„(Udine, San Donà di Piave, Venetia Mestre, Padova, Vicenza, Lonigo, Verona, Ostiglia, Bolzano, Bologna, Imola, Forlì, Cesena, Rimini, Faenza, Ferrara, Macerata)
În perioada 12-18 ianuarie 2009, Preasfintia Sa, Episcop Dr. Virgil Bercea s-a aflat într-o vizita pastorala la aproape toate Parohiile greco-catolice din Italia, întâlnind pe episcopii italieni din respectivele dieceze romano-catolice, pe parohii români din respectivele parohii si pe credinciosii veniti la Sfintele Liturghii arhieresti celebrate, la conferintele si la întâlnirile parohiale organizate cu acest prilej.
Prima etapa a avut loc la Udine, la Parohia „Învierea Domnului”, unde la ora 9.00 împreuna cu parintele paroh drd. Ioan Marginean-Cocis Preasfintitul Parinte Virgil a fost primit de catre arhiepiscopul si mitropolitul din Udine, mons. Pietro Brollo. Timp de o ora s-a vorbit despre situatia actuala a Bisericii noastre, câteva aspecte ecumenice în urma noilor hotarâri luate de Sfântul Sinod al B.O.R. si situatia locala a Parohiei greco-catolice Învierea Domnului care ramâne în continuare la Biserica San Cristoforo – Udine Centru, momentan în restaurare generala. Arhiepiscopul Mons. Pietro Brollo, printre altele, a afirmat ca este putin cunoscuta în arhiepiscopia sa istoria si situatia Bisericii Greco-Catolice din România, iar în contextul italian ei trebuie sa fie echidistanti fata de noi si de ortodocsi. Eu consider ca deplina comuniune a B.R.U cu Biserica Romei este mai presus decât orice încercare si manifestare ecumenica, mai ales ca aceasta comuniune a fost recent sigilata cu episcopi, preoti si laici martiri.
A doua întâlnire a fost la Catedrala mitropolitana din Udine cu mons. Luciano Nobile, de care apartine si Biserica San Cristoforo, unde este gazduita parohia noastra. Preasfintitul episcop Virgil a multumit tuturor pentru gazduire si i-a invitat sa viziteze România, sa vada si sa cunoasca Biserica noastra si realitatea din Transilvania, mai ales închisorile comuniste, acum transformate în muzeu, unde s-au daruit viata în suferinte cumplite martirii comunismului, dintre care în prima linie episcopii greco-catolici, fara a exclude nici macar unul dintre toti ceilalti de alte confesiuni si convingeri care au avut aceeasi soarta.
În dupa-amiaza zilei de luni 12 ianuarie 2009, P.S.S. Dr. Virgil Bercea si-a continuat vizita pastorala spre celelalte destinatii. De la Venetia Mestre, Parohia San Rocco, a fost însotit de catre Parintele drd. Vasile Al. Barbolovici, protopop pe zona ecleziastica Triveneto, la Milano, Crema si Alessandria.
La Milano Preasfintitul Virgil s-a întâlnit cu mons. Manganini, vicarul general, care si-a manifestat bucuria de a avea un preot greco-catolic român si promite sprijin comunitatii noastre pentru o slujire pastorala cât mai rodnica si folositoare românilor din zona. La Crema, Episcopul a multumit directorului organizatiei „Banco alimentare”, mons. Mauro Inzoli, pentru ajutorul acordat Seminarului teologic din Oradea. La sfârsit Preasfintitul a vizitat parohia greco-catolica din Alessandria, Castellazzo Bormida întâlnindu-l pe pr. paroh Ioan Hotico.
A urmat Forlì, Macerata, Rimini, Faenza, Imola si Bologna încheind vizita pastorala la Ostiglia (Mantova), duminica 18 ianuarie 2009, cu inaugurarea unei noi Parohii românesti greco-catolice, la D.O.M.-ul din localitate.
P.S. Sa Episcop dr. Virgil Bercea a tinut o conferinta la Poggio Rusco (Mantova) în data de 17 ianuarie 2009 în sala Oratoriului parohial, la ora 20.30 cu tema "Biserica Româna Unita între comunism si libertate". A fost prezent la deschiderea conferintei Mons. Roberto BUSTI, Episcopul de Mantova, care a multumit P.S. Virgil pentru bogatia credintei Bisericii noastre pe care o transmite tuturor credinciosilor în vizita sa pastorala. Alaturi de Preasfintia Sa au fost prezenti Pr. Protopop Vasile Barbolovici, responsabil cu parohiile greco-catolice din Triveneto, Pr. Andrei Mesesan, parohul comunitatii românesti din Episcopia de Mantova si un numar mare de credinciosi români si italieni. Conferinta s-a încheiat cu multumirile aduse de catre parohul din Poggio Rusco, don Tonino care cunoaste foarte bine România, având un proiect social la Sighetul Marmatiei, în cadrul Episcopiei de Maramures.
