„Aflat în aceste zile la Roma cu ocazia vizitei ”ad Limina Apostolorum”, episcopul diecezei de Makurdi, în Nigeria, a spus ca ”exista în mod cert un plan de islamizare a regiunilor crestine” din aceasta tara. Într-o declaratie pentru asociatia «Ajutor Bisericii care Sufera», mons. Wilfred Chikpa Anagbe, episcopul nigerian în dieceza caruia a avut loc cel mai recent atac al militantilor islamici, a afirmat ca ”exista o agenda clara, un plan de islamizare a regiunilor majoritar crestine din asa numita «Middle Belt» nigeriana”.

Atacul a avut loc în dimineata de 24 aprilie a.c. si a fost îndreptat asupra bisericii parohiale din Mbalom, un sat din statul Benue. Prelatul a avut ieri întâlnirea de grup cu papa Francisc, în cadrul vizitei ”ad Limina”, si a spus ca pontiful ”urmareste cu atentie si participare evolutia situatiei din tara noastra si mi-a adresat cele mai sincere condoleante”. Din pacate, a mai spus prelatul, bilantul victimelor este înca provizoriu, iar mai multe familii au fost date disparute. ”Au fost ucisi, printre altii, si doi preoti de-ai nostri”, a mai spus episcopul nigerian, ”pr. Joseph Gor si pr. Felix Tyolaha, împreuna cu cel putin 17 credinciosi, în timpul Sfintei Liturghii de la ora 6.00 dimineata”.

Printre victimele recunoscute se aflau catiheta parohiei si presedinta consiliului parohial, ambele mame de familie, precum si directorul singurei scoli gimnaziale din sat. Incidentul armat nu este însa unul izolat. Potrivit episcopului nigerian, din ianuarie anul curent nu mai putin de 11 parohii din dieceza sa au fost atacate, dar au avut loc numeroase atacuri si pe întregul teritoriu al statului Benue, unde crestinii sunt în proportie de 99%. Pe 18 ianuarie a.c. a fost descoperita o groapa comuna cu 72 de trupuri neînsufletite.

Autoritatile considera ca atacurile sunt comise de pastorii islamisti de etnia fulani. ”De data aceasta nu este vorba de Boko Haram”, a spus episcopul nigerian, ”chiar daca unii dintre pastorii fulani s-au alaturat în trecut la aceasta secta islamica, dar ambele grupari urmaresc acelasi lucru: islamizarea întregii regiuni”.

”Va cer sa va rugati pentru noi si sa faceti cunoscute cele ce se întâmpla comunitatii noastre. Faceti în asa fel încât sa se ridice mai multe glasuri în apararea noastra. Nigeria face parte din Organizatia Natiunilor Unite si nu putem fi abandonati si izolati de lume. Occidentul trebuie sa faca mai mult pentru protectia noastra”, a mai spus mons. Wilfred Chikpa Anagbe, episcopul diecezei de Makurdi, în Nigeria.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va