„Duminica, 24 mai, a avut loc pelerinajul traditional al credinciosilor din Eparhia de Oradea la sanctuarul marian din Mariapocs, organizat de Reuniunea Mariana „Neprihanita Zamislire” din Oradea.
Duminica dimineata, autocare si microbuse sosisera în piata din fata bazilicii din Máriapócs. Pelerini din parohiile din Oradea, Zalau, Beius, Stei, Valea lui Mihai, Curtuiseni coborâsera de grab pentru a o saluta pe Sfânta Fecioara Maria, întruchipata providential în icoana minunata asezata pe un impunator altar lateral. Cu credinta si dragoste în taina, rând pe rând, credinciosii îsi înaltara recunostinta si cererea catre Mama cu Pruncul Isus în brate. Aceasta icoana lacrimase atât în august 1715, cât si în decembrie 1905, iar istoria consemneaza multiple minuni petrecute în urma venerarii ei.
Preacurata, fara a ezita, a mijlocit o vreme deosebit de placuta si însorita. Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrata la altarul de vara, sub privirea ei calduroasa, de catre un sobor de preoti, format din ieromonahul Gabriel Borzos, Emil Ghiurca, Gheorghe Seica, Alexandru Cervid, alaturi de preotii protopopi Valer Parau si Zorel Zima. „Aceasta cinstita icoana de la Mariapocs, care lacrimase pentru prima data acum 300 de ani, azi nu o vedem lacrimând, dar, cu ochii sufletesti o vedem pe însasi Mama noastra, Maria, lacrimând cu bucurie, vazându-ne uniti în rugaciune din nou la Pocs…” Cu aceste cuvinte s-a adresat pelerinilor parintele Zorel si a continuat îndemnându-i: „Sa ne apropiem de pieptul Ei pentru a fi cuprinsi de bratele ei materne si a ne regasi pacea, precum niste copii, la auzul batailor inimii ei…”.
Pelerinii au fost invitati sa participe si la Liturghia arhiereasca celebrata în bazilica de catre mitropolitul greco-catolic de Hajdúdorog, Fülöp Kocsis. Preotii români au avut onoarea de a concelebra cu recentul numit mitropolit. Unitatea în diversitate, dar al Preasfântului Spirit, al carui Coborâre s-a sarbatorit de catre credinciosii din Ungaria, s-a manifestat prin îngemanarea ecteniilor rostite în limba maghiara, ecfonisurilor înaltate în limba româna si a raspunsurilor cântate si în slavona veche de catre corul catedralei din Kiew. Un „Pace tuturor” a adresat si mitropolitul Fülöp pelerinilor români, invitându-i a continua acest pelerinaj spre venerarea Maicii Sfinte.
Vizita muzeului manastirii bazilitene si agapa frateasca au constituit punctual final al pelerinajului anual la Mariapocs.
Lacrimile de bucurie ale Mamei noastre de la Máriapócs,