Duminica, 18 ianuarie 2009, Preasfintia Sa Dr. Virgil Bercea a celebrat Sfânta Liturghie pentru fratii italieni în ritul latin roman la ora 10 în orasul Ostiglia, marturisind credinta Bisericii noastre si prezentând pe scurt istoria de prigoana, suferinta si scoatere în afara legii, în vremurile comuniste, a Bisericii Române Unite cu Roma. Duminica la ora 17.00 a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii în ritul bizantin împreuna cu un sobor de preoti de la parohiile din Italia alaturi de peste 300 de credinciosi români si italieni.
Pentru noi românii, prezenta în mijlocul nostru a Preasfintitului Virgil a fost o mare bucurie, iar credinciosii italieni au ramas profund impresionati de bogatia liturgica a Liturghiei Sfântului Ioan Gura-de-Aur la care au putut fi partasi deoarece s-a celebrat în limba italiana, numai cântarile au fost în limba româna. Mons. Bruno Ghiroldi, parohul din Ostiglia a multumit P.S. Virgil, asigurându-l si pe viitor de o buna primire la Ostiglia, ori de câte ori va avea posibilitatea sa fie alaturi de credinciosii români ai Parohiei greco-catolice din zona respectiva.
Miercuri dimineata,14 ianuarie 2009, Preasfintia Sa Ep. Dr. Virgil Bercea împreuna cu pr. Marinel Muresan, protopop pe zona Emilia-Romagna si pr. David Mihai, parohul comunitatii din Forlì, s-au întâlnit cu S.E. Mons. Lino Pizzi, episcopul Diecezei de Forlì si cu Mons. Fabbri Pietro, vicar episcopal si responsabil cu pastorala diecezana.
Dupa-amiaza P.S. Ep. Dr. Virgil Bercea împreuna cu pr. protopop Marinel Muresan si pr. Costinas Horea Augustin s-au întâlnit cu S.E. Mons. Claudio Giuliodori, Episcopul de Macerata pentru analizarea situatiei comunitatii de la Racanati, la un an de la începutul serviciului religios fara desemnarea unui preot stabil. Înca nu s-a luat o decizie în acest sens. Pr. Horea face saptamânal peste 600 km pentru a celebra Sfânta Liturghie la Recanati.
Joi dimineata, 15 ianuarie 2009, P.S. Ep. Dr. Virgil Bercea s-a întâlnit cu Vicarul General al Diecezei de Rimini, Mons. Luigi Ricci si pr. Cristian Coste parohul Comunitatii Sf. Nicolae din Rimini. Dupa-amiaza P.S. Virgil împreuna cu Mons. Renzo Gradara, directorul Caritas-ului si responsabil cu emigrantii din Dieceza de Rimini au tinut o conferinta de presa unde s-a discutat despre situatia românilor din Rimini si împrejurimi. Seara P.S. Virgil Bercea împreuna cu pr. protopop Marinel Muresan s-a întâlnit cu un grup de italieni din Bergamo, prieteni ai Bisericii Greco-Catolice cu care a vorbit despre situatia Bisericii noastre.
Vineri dimineata, 16 ianuarie a.c. P.S. Virgil Bercea, însotit de pr. protopop Marinel Muresan si pr. Marian Liviu, s-a întâlnit cu S.E. Mons. Claudio Stagni, episcopul Diecezei de Faenza. Pe lânga discutiile purtate referitor la situatia Bisericii noastre, a Bisericii catolice din Faenza si la situatia credinciosilor greco-catolici români din Faenza s-a vorbit si despre posibilitatea unui schimb de experiente între cele doua Biserici în deplina comuniune. P.S. Virgil a readus în discutie propunerea de mai sus si la întâlnirile cu vicarul general, cu responsabilul Misiunii catolice, cu directorului Caritas-ului si parohul bisericii Sf. Augustin.
S.E. Mons. Tommaso Ghirelli, Episcopul de Imola s-a întâlnit cu Preasfintia Sa Virgil Bercea în dupa-amiaza zilei de 16 ianuarie a.c., întâlnirea fiind urmata de o conferinta cu tema "L'unità richiede un grande amore" – Unitatea pretinde o mare dragoste – la care au participat cei doi episcopi, preoti romano si greco-catolici, multi credinciosi români si italieni. Pr. Tiberiu Sârbu, preotul Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Imola la sfârsitul conferintei a multumit P.S. Sale Ep. Dr. Virgil pentru vizita pastorala, a prezentat situatia parohiei si a enoriasilor din Imola ca fiind una dintre cele mai mari parohii greco-catolice din Italia.
