„Având în vedere vehicularea numelui Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în controversa juridica legata de arestarea pentru suspiciunea de coruptie a primarului orasului Beius, Episcopia Greco-Catolica de Oradea face urmatoarele precizari în legatura cu cladirile din patrimoniul Episcopiei aflate în orasul Beius.
Dupa retrocedarea pe raza orasului Beius a unor imobile care au apartinut Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, imobilele neutilizate de biserica au fost puse în mare parte în slujba comunitatii locale iar cele care au destinatie comerciala au fost închiriate, daca erau în conditii optime, sau concesionate, daca s-a gasit un investitor care sa le refaca. Unele dintre imobilele primite înapoi se aflau într-o stare avansata de degradare dupa ce au fost folosite de Statul Roman peste 60 de ani si lasate în paragina, si necesitau investitii majore pentru refacere, bani de care Episcopia Greco-Catolica de Oradea nu dispune.
Dintre imobilele puse în slujba comunitatii din Beius amintim:
1. Episcopia Greco-Catolica de Oradea a închiriat Inspectoratului Scolar Bihor si a pus la dispozitia municipalitatii din Beius cladirea Colegiului National ”Samuil Vulcan” contra sumei simbolice de 1 leu pe an.
2. Episcopia Greco-Catolica de Oradea a pus la dispozitia comunitatii din Beius izvorul de apa potabila de la Izbuc cu titlu de folosinta gratuita pentru ca toti locuitorii Beiusului sa poata beneficia de reteaua de apa.
3. Episcopia Greco-Catolica de Oradea a închiriat cu sume simbolice mai multe locuinte sociale pe care le detine în Beius, pentru a veni în sprijinul locuitorilor saraci ai orasului.
4. Biblioteca Municipala din Beius este în spatiul Episcopiei cu titlu gratuit.
5. Casa elevilor din Beius este în spatiul Episcopiei cu titlu gratuit.
6. Departamentul din Beius al Universitatii din Oradea are la dispozitie cu titlu gratuit pe termen nelimitat un spatiu al Episcopiei Greco-Catolice.
7. Primaria din Beius este construita pe terenul Episcopiei.
Motivul pentru care acum numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea este mentionat într-o ancheta a procurorilor DNA Oradea are la baza rezilierea unui contract de concesiune între Episcopie si firma SC Alge Dom Com SRL Beius, al carui administrator era Pop Raveca.
Ioan Mada, preotul greco-catolic din localitate, a semnat acest contract cu firma în cauza pe data de 01.09.2011, concesionând fara anuntarea în prealabil si fara aprobarea Episcopiei un imobil destinat utilizarii comerciale contra sumei de 250 de lei pe luna sau 3.000 de lei pe an, pentru o perioada de 29 + 14,5 ani.
Imobilul în cauza se afla în centrul orasului Beius, Calea Bihorului nr. 14-16, si are o suprafata de 353 de metri patrati.
La începutul lunii iunie 2014, în urma unui control demarat de reprezentantii Episcopiei în frunte cu administratorul Constantin Mircea Ovidiu Mihaila, s-a constatat ca se lucreaza la imobilul mai sus mentionat, care era decopertat, si asa s-a aflat de existenta contractului încheiat de preotul Ioan Mada cu aceasta firma.
Episcopia a solicitat un exemplar din contract si în urma analizarii lui s-a hotarât rezilierea contractului deoarece conditiile acestuia erau injuste si în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolica de Oradea.
Ca urmare, Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beius, Pop Raveca, sa se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabila a contractului.
De buna-credinta, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a anuntat fostul concesionar ca e gata sa pastreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care sa fie si în favoarea proprietarului, nu numai a chiriasului, mai ales ca firma lucrase la imobil si era decopertat.
În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioada de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe înca 5 ani. Contravaloarea contractului a fost stabilita la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beius, va închiria imobilul dupa reabilitarea acestuia facuta din banii proprii.
Din comunicatul public DNA, se pare ca acest contract face acum obiectul anchetei procurorilor.
În urma controlului intern al Episcopiei, pe data de 1 decembrie 2014 preotul Ioan Mada din Beius a fost demis din functie si i s-a desfacut contractul de munca.
Din informatiile pe care le detinem, în urma cu câteva zile preotul Mada Ioan a facut un autodenunt la DNA acuzându-l pe administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, de luare de mita de la primarul din Beius. Pe data de 15 decembrie, administratorul Constantin Mircea Ovidiu Mihaila a fost retinut sub aceasta suspiciune.
Mentionam ca Episcopia Greco-Catolica Oradea nu a solicitat si nici nu a primit în nici o forma de protectie de orice natura sau vreun beneficiu din partea primarului din Beius si nu s-au cerut înlesniri fiscale sau de alta natura din partea Primariei.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea cere eliberarea urgenta a administratorului Constantin Mircea Ovidiu Mihaila deoarece considera acuzatiile nefondate.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea pune la dispozitia organelor statului orice documente se solicita si spera într-o clarificare rapida a situatiei astfel încât adevarul sa iasa la iveala.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea nu are nimic de ascuns, iar orice contract a întocmit l-a facut licit, urmând prevederile legale în vigoare, avându-se în vedere binele comun si ajutorarea comunitatii locale.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea manifesta toleranta zero fata de cei care profita de încrederea care li s-a acordat, iar în cazul în care o persoana angajata a Episcopiei, indiferent ca este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii.
Selectați Pagina