Va încurajez ca, pe masura ce continuati operele voastre de caritate crestina, sa denuntati tot ceea ce calca în picioare demnitatea umana – a spus Papa reprezentantilor Reuniunii Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale (ROACO), pe care i-a întâlnit luni, 15 iunie, cu ocazia celei de-a 88-a adunari generale a asociatiei, care se desfasoara pâna pe 17 iunie în Vatican. Adunarea generala a fost deschisa prin audienta la papa Francisc, în Sala Clementina din Vatican. Printre subiectele abordate s-au aflat: situatia crestinilor din Siria si Irak, recenta vizita a cardinalului Sandri în Irak (1-5 mai 2015), cât si biserica din Etiopia, Eritreea si Armenia. Ultima întâlnire a Sfântului Parinte cu ROACO avea loc în 2014, la putine zile de la întoarcerea sa din Tara Sfânta.
•„Toti ne-am fi dorit ca samânta reconcilierii sa aduca roade – a reiterat Papa– însa, evenimentele care au zbuciumat Orientul Mijlociu ne fac sa simtim gerul unei ierni si gheata unor suflete, care par sa nu se mai sfârseasca. Pamântul acestor regiuni este brazdat de pasii celor care cauta refugiu si este irigat de sângele atâtor barbati si femei, printre care numerosi crestini, din cauza credintei lor” – asa a descris papa Francisc experienta cotidiana a «fiilor si fiicelor Orientului Mijlociu», prin care a deschis sesiunea de lucru a reprezentantilor ROACO.
În ceea ce priveste Orientul Mijlociu, Pontiful i-a îndemnat sa duca mai departe „opera ascultarii si a servirii aproapelui aflat în nevoi”, caracteristici distinctive ale organizatiilor caritative coordonate de Congregatia Bisericilor Orientale.
Pontiful a mentionat apoi recenta calatorie a cardinalului Sandri în Irak, atunci când se îngenunchea în fata suferintei crestinilor din Câmpia din Ninive sau a grupurilor refugiate din Siria. Acestora, a spus Pontiful, „le-ati purtat binecuvântarea lui Dumnezeu. Dar în acelasi timp, simteati ca în acei ochi care cereau ajutor si implorau pacea sau reîntoarcerea la propriile case, era însasi Isus cel care va privea, cerând acea caritate si dragoste, care ne face sa fim crestini”.
•„Pentru a nu cadea într-un «eficientialism» sau «asistentialism» care promoveaza persoanele si popoarele, fiecare opera de ajutorare trebuie sa se renasca întotdeauna de la aceasta binecuvântare care ne atinge atunci când avem curajul sa vedem realitatea pe care o avem în fata”.
Pontiful a citat apoi, din textul Bulei pentru Anul Milostivirii propus de el: „Sa ne deschidem ochii pentru a vedea mizeriile lumii, ranile atâtor frati si surori private de demnitate si sa ne simtim provocati sa ascultam urletul lor de ajutor. Mâinile noastre sa strânga mâinile lor si sa le strângem catre noi, pentru a simti caldura prezentei noastre, a prieteniei si fratiei. Fie ca vocea lor sa devina a noastra, iar împreuna sa putem distruge bariera de indiferenta care deseori ascunde ipocrizia si egoismul” (n 15).
Subliniind cresterea initiativelor de sensibilizare si de ajutor pentru crestinii din Orient, ca o „trezire de constiinta” pentru prezenta milenara a crestinilor din aceste locuri, Pontiful a sublinia nevoia unui pas ulterior pe care operele de ajutorare trebuie sa îl faca:
•„sa elimine acordurilor tacite prin care viata a milioane de oameni pare sa fie mai putin importanta decât petrolul sau armele (…) în timp ce se proclama pacea si justitia si se tolereaza ca traficantii sa actioneze în aceste locuri”.
Atentia operelor de caritate a Bisericilor orientale se îndreapta în cadrul adunarii generale din acest an si asupra Eritreei, respectiv Etiopiei, recent numite de Pontif ca mitropolii sui iuris, legate de traditia comuna alexandro-gheez:
•„Ajutati aceste comunitati crestine antice sa se simta parte a misiunii de evanghelizare – a îndemnat papa – si sa ofere, mai ales tinerilor, un orizont de speranta si crestere. Fara de aceasta, nu se va putea opri niciodata fluxul migrator care poarta atât multii fii si fiice ale acestor pamânturi pe coasta mediteraneana, punându-le în pericol viata”.
Ultima parte a discursului adresat participantilor la a 88-a adunare generala ROACO a fost dedicat Armeniei, „leaganul primei natiuni botezate”, tara cu o „istorie bogata în cultura, credinta si martiriu”:
•„Sprijinul operelor de caritate pentru Biserica din aceasta tara, a subliniat el, contribuie la drumul spre unitatea vizibila a tuturor credinciosilor în Cristos”.
«Fie ca noile generatii sa se poata deschide catre un viitor mai bun si sacrificiul multor armeni sa poata deveni samânta de dreptate si pace», scria papa Francisc în mesajul sau Mesaj pentru armenii, adresat pe 12 aprilie 2015.
Papa Francisc a încheiat audienta sa din Sala Clementina cu o rugaciune catre Sfântul Efrem Sirul, invocând peste Bisericile catolice orientale binecuvântarea lui Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Domnului:
„Accepta, Regele nostru, oferta noastra, si da-ne în schimb mântuirea. Trimite pacea Ta în locurile devastate, reconstruieste bisericile incendiate pâna când va domni o mare pace, si vom putea împleti o coroana mare de flori din toate partile, pentru a fi încununat Domnul pacii” (Sf. Efrem, Imnul Învierii).
Sursa:http://ro.radiovaticana.va