multumit si Episcopilor care au luat parte la Întâlnire. O multumire speciala a fost adresata tinerilor Asociatiei ASTRU Cluj, care s-au preocupat, cu un an si jumatate înainte, de partea de planificare – etapizare a organizarii. A multumit, de asemenea, colaboratorilor din structura care s-a organizat pentru INTC, precum si sponsorilor din tara si din strainatate, autoritatilor locale si centrale, partenerilor media, corurilor, formatiilor muzicale, tuturor participantilor, în direct sau on-line, la aceste zile.

Într-un ultim moment al festivitatii, pr. Mircea Martian a pus întrebarea: "Unde va avea loc urmatoarea editie, a XIV-a, a Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic?" si în fata scenei a fost desfasurat un banner pe care se aflau însemnele si numele Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare. În acordurile Corului Angeli care a cântat "Biserica, o casa pentru toti" si în aplauzele tinerilor, o delegatie a Eparhiei de Cluj-Gherla si o delegatie din Dieceza de Satu Mare s-au întâlnit, Crucea INTC a fost predata, editia a XIII-a a INTC s-a încheiat.
Dumnezeu este Creatorul, Cel ce da viata si tot El o protejeaza, o face sa creasca si înfloreasca. Tinerii sunt un frumos semn al dumnezeirii prin frumusetea si vitalitatea lor, prin capacitatea de a visa si spera. Chiar fara sa constientizeze, ei îl traiesc si reflecta pe Dumnezeu, ce au de facut este sa pastreze farâma de dumnezeire din ei si sa o faca sa straluceasca, sa o daruiasca mai departe. Este ceea ce organizatorii INTC 2015 si-au propus sa îi ajute sa faca – sa caute si sa gaseasca fericirea! "Putem pleca de aici, din urbea de pe malul Somesului Mic, întrebându-ne: am gasit fericirea? Poate ar fi mai potrivit sa afirmam ca am aflat unde trebuie sa cautam în continuare fericirea, pentru ca, de fapt, ramânem pentru întreaga noastra viata ‘cautatori de fericire’! Va doresc succes în cautarea adevaratei fericiri din voi!" – este urarea de bun-ramas a Preasfintitului Florentin adresata tinerilor la încheierea celei de-a XIII-a editii INTC, în 2015.

Sursa:http://www.eparhiaclujgherla.ro