„Academicianul Camil Muresanu, unul dintre cei mai importanti istorici din România, a intrat pe portile vesniciei la cei aproape 88 de ani de viata. A fost bun credincios greco-catolic, membru fondator al AGRU national, fiu de preot greco-catolic, venerabil om de litere, cautator al adevarului, purtând spiritul luminat al dascalilor Scolilor Blajului, carora le-a fost vrednic urmas prin împlinirea cu demnitate si noblete a vocatiei de profesor si cercetator.
Funeraliile au fost oficiate miercuri, 25 februarie 2015, la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, de catre Preasfintia Sa Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Între preotii concelebranti s-au aflat Mons. Mihai Todea, Vicar general; pr. Calin Bot, rector al Seminarului Teologic din Cluj; pr. paroh Nicolae Tap si pr. consilier Daniel Avram, vicar parohial, ambii de la parohia Cluj II – Centru "Bob", care l-a avut ca enorias pe prof. Camil Muresanu.
Alaturi de familia îndoliata, i-au adus un ultim omagiu distinse personalitati academice si universitare si multi dintre colegii, prietenii, studentii si cunoscutii regretatului profesor. Dupa ceremonia funerara, prin mai multe luari de cuvânt s-au transmis mesaje de condoleante, si, totodata, a fost evocata memoria celui care a fost mentor al multor generatii de studenti si cercetatori.
PS Florentin, citându-l pe Sfântul Augustin – "Ne-ai creat pentru Tine, Doamne si nelinistit este sufletul nostru pâna când nu-si va afla odihna în Tine" – a invitat ca, dincolo de momentul trist al despartirii, sa vedem si cealalta parte, cea "a întâlnirii": "Suntem chemati la întâlnirea cu Fiinta din care, putem spune, cu totii ne tragem fiintarea, acolo unde sufletul nostru poate gasi adevarata fericire si pace".
"Astazi pare ca si cerul, îndoliat si înlacrimat, îsi aduce prinosul sau de jertfa la capatâiul distinsului savant de talie internationala, al ilustrului dascal, si eminentului carturar, cetatean de onoare al urbei noastre, dl. prof. univ. dr. academician Camil Muresanu. Ne despartim de unul dintre adevaratii corifei ai istoriei universitare si academice ai Almei Mater Napocensis, o personalitate de înalta tinuta morala si demnitate a timpului pe care-l traim. Un mare patriot, un iubitor de Biserica, un credincios care nu s-a rusinat sa-si afirme identitatea greco-catolica, chiar daca a avut de suferit din acest motiv."
"Personal am avut bucuria de a-l asculta în diferite împrejurari. L-am ascultat în aule universitare sau la simpozioane stiintifice, la doctorate sau chiar la întâlnirile de consiliu ale Primariei locale, de fiecare data am ramas cucerit de tinuta sobra, demnitatea profesorului universitar, vocea placuta, tonalitatea groasa, exprimând idei clare si distincte din ‘cartea vietii’, dezvaluind auditoriului o vasta cultura, o adevarata enciclopedie vie, dar care era transmisa cu blândetea si pasiunea bunicului ce îsi învata nepotii, povestindu-le experienta vietii".
"Paradoxal, chiar daca astazi îl conducem pe ultimul drum pamântesc pe ilustrul dascal, cu siguranta va ramâne între acei nemuritori formatori de constiinte, înscris în memoria sufletelor celor care l-au cunoscut si apreciat. Va ramâne prezent printre noi si prin remarcabila opera care s-a impus în sfera Istoriografiei românesti si a celei universale".
"Sa mai precizam ca dupa anii ’90 a avut curajul sa-si afirme confesiunea greco-catolica si, mai mult, alaturi de alte personalitati remarcabile ale Bisericii noastre – ne gândim aici la d-na Viorica Lascu plecata dintre noi luna trecuta -, a fost unul dintre membri fondatori ai Asociatiei Generale a Românilor Uniti, AGRU. Ne rugam Atotputernicului Dumnezeu, Tatal Creatorul, ca, în lumina faptelor sale, în familie, ca sot si tata, în societate, ca distins savant de talie internationala si erudit carturar, iubitor de Biserica si neam, sa auda blândul glas al Stapânului: ‘Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost pus, peste multe te voi pune, intra în bucuria Domnului tau‘. Amin."
Acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rector al Universitatii Babes-Bolyai, a evocat drumul vietii lui Camil Muresanu, în care "casa draga i-a fost Universitatea": "A fost academician, dar mai presus decât atât, a fost profesor. Si mai mult decât profesor a fost un educator – ne-a învatat sa fim istorici si oameni instruiti si ne-a învatat si cum sa-i instruim pe altii. Decan, membru al Senatului UBB, director al Institutului de Istorie, presedintele Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, doctor honoris causa al atâtor universitati, istoricul Camil Muresanu a scris si a facut istorie în acelasi timp. Descins dintr-o familie de intelectuali greco-catolici din partea de nord a Câmpiei transilvane (…), profesorul Camil Muresanu a fost un olimpian. Cumpatat mereu la vorba, cu vocea egala si profunda, transmitea mesaje daltuite în piatra. I se spunea ‘Lordul’. Avea o noblete care emana din toate fibrele fiintei sale".
"Stia sa ne faca sa traim trecutul fara eforturi, ca si cum s-ar fi derulat aievea printre noi. Nu condamna si nu judeca nimic, expunea însa într-o maniera exceptionala. A marturisit: ‘Nu am privit dascalia ca pe o meserie, ci am privit-o asa cum am fost învatat acasa si la scoala, ca pe o misiune’. Am înteles ca profesorul nostru nu preda cunostinte, ci ‘oficia’ la catedra, îndeplinind nobila misiune de a face educatie, adica de a-l face pe om etic, om între oameni".
În calitate de decan al Facultatii de Istorie si Filosofie, conf. dr. Ovidiu Augustin Ghitta si-a luat bun ramas de la predecesorul si colegul sau, reamintindu-si: "A fost decanul nostru – al promotiei din 1985 a Facultatii de Istorie si Filosofie. Acest amanunt iese primul la suprafata din ungherele memoriei. Îi stiam doar numele înscris pe copertile uneia dintre cartile din facultate: Istoria Moderna Universala. Un manual scolar puternic marcat de personalitatea sa, dupa cum aveam sa descoperim în anul al III-lea, caci era aidoma prin trasaturi cursului magistral oferit noua, de o claritate cristalina în expunere, cu un dozaj impecabil al detaliilor, captivant prin arta de a face loc si anecdoticului".
"L-am vazut pentru prima data într-un amfiteatru scaldat în culorile toamnei. Atragea atentia, înainte de toate, vocea profesorului, cu timbrul ei inconfundabil, seducator, literar, tradând un om sigur pe sine si pe propriile gânduri, care reusea sa captiveze auditoriul. Era constient de rolul de model intelectual, profesional, pe care trebuia sa-l joace zi de zi pentru tineri".
Discursurile in memoriam au fost rostite cu emotie si reverenta. În acest timp, în fundal se auzeau arii din opere celebre, intonate de un cor ce repeta, undeva, în cladire, aparent fara nici o legatura cu oficiul funerar. Si atmosfera astfel creata sugera o scena desprinsa dintr-un scenariu shakespearian, în care profesorul pasea ca un erou legendar pe calea regala spre Cetatea eterna si coruri nevazute îi însoteau cu acorduri solemne mareata trecere, spre a fi primit în "Sfatul Înteleptilor Împaratiei vesnice". Odihna cea vesnica da-i-o lui, Doamne, si lumina cea fara de sfârsit sa îi straluceasca lui. Sa se odihneasca în pace din mila lui Dumnezeu. Amin.
Scurta biografie:
Camil Muresanu s-a nascut la 20 aprilie 1927, în Turda. Licentiat al Universitatii din Cluj în specialitatea Istorie, datorita rezultatelor sale exceptionale la studii, a fost retinut în cercetare si în învatamântul superior. Timp de 25 de ani a avansat în ierarhia profesionala, pâna la treapta de profesor titular, promovând si doctoratul. S-a specializat în Istoria medievala si moderna a României si în Istoria universala.
De-a lungul timpului, a îndeplinit mai multe functiuni: în perioadele 1968-1976 si 1981-1989 a fost decan al Facultatii de Istorie din Cluj; din 1990 este membru-corespondent iar din 2000 membru titular al Academiei Române; din 1995 este Director al Institutului de Istorie "George Baritiu" din Cluj-Napoca. În activitatea de cercetare a publicat peste 300 de studii si articole, precum si zeci de carti, manuale scolare si universitare.
A fost numit cetatean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca, Turda si Blaj. A fost casatorit, sotia, fiul si fiica sa fiindu-i alaturi pâna la încheierea pelerinajului pamântesc. A fost doctor honoris causa al Universitatilor din Oradea, Timisoara, Alba-Iulia, membru-corespondent al Societatii de Studii Sud-Est Europene de la München si Berlin si al Facultatii de Studii Pedagogice de la Belgrad.
Sursa:http://www.eparhiaclujgherla.ro