„De pe 15 pâna pe 17 iunie a.c., se desfasoara în Vatican, a 88-a adunare generala a Reuniunii Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale (ROACO). La întâlnire iau parte reprezentanti din toata lumea ai operelor caritative active pentru Bisericile catolice orientale.

Potrivit unui comunicat de presa al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, întâlnirea începe luni, 15 iunie, cu primirea participantilor în audienta de papa Francisc. La întâlnirea cu Sfântul Parinte va fi dedicata o sesiune speciala situatiei din Siria si Irak, dupa recentele evenimentele tragice din aceste regiuni care continua sa-i afecteze pe crestini. În cadrul audientei se asteapta interventia arhiepiscopului Paul Gallagher, secretar pentru Relatiile cu Statele, a nuntiului apostolic la Damasc, arhiepiscopul Mario Zenari, si a mons. Giampietro dal Toso, secretar al Consiliului pontifical „Cor Unum”.

Cu aceiasi ocazie, vor fi prezentate rezultatele vizitei în Irak în perioada 1-5 mai a.c. a prefectului Congregatiei pentru Bisericile Orientale, care a fost însotit la Bagdad, Erbil si Dohuk de o delegatie a operelor de caritate prezente în teritoriu.

Cardinalul Leonardi Sandri, în calitate de presedinte al ROACO va celebra marti, 16 iunie, o Sfânta Liturghie pentru pace în Orientul Mijlociu si Ucraina, unde este prezenta Biserica greco-catolica. Celebrarea euharistica va avea loc în Biserica „Sf. Stefan al Abissinilor”, un lacas de cult istoric, aflat în interiorul zidurilor Vaticanului. Cu aceasta ocazie se va aduce multumire pentru bine-facatorii raposati ai Operelor de Ajutorare.

La împlinirea a 100 de ani de la «Marele Rau» din Armenia, o sesiune de lucru a adunarii generale ROACO va fi dedicata Bisericii catolice armene din Europa Orientala, prezenta în Georgia, Rusia si Armenia. Potrivit aceleiasi surse, va interveni arhiepiscopul Raphael Minassian al Bisericii armeno-catolice si alti reprezentanti ROACO. În aceiasi zi de miercuri, 16 iunie, participantii vor putea cunoaste Institutul pontifical armean din Cetatea Eterna.

În cadrul unei alte sesiuni a adunarii generala, se va face analiza situatii Bisericii etiopiene, în prezenta noului cardinal Berhaneyesus Souraphielm, capul Bisericii etiopiene. Va fi prezent si mitropolitul Menghesteab Tesfamariam al Bisericii din Eritreea, recent ridicata de Papa la rangul de biserica sui iuris.

Pe parcursul zilelor de lucru, nu va lipsi analiza operelor de ajutor pentru Tara Sfânta si a colectei facute în întreaga Biserica în Vinerea Sfânta. La adunare va fi prezent delegatul apostolic în Ierusalim, arhiepiscopul Giuseppe Lazzarotto, nuntiul apostolic Antonio Franco, alaturi de preotul franciscan Pierbattista Pizzaballa, custode al Tarii Sfinte si vice-cancelarul universitatii din Betleem (Bethlehem University), calugarul Peter Bray.

Obiectivul principal al adunarii generale, care se încheie pe 17 iunie, este acela de a identifica prioritatile ROACO în viitorul apropiat, pentru a sustine mai departe actiunile de evanghelizare ale Bisericilor Orientale si proiectele necesare pentru îndeplinirea acestora.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va