„În zilele de 24 – 25 octombrie 2014, orasul de la poalele Muntilor Gutâi, Baia Mare, a fost gazda unui eveniment spiritual si stiintific important pentru întreaga comunitate româneasca. Chiar daca evenimentul s-a suprapus cu manifestarile dedicate Zilei Armatei, cei doritori au asistat la aniversarea memoriala a 66 de ani de la arestarea episcopilor greco-catolici români si suprimarea fortata a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Credinciosii care s-au adunat vineri seara în Biserica Sf. Anton de Padova s-au rugat împreuna cu cei peste 20 de preoti prezenti, pentru cei care în urma cu 66 de ani si-au marturisit credinta fara a ezita si au ales sa-L urmeze pe Mântuitor în martiriu. Cuvântul de deschidere a fost sustinut de pr. vicar general Albu care a îndemnat la marturisire pe mai departe a credintei, iar predica evanghelica a pr. vicar Angel Zaretzki a facut trimitere la o meditare a urcusului spiritual al martiriului, asumat în anul 1948, cu constiinta virtuoasa a crestinului de catre toti episcopii greco-catolici români.
Partea stiintifica a simpozionului a completat cu rigorile stiintei istorice marturia de care a dat dovada Biserica Greco-Catolica în perioada comunista. Subiectele au fost centrate pe prigoana împotriva Bisericii prin lucrarile sustinute de prof. dr. George Cipaianu „Sfâsitul tragic al Fericitului Monsegnior Vladimir Ghika”, dna dr. Maria Ritiu „Strategii de consolidare a unificarii în nord-vestul României” si dr. Silviu Sana „Marturisitori franciscani ai credintei în Nord-Vestul României (1946-1964)”. Într-o alta tematica – cea legata de istoria Bisericii Greco-Catolice din secolul al XVIII-lea – s-a încadrat lucrarea dlui drd. Sever Cristian Oancea în care s-a evidentiat contributia episcopului Ioan Inocentiu Micu Klein la construirea unei biserici unite în Sibiul sasesc. Finalul conferintei, punctat foarte iscusit de catre dr. Ciprian Ghisa, a adus în discutie subiectul etniei si confesiunii în Romania interbelica, anume cel legat de situatia apartenentei greco-catolice la fiinta neamului românesc în contextul în care ea a fost învinovatita pe nedrept ca a fi catolic înseamna a nu fi un bun român.
Din partea auditorului, luarile de cuvânt pe marginea lucrarilor au scos în evidenta necesitatea organizarii unui simpozion national pentru întreaga Biserica Greco-Catolica din România ca bilant la 25 de ani de la revenirea din catacombe.
Evenimentul aflat deja la a zecea editie s-a încheiat cu o concluzie pronuntata de Pr. Simion Mesaros, parohul Bisericii Sf. Anton de Padova, care le-a multumit conferentiarilor pentru efortul si calitatea rigorii stiintifice a lucrarilor prezentate, dar si celor care s-au ostenit sa vina sa cunoasca faptele din trecut ca învatatura pentru viitor.