Preacucernici Părinți,

Dragi Persoane Consacrate,

Iubiți Credincioși,

Nr.  877/15.10.2021

 

Duminică, 10 octombrie 2021, Sfântul Părinte Papa Francisc, a inaugurat în Bazilica Sfântul Petru din Roma parcursul sinodal al Bisericii, la care fiecare comunitate locală va participa. Acest sinod are ca temă sinodalitatea, și va desfășura pe parcursul a doi ani, urmând a se încheia în anul 2023.  Scopul acestui sinod este acela de a ne ajuta să mergem înainte împreună, clerici și credincioși, de a ne asculta reciproc și de a reflecta împreună la problemele zilelor noastre, devenind astfel solidari cu problemele și suferințele lumii în care trăim.

Sinodul Episcopilor Bisericii Catolice este format din Sfântul Părinte Papa, împreună cu episcopii din întreaga lume. Acest organism consultativ care îl ajută pe Sfântul Părinte în conducerea întregii Biserici îl are ca protagonist principal pe Spiritul Sfânt, care prin inspirația Sa divină îi însuflețește pe toți membrii și îi unește într-un singur trup. Sinodul reprezintă un moment eclezial, iar Spiritul unității este cel care animă și dă viață. De aceea, Sfântul Părinte a dorit ca la acest Sinod, să nu participe doar Episcopii, ci și preoții și poporul credincios, adică întreaga Biserică. Astfel în prima fază a Sinodului va avea loc o consultare a comunităților parohiale din fiecare eparhie în întreaga lume.

Sfântul Părinte ne invită să trăim acest Sinod în spiritul rugăciunii pe care Isus i-a adresat-o Tatălui, pentru ucenicii săi, și pentru ucenicii din toate timpurile, pentru ca „Toți să fie una” (In. 17,21). Suntem chemați la unitate și la comuniune, la fraternitatea care se naște atunci când ne simțim cu toții îmbrățișați de unica iubire a lui Dumnezeu. De aceea, suntem invitați să mergem și să înaintăm împreună pe drumul credinței, ca și unic popor al lui Dumnezeu, pentru a trăi într-o Biserică care primește și trăiește darul unității, fiind mereu deschisă vocii Spiritului Sfânt.

Cele trei cuvinte cheie ale acestui Sinod sunt următoarele: comuniune, participare și misiune. Prin aceste cuvinte Biserica contemplă și este chemată să imite viața Preasfintei Treimi, mister de comuniune și de slujire apostolică îndreptată spre lumea contemporană. De aceea este necesar ca în Bisericile locale să se pregătească sinoade cu participarea tuturor, clerici și laici, promovând implicarea reală a fiecăruia dintre noi.

Dragii mei,

Sfântul Părinte Papa Francisc ne spune că ”celebrarea unui Sinod este întotdeauna frumoasă și importantă, dar este cu adevărat rodnică dacă devine o expresie vie a faptului de a fi Biserică, a acțiunii caracterizate de o participare adevărată”. Să trăim, prin urmare, această ocazie de întâlnire, ascultare și reflecție ca un timp de har, în care să ne simțim cu toții frați, pentru a deveni cu adevărat o Biserică deschisă pentru toată lumea și aproape de toți, o Biserică în care fiecare se simte „acasă”.

Sinodul ne oferă posibilitatea să devenim o Biserică a ascultării, să ne oprim din ritmurile noastre frenetice, pentru a asculta în rugăciune și adorație vocea Spiritului Sfânt. Să-i ascultăm pe frații și surorile noastre care se află în suferință. Domnul este mereu aproape de fiecare om, îl însoțește cu dragoste, tandrețe, compasiune și milostivire. Astfel și noi, imitându-L vom putea purta fragilitățile, greutățile și lipsurile timpului nostru, vindecând rănile celor care suferă și inimile frânte cu balsamul vindecător al harului Său.

Dragii mei,

Vă mulțumesc pentru dăruirea și implicarea voastră!

Cu aceste gânduri de încredere îi cer Bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sale Maria, ca acest drum pe care-l începem acum, să ne ofere tuturor harul de a merge împreună în credință, de a construi în speranță și de a mărturisi în dragoste.

 

† Virgil BERCEA

                                                                                           Episcop

Sursa foto: vaticannews.va