„Un comunicat cu data de ieri, 27 februarie, anunta ca, „în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a României, începând cu data de 2 martie 2015, Banca Nationala a României va lansa în circuitul numismatic o moneda din argint dedicata aniversarii a 130 de ani de la nasterea lui Iuliu Hossu”.
Moneda va avea valoarea nominala de 10 lei, va fi din argint, fiindu-i indicate în comunicat urmatoarele caracteristici: titlu – 999‰; forma – rotunda; diametru – 37 mm; greutate – 31,103 g; calitate – proof; cant – zimtat. Aversul monedei reda Catedrala greco-catolica „Schimbarea la Fata” din Cluj-Napoca, valoarea nominala „10 LEI”, stema României, anul de emisiune „2015” si inscriptiile „ROMANIA” si «CATEDRALA „SCHIMBAREA LA FATA” – CLUJ-NAPOCA». Reversul monedei prezinta portretul Cardinalului Iuliu Hossu, anii între care a trait „1885”, „1970” si, la exterior, inscriptia în arc de cerc „CARDINALUL IULIU HOSSU”.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile româna, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a României si casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede. Pretul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 350,00 lei/buc. Monedele din argint dedicate aniversarii a 130 de ani de la nasterea lui Iuliu Hossu au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulatie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a României.
Cardinalul Iuliu Hossu a fost fiu de preot greco-catolic, ajungând în 1917 Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj, mai apoi de Cluj-Gherla, prin mutarea scaunului episcopal în 1930 de la Gherla la Cluj. În 1969 a fost creat Cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea, în contextul în care Biserica Greco-Catolica fusese desfiintata juridic iar toti Episcopii, o parte din cler si din credinciosi, aruncati în închisoare. Aflat în domiciliu fortat, Episcopul Iuliu Hossu a refuzat sa mearga la Vatican pentru a primi însemnele, caci ar fi însemnat sa îsi paraseasca tara. A preferat sa ramâna la Caldarusani, în arest la domiciliu, de unde în chip spiritual si-a continuat vizitatiile canonice prin parohiile Eparhiei de la cârma carora fusese înlaturat prin arestare. A murit în 1970, numirea lui în Colegiul Cardinalilor fiind facuta publica dupa 3 ani, în 1973.
Sursa:http://www.bnro.ro
Sursa:http://www.bru.ro