Vizita pastorala a P.S. Virgil Bercea în protopopiatul Emilia-Romagna se încheie sâmbata 17 ianuarie cu o Sf. Liturghie Arhiereasca la Parohia greco-catolica "Înaltarea Sfintei Cruci" din Bologna, paroh fiind pr. protopop Marinel Muresan, în cadrul careia are loc Taina Sfântului Botez administrata pruncului Matei, ultimul nascut dintre cei patru copii ai pr. Muresan. La Sfânta Liturghie au participat preotii din protopopiatul Emilia-Romagna, reprezentantul Cardinalului Carlo Caffara, în persoana lui Mons. Romano Marsigli, care la rândul sau a prezentat Preasfintitului Ep. Virgil Bercea un salut cordial din partea cardinalului, momentan în spital pentru analize medicale.
La încheierea Sfintei Taine a Botezului, pr. Marinel Muresan a multumit P.S. Sale Ep. Virgil Bercea de grija parinteasca pe care o are fata de parohiile greco-catolice din Italia prin vizitele sale anuale. Pr. Marinel, în numele preotilor prezenti, a transmis urarile de bine Sfântului Sinod, în mod particular Preafericirii Sale Arhiepiscop major si Mitropolit Lucian Muresan, tuturor Episcopilor si prin intermediul dânsilor întregii Bisericii Greco-Catolice din Romania, asigurând pe confratii nostri ramasi acasa de rugaciunile si unitatea în credinta din partea celor prezenti în Italia. P.S. Sa Ep. Dr. Virgil Bercea a binecuvântat pe toti credinciosii si preotii invitându-i ca anul acesta dedicat Sf. Apostol Pavel sa-i urmeze exemplul cercetând si formând parohii si comunitati greco-catolice în toate orasele unde se afla credinciosii Bisericii noastre, marturisind cu dârzenie credinta crestina într-o lume tot mai dezorientata si necrestina. Aceasta caracteristica misionara a Bisericii se concretizeaza urmând porunca Mântuitorului: "Mergeti în toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura" (Mc. 16.15).
În aceasta vizita pastorala, P.S. Sa Ep. Dr. Virgil Bercea a dorit sa se informeze si despre dificultatile pe care le întâmpinam noi preotii în viata pastorala de fiecare zi, cu o atentie deosebita la familia preotului, adica modul în care preotul traieste aceasta misiune în diaspora si efectele ei asupra raportului sot/sotie/copii, mai ales ca în mare parte situatia este de asa natura încât preotul nu se poate întretine numai din ofertele enoriasilor, în general foarte mici sau inexistente, insuficiente chiar si pentru acoperirea cheltuielilor de la parohie.
S-a pus accent pe importanta caritatii: primirea, însotirea, asistenta initiala necesara si sprijinul spiritual acordat românului venit recent în Italia, actiuni care izvorasc din trairea sperantei si credintei noastre în „Hristos prezent în mijlocul nostru”, iar noi vrem sa îi raspundem prompt si constient „este si va fi”.
S-a subliniat rolul important pe care îl au asociatiile românesti sau româno-italienesti pe zona în care fiecare îsi desfasoara activitatile: de la distribuirea alimentelor, cautarea locurilor de munca, pâna la aspectul cultural reprezentat de ansambluri de dansuri populare, cenacluri artistice, de poezie si literatura, toate acestea contribuind la aratarea unei imagini pozitive si frumoase a României, precum si colaborarea cu diferite Asociatii de voluntariat. Iata pe cele mai importante: Asociatia non-profit italo-româna „Alba Julia Nord Est” din Triveneto cu sediul la Udine; Asociatia "Hora" Onlus-Forlì/Cesena cu Ansamblul de dansuri populare "Românasul", Asociatia româna de voluntariat „Betania” din Imola.
Noi, preotii greco-catolici din Italia, aducem multumiri P.S. Sale Episcop Dr. Virgil Bercea pentru cuvintele de încurajare, pentru familiaritatea si dragostea ce ne-o poarta prin prezenta Sa în mijlocul nostru, multumim Sfântului Sinod al B.R.U. care prin persoana Preasfintitului Virgil se îngrijeste îndeaproape de greco-catolicii români din Italia. Asiguram Sfântul Sinod si pe Preafericirea Sa Arhiepiscop Major Lucian Muresan de loialitatea noastra fata de Biserica, nu uitam de jertfa înaintasilor nostri si ne trudim sa facem tot posibilul pentru a face cunoscuta istoria Bisericii noastre poporului italian primitor si mai ales tuturor românilor prezenti în Italia.